Jump to content

Prijava obiteljskog nasilja od strane 3.osobe


HardLife

Preporučene objave

Situacija je slijedeća: da li netko tko je član uže obitelji (sada punoljetno dijete koje je prijavljeno na drugom mjestu boravka/prebivališta od onoga gdje žive roditelji) može prijaviti obiteljsko nasilje oca nad majkom? Majka sama neće poduzeti ništa (žena je potpuno psihički prestrašena) - pa da li u tom slučaju jednaku težinu ima prijava drugog člana? Koja su prava te 3.osobe?

Hvala unaprijed na savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako morate nešto poduzeti!

Razmislite kako je najbolje postupiti.

 

O kakvom se zlostavljanju radi (fizičko, psihičko)? Postoje li dokazi osim Vašeg svjedočenja? Drugi svjedoci, liječnička dokumentacija? Najvažnije- hoće li majka posvjedočiti? Takve žrtve često će negirati da postoji bilo kakvo zlostavljanje, ako dođe do intervencije policije.

 

Prijavite li zlostavljanje, a policija ne nađe drugih dokaza, optužbe mogu biti odbačene, a svaka dalja intervencija bitno teža.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo malo detalja na prvi post (pošto sam nova i totalni ne-pravnik koji dosada nije imao potrebe razmišljati na pravni način, oprostite na šturosti informacija):

Pošto ja osobno nisam član navedene obitelji, nadam se da ću uspjeti ipak dovoljno dobro opisati upit.

Spomenuti majka i otac su u poodmakloj dobi (preko 70 god.), a ona u tom braku trpi zlostavljanje i psihičko i fizičko desetljećima (fizičko ne u zadnje vrijeme, tako da nema vidljivih ozljeda),stoga mislim da će ona odbijati svjedočiti - previše je uplašena i ukalupljena u njegov svijet da bi se usudila učiniti tako nešto, a i vjerujem da ona vjeruje da je kasno za nju.

Za liječničku dokumentaciju ne znam da li postoji, ali nekako sumnjam da je od neke koristi budući da liječnici tada kada je morala ići u bolnicu nisu to prijavljivali nadležnim organima - pitanje je da li sada ovako kasno možemo od nekog prastarog lista papira napraviti pravno važeći dokaz zlostavljanja... Znači, dokazati fizičko zlostavljanje sada je teže (ukoliko imate kakav savjet u vezi ovakvog naknadnog tuženja, bila bih vam zahvalna), a psihičko zastrašivanje se i dalje nastavlja, a i ono ćemo teže moći dokazati budući da nema opipljivih dokaza, a i nitko više ne stanuje u istoj kući sa supružnicima.

Što se tiče svjedočenja, toga može biti napretek: postoji barem 5-6 osoba koje bi svjedočile protiv oca i to i o zlostavljanju majke i o zlostavljanju njih samih (kao što se može iščitati, otac ima nekoliko djece). Sad kada sumiram sve, cijeli bi se proces mogao svesti skoro isključivo na svjedočenja, ali bez majke kao glavne žrtve - ima li to onda ikakve šanse na sudu? Jer, i svatko od svjedoka bi imao svašta za reći.

Ali svrha svega bi bila odvojiti majku od njega, ako već neće ('neće' je gruba riječ, 'ne može se prisiliti' je točnije) ona sama. Ima mogućnost živjeti s nekim od djece.

Može li se umjesto nje voditi postupak, a nju što više poštedjeti toga svega?

Također, hvala svima unaprijed na komentarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je tu dati neki određeni savjet.

 

Nekakva brzopleta prijava za zlostavljanje vjerojatno bi u okolnostima kakve opisujete bila kontraproduktivna. Morate razumjeti i policiju-oni naprave izvid po prijavi, nema naznake zlostavljanja, majka (i,naravno, otac) kažu da je sve o.k.... Mogli bi čak posumnjati u Vaše namjere.

 

Za početak, pokušajte skupiti sve svjedoke - familiju, susjede, koji su svjedočili nasilju. Provjerite jesu li uistinu spremni svjedočiti, i pridonijeti skrbi o majci.

Dogovorite razgovor u nadležnom CZSS, predočite svjedočenje članova obitelji. Naglasite da nemate skrivenih namjera,npr. oko nasljedstva. Od njih vjerojatno nema velike koristi, ali bolje da su upoznati. Ako želite voditi postupak umjesto majke, vjerojatno bi ju trebalo proglasiti poslovno nesposobnom.

 

Obzirom na popriličnu starost majke, za nju bi odlazak iz kuće u kojoj živi mogao biti više stresan od nasilja na koje je 'navikla'. Pokušajte dogovoriti da majka provede par dana kod Vas, ili nekog drugog iz bliže obitelji. Bilo koji izgovor je dobar - da vidi novi stan, unuke, da provede blagdane sa Vama... Tako ćete moći porazgovarati s njom i vidjeti kako reagira.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nasilje bi obavezno terebalo prijaviti - nadležnom psihijatru koji bi po " Zakonu o teškim i opasnim poremećajima osobnosti " trebao procijeniti radi li se o nasilju između osobe s antisocijalnim ili BPD poremećajem i njihove bliske osobe ili o nasilju uzrokovanom nekim drugim uzrokom ili duševnim poremećajem

 

Ukoliko se pokaže da jedna od osoba uključena u nasilje u obitelji zadovoljava kriterije za dijagnozu dva gore navedena poremećaja - obiteljsko nasilje pokušalo bi se suzbiti inicijalnim psihijatrijskim liječenjem poremećene osobe, potporom bliskoj osobi, redovitim kontrolama postupaka, ponašanja i odbrambenih mehanizama poremećene osobe pod prijetnjom gubitka prava iz Obiteljskog zakona

 

Ostali oblici nasilja ( bitno rjeđi i manje destruktivni po obitelj, a nerijetko teži po svojoj pojavnosti) bi tretirali bi se po Kaznenom zakonu odnosno Zakono o zaštiti osoba s duševnim poremećajima...

 

P.S. ne radi se o pravnom savjetu , niti o opisu funkcioniranja postojećeg pravnog sustava, nego o ( za sad )nepostojećem jedino ispravnom modelu odnosa društva prema nasilju u obitelji

 

P.P.S. nasilje u obitelji, možete prijaviti i danas, ali kome i čemu ? Ništa nećete rješiti, ni prevenirati - možete samo generirati još veču nepravdu. Društvo ne nudi ništa osim diskriminirajuće represije, uglavnom žrtava obiteljskog nasilja, kako bi određene interesne skupine ostvarile korist i utjecaj u društvu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

bigfoot je napisao:

Društvo ne nudi ništa osim diskriminirajuće represije, uglavnom žrtava obiteljskog nasilja...

 

U ovome se slažemo, nažalost ('nažalost' je tu samo zbog realnosti quote-a) - društvo je takvo kakvo je.

 

Ali valjda nekog prostora za manevriranje ipak ima, makar ovako kasno. Nije nam stalo rehabilitirati zlostavljača, samo pokušati majku odvojiti od njega i omogućiti joj konačno život s dostojanstvom.

 

Hvala i felixx-u i bigfoot-u na savjetima, dobro će doći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija