Jump to content

telemarketing


anonimno

Preporučene objave

  • 1 godina kasnije...

I mene zanima, nešto konkretnije:

 

Da li takvi pozivi krše članak 111. Zakona o telekomunikacijama (prepisao sam ga niže)?

 

Iako postoji Inspekcija za telekomunikacije (01/6169042), čini se da niti sami inspektori nisu sigurni da li je telemarketing kršenje zakona!

 

Da li ja mogu/moram podnijeti tužbu protiv takvih firmi?

 

Da li ja mogu ispostaviti račun takvim firmama za svoje usluge, pošto nisam njihov korisnik, a troše moje vrijeme razgovarajući sa mnom?

 

Da li se na bilo koji način može takve ljude uistinu ozbiljno kazniti, s obzirom da je telemarketing vrsta reklamiranja nad kojim nemamo nikakvu kontrolu jer se na telefon *moramo* javiti, a tada je već kasno. To nije isto kao reklama na TV gdje ja dobivam program, a zauzvrat primam i reklame, ili pošta gdje reklame podižem zajedno s drugim pismima. Ovdje baš te telemarketing firme troše moje vrijeme, bude me iz popodnevnog sna, prekidaju u prijepodnevnom radu. Ja im želim barem ispostaviti račun - naplatiti im vrijeme koje sam proveo u razgovoru s njima kao oblik usluge koju sam im pružio, po recimo 400 kn za sat razgovora, minimalno se naplaćuje puni sat.

 

Neželjena telekomunikacijska priopćenja

 

Članak 111.

 

(1) Uporaba pozivnih sustava s i bez ljudskog posredovanja, telefaks uređaja ili elektroničke pošte u svrhu izravne promidžbe dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu privolu korisnika usluga.

 

(2) Primjena tehničkih sustava za pribavljanje privole iz stav­ka 1. ovoga članka smatra se izravnom promidžbom i nije dopuštena.

 

(3) Fizička ili pravna osoba trgovac može se koristiti podacima o elektroničkim adresama, dobivenim od svojih potrošača u svrhu prodaje proizvoda i usluga, za izravnu promidžbu samo vlastitih sličnih proizvoda ili usluga, uz uvjet da ti potrošači imaju jasnu mogućnost besplatnog i jednostavnog prigovora na takvu uporabu podataka o elektroničkim adresama prigodom njihova prikupljanja i prigodom primitka svake poruke, u slučaju da potrošač nije unaprijed odbio takvu uporabu podataka.

 

(4) Nije dopušteno, u svrhu izravne promidžbe, slanje elektroničke pošte u kojoj se pogrješno prikazuje ili prikriva identitet pošiljatelja u čije ime se šalje priopćenje, ili bez ispravne elektroničke adrese na koju primatelj može, bez naknade, poslati zahtjev za onemogućavanje takvih priopćenja.

 

(5) Odredbe iz stavka 1. i 3. ovoga članka ne primjenjuju se na neautomatizirane pozive pravnim osobama u svrhu izravne promidžbe.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija