Jump to content

Molim savjet - kako ostvariti pravo na naknadu sa HZZ-a?


modra

Preporučene objave

Radim u jednoj privatnoj firmi oko godinu i 2-3 mjeseca. Stanje u firmi i mobing su postali nepodnošljivi do te mjere da čak i u ovoj situaciji kad poslova nema, razmišljam o otkazu. Sumnjam da bi mi poslodavac dao otkaz jer mu trebam, ali je njegov presing postao neizdrživ.

Zanima me slijedeće: ako sama dam otkaz na ovom radnom mjestu, na koji način mogu ipak ostvariti pravo na naknadu sa HZZ-a? Da li je moguće da me netko prijavi na kratko vrijeme u drugoj firmi pa da dobijem otkaz kao tehnološki višak, da li bih onda imala pravo na naknadu?

Ne znam ni jedan drugi način da odavde odem i da se nagodim s poslodavcem da me otpusti kao tehnološki višak jer on to sigurno neće napraviti... jedino da otvorim bolovanje i počnem zavlačiti, a to mi se čini manje fer od ovog drugog rješenja. Ne želim nikoga "preveslati" ali bitno mi je moje zdravlje!

Svaki savjet je dobrodošao.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda da još napomenem neke od poslodavčevih propusta:

 

- prijavljena sam na najnižu stručnu spremu i na minimalac, ostalo nam daje "na crno" (a uz to, taj dio plaće stalno smanjuje)

- kašnjenje plaća

- neizdavanje obračuna plaća

- neisplata davanja (mirovinsko)

- neplaćeni prekovremeni rad (radili smo subotom mimo potpisanog ugovora)

- u firmi ima i neprijavljenih radnika (2)

- utaja poreza (varanje na PDV-u,krivotvorenje računa)

- nezakonito snimanje kamerom (ne radimo s novcem, nego u običnom uredu)

 

Ovo je samo ugrubo, pored toga smrzavamo se u ledari na krovu njegove kuće i maltretira nas kako god stigne. Mogu li na neko način “isposlovati” da se dogovorimo da mi da otkaz, na osnovu nekih od ovih propusta?

 

-

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala:

 

zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,

pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,

zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit,

zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,

zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

 

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe, ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos, odnosno služba prestao njezinom krivnjom ili uz pristanak.

 

Iznimno, pripada pravo na novčanu naknadu nezaposlenoj osobi kojoj je prestao radni odnos, odnosno služba pisanim sporazumom, ako je do prestanka radnog odnosa, odnosno službe, došlo zbog premještaja bračnog druga u drugo mjesto prebivališta po posebnim propisima, te promjene prebivališta iz zdravstvenih razloga.

 

Dakle, ovaj dio sa "osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca" se može odnositi na Vas. E sad, kak ćete dokazati to, je već druga priča, dakle, neplaćanje doprinosa ili prekovremnih ili sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inače, samo da Vam još napišem, da ako Vam je to radni staž u zadnje dvije godine, tih godinu dana i 3 mjeseca, imati ćete pravo na 4 mjeseca naknade sa HZZ-a. Pogledajte www.hzz.hr sve Vam je dosta detaljno objašnjeno.

 

Ali poanta je da ćete, između ostalog, morati doći sa papirom an kojem piše razlog prestanka radnog odnosa, ako razumijete što Vam želim reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZastoJa - hvala puno na iscrpnom odgovoru!

Što se tiče izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca, to će biti teško dokazati (i komplicirano). Jedini "papirnati" dokaz bi bilo to da tražim iz mirovinskog dokaze o uplati u zadnjih godinu dana, pa da je iz toga vidiljivo da mi se doprinosi ne plaćaju. Obračune plaća mi ne daje, ali kako dokazati da ja to nemam?

Znači preostaje mi ili da se s njim nekako nagodim da mi da otkaz kao tehnološkom višku (ali ne vidim nijedan slučaj da bi on to napravio, osim ako mu ne priprijetim inspekcijom zbog navedenih propusta).

 

Još jedno pitanje: ako na ovom poslu sama dam otkaz i netko me fiktivno zaposli (bez pauze u radnom odnosu), ako sam dobro shvatila, pošto se gleda i prethodno zaposlenje, trebala bih dva takva fiktivna zaposlenja u dvije firme (jer se gleda i to predzadnje i ono bi moralo biti okončano otkazom meni) da bih ostvarila pravo na naknadu? Koliko dugo bih u tom slučaju morala minimalno biti prijavljena u te dvije firme? (Za ovu opciju su me nedavno uputili tako da nisam sigurna jesam li sve dobro shvatila)

 

HVALA još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija