Jump to content

Opravdanost osude


trazimpravdu

Preporučene objave

Našao sam se u vrlo čudnoj i stresnoj situaciji. Jedna osoba mi je posudila neki predmat, ali me je onda prijavila policiji za krađu tog istog predmata. Za sve sam saznao tek kada mi je policija pokucala na vrata. Uopće mi nije bilo jasno zbog čega su došli, ali sam odmah rekao da se predmat nalazi kod mene kad su za njega pitali (nije mi na pamet palo da se radi o kaznenoj prijavi, iako bi i tada rekao isto). Policajci su uvidjeli da sam u potpunom šoku pa su mi objasnili o čemu se tu radi. Objasnio sam kako se predmat našao kod mene, nisam potpisao nikakav zapisnik, ali sam predmet morao njima predati (dali su mi potvrdu za to). Policajac je rekao da ne vjeruje da se ovdje radi o krađi, ali tako je zavedeno pa eto... oni samo rade svoj posao. I sad, nekon nekog vremena državno odvjetništvo mi šalje kazneni nalog gdje me se okrivljuje za krađu i određena mi je novčana kazna i ako platim DO odustaje od daljnjeg progona. Nije mi problem platiti kaznu, s financijskog stajališta, ali ne mogu se pomiriti s činjenicom da na taj način zapravo priznajem djelo koje nisam počinio! Nikada u životu nisam kažnjavan, nemam čak ni kaznu za parkiranje! Konzultirao sam se s mnogo ljudi. Jedni mi kažu "nemoj platiti, odi na sud i tamo češ dokazati nevinost", ali ja nemam dokaz. Moja riječ protiv njegove a predmat je stvarno nađen kod mene. Drugi kažu "ma plati tu kaznu sud ionako dugo traje izgubit češ godine a opet će te osuditi, ovako će ti barem započeti rehabilitacija. Ne znam što da radim. Ne želim biti u kaznenoj evidenciji zbog djela koje nisam počinio. Čini mi se da gubim u svakom slučaju. Bojim se da ako odem na sud da ce me svejedno osuditi pa možda i jače kazniti (ipak je DO jače od mene) izgubit ću i novac i godine. Zato molim Vas forumaše s dobrim zananjem kaznenog prava za mišljenje i savjet. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna osoba mi je posudila neki predmat, ali me je onda prijavila policiji za krađu tog istog predmata.

 

'ajmo malo probati saznati nesto konkretnije:

-tko vam je ta osoba?

-u kakvom ste odnosu?

-koliko se poznajete?

-jeste li imali sličnih (neugodnih) situacija s njom, obostrano?

-kakav je to predmet, sto predstavlja vama/njoj, koliko je vrijedan, da li je po necemu poseban?

-jeste li se u medjuvremenu, nakon posudbe, posvađali, zamjerili nešto toj osobi, nešto učinili što bi njoj bio motiv da vas prijavi?

-jeste li bili u kontaktu, razgovarali, vezano za taj predmet nakon posudbe, je li davala naznake da bi ga natrag tražila-da li je bio dogovoren rok vraćanja ili nešto još dodatno oko povrata?

-zar baš nitko ne zna ništa o toj posudbi?

-da li ima osoba koje su taj predmet vidjele kod vas nakon posudbe?

 

-koliko je vremena prošlo od posudbe do podnošenja prijave za krađu?

-što je ta osoba navela u prijavi - kada, gdje - joj je nestala ta stvar, kako je utvrdila da se baš nalazi kod vas pa da vas prijavi

 

ma, svašta bih ja vas pitao još, ali dajte bar neke od ovih detalja da se vidi ima li šanse napraviti dobru obranu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobu znam preko prijatelja, naime trebala mi je jedna specifična alatka (da ne objašnjavam puno), i znao sam da ju posjeduje jedan poznanik (znamo se preko prijatelja). Vrijedi par tisuća kuna, nije obiteljsko naslijeđe ili da ima neku ekstra vrijednost. U mom je posjedu bila oko mjesec dana. Nikada nismo bili u sukobu (ni fizičkom ni verbalnom). Nemam pojma što sam mu se mogao zamjeriti, pretpostavljam da možda pokušava izvući neku odštetu, to mi jedino ima smisla. Nismo imali svjedoka kod primopredaje. Da je predmet kod mene znala je nekolicina mojih prijatelja jer sam im se odmah pohvalio kako sam napokon našao taj alat koji mi je trebao. Nismo dogovorili neki rok povratka.

Ne znam kada je prijava podnesena niti što je u njoj pisalo, niti što je policija napisala. Nitko mi neda uvid u papire, na DO sam dobio odgovor da ne može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da je predmet kod mene znala je nekolicina mojih prijatelja jer sam im se odmah pohvalio kako sam napokon našao taj alat koji mi je trebao.

 

da li ste im rekli i od koga ste taj alat dobili i način dobivanja?

 

ovo je već ok, jer logika kaže da se ne biste hvalili ukradenim.

 

iz napisanog zaključujem da je u pitanju neka alatka koju se baš i ne može nabaviti. griješim li možda?

 

da se ona može kupiti, naći u našim trgovinama, po toj cijeni od par tusuća kuna kako kažete, da li to znači da vam kupovina te alatke ne bi bila problem? to pitam jer ste napisali da vam nije problem platiti novčanu kaznu koju DO traži i zaključujem da vam financije nisu problem.

razmišljam na način da niste osuđivani ni prekršajno ni kazneno, u financijskoj ste mogućnosti kupiti nešto te vrijednosti i nema razloga da kradete tuđe. osim toga, pohvalili ste se i prijateljima, mjesec dana koristite tu stvar,niste ju sakrili od drugih što bi svatko na vašem mjestu napravio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I sad, nekon nekog vremena državno odvjetništvo mi šalje kazneni nalog gdje me se okrivljuje za krađu i određena mi je novčana kazna ..

 

 

ne znam da li znate, ali da vam napomenem:

 

pazite na rok u kojemu možete podnijeti prigovor na ovaj kazneni nalog, jer ako je prošao (8 dana od dana zaprimanja) badava nam sva ova priča.

ako niste počinili kazneno djelo, ako želite svoju obranu iznijeti na sudu, morate pisati prigovor na kazneni nalog.

 

neplaćanje novčane kazne nije čin kojim vi sebe dovodite u situaciju da dođete pred sud, već - prigovor!!

 

pogledajte prvo da li vam još uvijek teče rok za prigovor!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, hvala što se trudite pomoći mi.

 

Ovako,

Da, prijateljima sam rekako odkuda mi sprava i da, mogao bi si ju priuštiti, ali nisam mislio da će mi to uvijek trebati pa da mi se isplati investicija od par tisuća kuna.

 

 

Ono što mene brine jest da mi nitko neda nikakve informacije, goni me se za nešto a ja ne smijem ništa znati o tome. Strah me jer mi se čini da ako su me tako lako osudili na ovaj način, isto će biti i na sudu. Čemu trud ako mi samo bude još gore. To je ono što me najviše muči. Ima li smisla boriti se?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li smisla boriti se?

 

 

ima, naravno.

ja bih na vašem mjestu i na temelju ovoga što ste napisali pisao prigovor i išao iznijeti svoju obranu na sud.

 

čujte, ne znam koliku novčanu ste dobili, ali ako idete u postupak, piše vam u presudi kojom se izdaje kazneni nalog što DO predlaže kasnije za sankciju.

morali ste dobiti i optužni prijedlog, u njemu vam piše kojim dokazima DO raspolaže.

 

vi ste po meni osoba čiste prošlosti i u mogućnosti da si kupite ono što vam treba, a ova stvarčica nije nešto što bi vam trebalo za stalno pa da bi na nju trošili toliki novac, posudili ste ju da obavite taj neki posao i s namjerom da nakon obavljenog posla i vratite. to je vjerovatno bilo i rečeno između vas i tog poznanika. dio prijatelja to zna. taj vaš prijatelj preko kojega ste došli do ovoga isto zna neke detalje.

sve te osobe predložite u prigovoru kao svoje svjedoke, navedite njihove adrese.

 

ovaj pokradeni mora malo više dokazivati okolnosti navodne krađe. kada je bila, odakle ste to uzeli, pitanje je i veličine toga predmeta, mogućnosti odnošenja.. njega bi se dalo ispreskakati od strane obrane.

 

vi kao okrivljenik ne možete dobiti uvid u spis sve dok ne uložite prigovor. nakon toga imate pravo, za sada ne. U DO vam kao okrivljeniku ništa i ne smiju reći, a na sudu će te moći sve vidjeti nakon što podnesete prigovor i zakaže se rasprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. I sam se pitam bi li si ikad oprostio ako se ne žalim. Poznavajući sebe, ne bih.

 

Ako imate još malo vremena, podijelio bih s vama neka razmišljanja.

Zanima me ima li policajac/inspektor mogućnost napisati svoj osobni dojam ili mišljenje ili tako nešto u zapisniku koji predaje odvjetništvu. Npr. napiše: osoba je izgledala vidno iznenađeno, nije ostavljala dojam da je počinila djelo, surađivala je i nije pružala otpor i sl. Naime zanima me smije li on napisati osobni dojam (npr. smatram da nije počinjeno kazneno djelo za koje se osobu tereti) ili on to ne smije već samo mora navoditi gole činjenice (npr. došli smo, našli predmet, uzeli ga, otišli).

Nekako se ne mogu oteti dojmu da su inspektori obrazovani iskusni ljudi i u svom poslu već nakon kratkog vremena znaju s kime imaju posla. Oni nisu sudac i ne mogu nekoga osuditi ili proglasiti nevinim, ali imaju li pravo iznijeti svoj dojam u službenom zapisniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...Oni nisu sudac i ne mogu nekoga osuditi ili proglasiti nevinim, ali imaju li pravo iznijeti svoj dojam u službenom zapisniku...

 

policija prikuplja dokaze i druge podatke bitne za utvrđenje kaznenog djela.

u vašem slučaju, očigledno je postojala kaznena prijava koju je podnio taj čovjek i po njoj su oni došli do vas.

od vas su oduzeli taj predmet - uz potvrdu o oduzimanju predmeta, ona je dokaz.

obavili su razgovor sa vama i sad sve ovisi da li ste bili ispitani kao osumnjičenik (da li su vas uputili u vaša prava - na odvjetnika, na neiskazivanje i blabla) onda je sačinjen zapisnik o vašem ispitavanju - on nije dokaz, pogotovo jer niste imali odvjetnika

ili

su sa vama obavili obavijesni razgovor i sačinili službenu zabilješku - ona nije dokaz.

e, sad.

da li je bila pretraga vaše kuće? ako jeste- zapisnik o pretrazi je dokaz

ja čisto sumnjam da još nešto od dokaza u spisu ima.

možda taj tip ima kakvog prijatelja koji će svjedočiti njemu u prilog pa je onda s njim obavljen razgovor u policiji, ali ni to nije dokaz još uvijek.

 

prema tome što su utvrdili, policija je mogla steći određenu sliku, stvoriti dojam kako vi kažete, pa su imali dvije mogućnosti:

 

1. poslati DO-u opće posebno izvješće bez vaših generalija uz kaznenu prijavu ovog tipa na odluku, tj. da oni budu ti koji će odlučiti ima li tu ili nema dokaza da ste vi kazneno djelo počinili ("dojam" policije je bio da niste)

 

2. poslati DO-u posebno izvješće kao dopunu ove kaznene prijave a vas prijavljuju za počinjenje ovoga kaznenog djela(dojam policije da ipak jeste počinitelj, a i dokazi koje su prikupili govore tome u prilog)

 

ovo nisu rijetke situacije, tj. li-la situacije, gdje nešto po nekome jeste, po drugome nije dovoljno za utvrđenje krivnje

zato postoji rasprava i sud gdje suprostavljene strane iznose svoje dokaze i dolazi se do rješenja, odnosno, DO ima mogućnost da ocijeni da li za nešto ima dokaza ili nema, pa će prijavu odbaciti ili su mišljenja da treba ići u postupak i na sudu provjeriti (čuti u živo) obje strane. DO može i odustati od optužbe, pogotovo ako vide da nemaju šanse da dobiju osuđujuću presudu, jer sud je ipak taj koji presuđuje.

tako da ne mora značiti da za vas podnošenjem prigovora može biti samo gore.

već sada ste proglašeni krivim, pa ako ne uspijete u postupku dokazati da niste počinitelj i budete osuđeni, vi ste na istome.

a što ako uspijete??

znači, ne znate dok ne probate.

 

 

p.s.

vas se tereti za čl. 216. st.1. ili 217. st.1.KZ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po članku 216 st 1. KZ

 

Bio je samo obavjesni razgovor i nije bilo pretresa. Ja sam im sve dobrovoljno dao. U prvi mah sam mislio da je u pitanju neka zabuna, tek mi je drugi dan sinulo što sve iz toga može biti.

 

I još me nešto zanima.

Mogu li ja, i u kojem roku podnijeti prijavu za lažno prijavljivanje protiv te osobe koja me ovako bez razloga prijavila ili se to radi samo po službenoj dužnosti a ja tu ne mogu ništa? Ili pak mene moraju proglasiti nevinim da bi ja mogao tu osobu prijaviti?

Muči me pomisao da se takvim prijaviteljima ne može stati na kraj, ako im jednom to prođe rješavat će se oni na taj način svakog tko im se ne sviđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa da rezimiramo:

sjest će te i napisati prigovor.

kratak, pristojan.

npr. dovoljno bi bilo da napišete:

dobio sam presudu suda u xxx od datuma xx kojom me se proglašava krivim zbog kaznenog djela krađe iz čl. 216. st.1. KZ počinjenog na štetu xv.

ovo kazneno djelo ja nisam počinio i sve okolnosti pod kojima se xx predmet našao kod mene htio bih iznijeti na glavnoj raspravi.

osim toga predlažem xx, xy, xyz kao svjedoke, jer se radi o osobama koje imaju saznanja od kada, na koji način i iz kojih razloga se ovaj xx predmet našao kod mene.

 

ako imate kakvih odlikovanja slučajno iz DR, spomenicu i sl. preslikajte i priložite.

ako imate još što specifično, npr. kakvu dokumentaciju o bolesti i sl. i to priložite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija