Jump to content

Nesređeno gruntovno


popovic

Preporučene objave

Poštovani!

 

Dali mi netko može dati savijet, naime ja sam sa otoka Krka i od Strine sam naslijedio zemljišta. Sva ta zemljišta su navedena u posjedovnom listu pod njenim imenom i na takav posjedovni list je i plaćen porez, odnosno na sve te čestice. Problem je u tome što su te čestice gruntovno na potpuno drugim ljudima, koji su preminuli prije 100 ili 50 godina, a strina nema nikakav dokaz osim posjedovnog lista da je doslo do kupnje ili zamjene čestica. Možete li mi reći dali se i kako može dokazati vlasništvo nad istima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako niste vični tome, svakako bi Vam trebao odvjetnik, pa Vam on može razjasniti o čemu se radi.

 

Pojedinačni ispravni postupak je vanparnični postupak u kojem se stanje u zemljišnoj knjizi usklađuje sa stvarnim stanjem.

 

On je najprikladniji kad nema stvarnog spora, tj. kad nitko drugi ne pretendira na vlasništvo. Ako se netko usprotivi zahtjevu, upućuje se u parnicu.

 

Tužbom radi utvrđenja vlasništva utvrđuje se vlasništvo, te se presudom određuje upis u zemljišne knjige.

 

Takva parnica namijenjena je prvenstveno slučaju kad postoji spor, iako se često koristi i umjesto ispravnog postupka.

 

U oba slučaja pozivaju se poznati upisani formalni vlasnici ili njihovi nasljednici, a nepoznatima i nedostupnima se postavlja zakonski odnosno privremeni zastupnik.

 

Kod pojedinačnog ispravnog postupka se objavljuje i oglas u Službenom listu s pozivom svima zainteresiranima i obaviješću o postavljanju zastupnika, dok se u parnici objavljuje oglas o postavljanju privremenog zastupnika.

 

Što se tiče tih zastupnika, tu ima detalja koji za Vas u ovom trenuku nisu važni, a postoje i razlike između prakse pojedinih sudova pa bi bilo dobro da odvjetnik kojega uzmete poznaje praksu konkretnog suda zbog lakšeg i bržeg provođenja postupka. U svakom slučaju, pomoću te institucije zastupnika postupak se privodi kraju i kad postoje nepoznate i nedostupne stranke, kao u Vašem slučaju.

 

Ako se želite upisati umjesto nekoga tko Vam to osporava, možete se pozvati na pravo vlasništva dosjelošću, a plaćanje poreza je u svakom slučaju vrlo dobar dokaz u Vašu korist.

 

Pojedinačni ispravni postupak je u pravilu nešto brži, ali to ovisi o sudu i konkretnim okolnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija