Jump to content

nasljedstvo,pitanje


jaaa

Preporučene objave

Ja imam veoma komplikovanu situaciju.Na ostavinskoj se pojavio Ugovor o dož. uzd. između mog oca i jednog sina.Ugovor zbog nekih grešaka odbijen da se provede u gruntovnici, nakon toga brat se žali i sud se opet izjašnjava da ugovor ne zadovoljava formu i opet odbija da se provede.Sad na ročištu brat traži izvođenje svjedoka za koje ja znam da će da lažu sve što on bude od njih tražio.Mene sad interesuje kako sud tretira svjedoke,jel mogu oni da odluče u tom sporu,inače svjedoci su dalji rođaci koje je lako potkupiti a brat za to ima bolje izglede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskoj se pojavio ugovor o dož. uzd. nakon čega braća i sestre tuže brata, u međuvremenu brat pokušava u gruntovnici da sve prevede ne sebe,službenici ga odbili zbog nepravilnosti u samom ugovoru,on se žali i onda se sud izjašnjava i opet odbija.Sad je zakazano račište na sudu po tužbi a on lobira i najavljuje svjedočenje ljudi za koje znam da im lagati ne predstavlja nikakav problem.Mene interesuje koliko svjedoci mogu utjecati na samu odluku suda i može li se donijeti drugčija odluka suda samo zbog izjava nekih svjedoka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je kod takvog ugovornog odnosa na prvom mjestu to da li je ugovor sastavljen u skladu sa zakonskim propisima, i da tu svjedoci ne mogu ni pomoći ni odmoći.

 

No, ovisi i o kakvim se nedostacima radi. Zemljišnoknjižni sud veliku važnost pridaje svim formalnim detaljima (recimo, grešci u adresi), dok u parnici se neki formalni nedostaci mogu i smatrati nebitnima ako za to postoji dobar razlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako. Ja živim u BiH, gdje još uvijek važi stari zakon i gdje ugovor o dož. uzdržavanju treba ovjeriti u sudu.Uvođenjem javnog bilježnika došlo se do toga da on sastavlja ugovor,daje svoj potpis i šalje stranke u sud na njihovu ovjeru.Ovaj ugovor je sastavljen kratko prije smrti i nije ovjeren u sudu uz to u njemu se navode imena sve djece gdje kod jednog djeteta stoji nadimak i greška u prezimenu što smo mi ukazali i posumljali da je otac samo potpisao nešto što mu niko nije ni pročitao.Pored toga mi smo obavjestili sud o bolesti oca i da nije postojala nikakva neizvjesnost o smrti,možda samo da li će nastupiti za 1mj. ili 2mj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija