Jump to content

Kockar, alkoholičar, psihički bolesnik... Gdje je kraj?


narayan

Preporučene objave

Ne znam otkuda krenuti ali se nadam da će mi netko ponuditi tračak nade u ovoj situaciji... Moja prijateljica ima supruga koji je ratni vojni umirovljenik, potvrđen PTSP, koji je u paklu alkoholizma (više puta bezuspješno liječen), na sreću, nema fizičkog nasilja ali tu je tek početak. Prema liječničkoj dokumentaciji psihički bolesnik, bezuspješan pokušaj ubojstva, liječen, ne uzima lijekove, opet bezuspješno. Vrhunac priče je taj da je sebe tj. obitelj, uvukao u takve kockarske dugove koje vjerojatno još generacije neće moći vratiti, podizano više hipoteka na stan (on je vlasnik 1/1 kojeg je dobio od min. branitelja) upitnih institucija koje su mu te novce isplatili a naravno, tu su i dobri stari kamatari od kojih bijega nema. Problem je što se taj pakao vrti već godinama dugovi-kamatari-dizanje kredita da se pokriju dugovi-liječenje i tako ukrug. Već 15 godina. Sada je došlo do trenutka kada se ona sama pita da li ima smisla živjeti na ovom svijetu ili ne. Ne znam što joj savjetovati, da li prijaviti policiji kamatarenje (čije dugove ona vraća novim kreditima) ali kakva je svrha toga kada on očito od toga neće odustati, kocka je ipak njegova prva ljubav, da li pokrenuti postupak oduzimanja poslovne sposobnosti da ne može više raspolagati imovinom ali kakva svrha je i toga kada mu se treba odrediti staratelj? Tko bi takvom čovjeku bio staratelj nakon svega toga? Da li postoji mogućnost da zatraži besplatnu pravnu pomoć (jer NOVACA NEMA) pa da se zatraži (bez rastave braka), bračna stečevina, dio tog stana koji bi se zaštitio barem u tom dijelu da se proglasi njenim i dijelom stana od djece? Taj stan i je dobio kvadraturom zbog nje i dvoje djece, mislim da je njegovih 30% u rješenju. Znam da je on 1/1 vlasnik ali takav stan i je dobio na temelju njih troje... Rastava braka nije opcija jer bi to samo njemu išlo u korist (po mom sudu) a ona i djeca ionako nemaju kamo, pogotovo ne plaćati podstanarstvo jer nema od čega. Eto, to je njena priča i od srca se nadam da će se naći netko tko bi mogao naći tračak nade u svemu ovome. Unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je neodrziva situacija. Vasa prijateljica mora otici, makar roditeljima ili nekamo, i zbog djece koja ne mogu odrastati u ovako necemu. Mislim da je ta odluka pocetni korak, a onda obici centar za socijalnu skrb, prestai otplacivati dugove muza, ostaviti ga da sam snosi odgovornost, policija ce izaci u susret sigurno ako dobije prijetnje kamatara. Ja nisam pravnik, i cesto tu trazim misljenja, tako da je ovo samo osobni stav. mozda ce netko imati bolju ideju. Sto se tice stana,ne znam, ali ima ljudi koji ce znati odgovoriti....sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija