Jump to content

Strani državljani registrirali d.o.o. u RH na privatnoj adresi


Exibit

Preporučene objave

...strani državljani s prebivalištem u matičnoj zemlji, preko posrednika u RH registriraju d.O.o. sa poslovnim sjedištem na privatnoj adresi onosno mojoj obiteljskoj kući!...kako je do toga došlo...spletom okolnosti, ustvari nije ni bitno. Saznali smo za to sasvim slučajno kad je na našu adresu stigla njihova pošta.Nije nam bilo jasno što se dešava i kako je moguće da netko stavi poslovno sjedište na privatnu adresu bez ikakvog znaja vlasnika kuće ili bilo kakvog ugovora...

Čim smo saznali, reagirali smo odmah, došli do riješenja o upisu u sudski registar koje im je donio općinski trgovački sud...i u roku poslali žalbu općinskom trgovačkom sudu koji je istu proslijedio Visokom trgovačkom sudu RH s objašnjenjem kako je do toga došlo i kako je to uopće moguće.

Nakon nekog vremena stiglo je riješenje Visokog trgovačkog suda RH kojom odbija našu žalbu kao neosnovanu i potvrđuje riješenje općinskog trgovačkog suda o upisu d.O.o-a sa sjedištem na našoj adresi...te ističu kako nismo naveli žalbene razloge...te da prvostupanjski sud nije počinio niti jednu procesnu povredu...itd.

...u nastavku zaključuje se da je prvostupanjski sud pravilnom primjenom Zakona o sudskom registru(čl.43. i čl.53. ZSR-a) te pravilnom primjenom materijalnog prava i to odredaba Zakona o Trg: društvima (čl.53 i čl.37.) ZTD-a) donio pobijeno riješenje. Ističu kako navodima svoje žalbe nismo doveli u sumnju pravilnost i zakonitost pobijenog riješenja.Zato su sukladno odredbi čl.61. t.2. ZSR-a odbili žalbu kao neosnovanu i potvrdili riješenje registarskog suda.

Kako dalje...ne znamo ni sami kome se žaliti da se to briše s naše adrese? Nekom višem nadležnom sudu ili prijaviti Državnom odvjetništvu?

...kao da ja osnujem firmu i registriram je sa sjedištem na adresi svog susjeda...gdje je tu logika? Koga god pitao, prvi puta čuje za takvo nešto!

Neki dobar savjet možda, kako da riješim taj problem???

HVALA

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

kada osnivate trgovačko društvo, znači govorimo samo osnivačkim aktima, možete napisati koju god hoćete adresu koja će biti poslovna adresa društva (tako da i Vi možete slobodno osnovati društvo na adresi Vašeg susjeda). U tom kontekstu, sam Trgovački sud nije počinio grešku. No nadalje se postavlja pitanje da li je to društvo izvršilo prijavu u poreznoj upravi radi upisa u registar poreznih obveznika jer u tom slučaju mora imati nekakav pravni temelj da bi mogli imati sjedište na toj adresi (ugovor o zakupu i sl.).

 

Rekli ste da nije bitno kako je do toga došlo. Osobno smatram da je to najbitnije. Znate li tko je osnivač ili član uprave društva? Zašto ih niste (a ako jeste - oprostite) kontaktirali te s njima dogovorno to pokušali riješiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Lijepi pozdrav!

Moj suprug je strani drzavljanin,inace nogometas.2009.g. potpisao je ugovor sa jednim nogometnim klubom.Dogovorili su se da klub placa zdravst. i mirovnsko bez obzira sto u ugovoru nije tako.Kako smo bili prijavljeni na klupsku adresu,sve uplatnice su stizale njima ( vjerovatno )a mi smo im vjerovali u potpunosti.Godinu dana nakon raskida ugovora,dobili smo na kucnu adresu opomenu od porezne za dug od preko 30 000kn.Saznali smo da nista nije podmireno,niti da je odjavljen.Naknadno se odjavio sam( to su mu trebali naglasiti jer je stranac)i stornirali su jedan dio duga.No ipak je ostao i dalje veliki dio sto klub nije uplacivao.Na kraju krajeva,shvatili smo da je prijavljen kao da ima obrt ( 92622 ostale sportske djelatnosti,osim marina )za cega nismo imali pojma i na poreznoj kartici to i dalje pise a on je nezaposlen od jeseni 2009. Djelatnik kluba mu je priznao da je otvorio obrt no da suti o tome.Kad sam ga ja nazvala da vidim o kakvom obrtu je rijec,negirao je sve i svalio krivnju na mog supruga.Jasno je da je moj suprug prevaren.Ima obrt za koji ne zna.Kako je to moguce?Nemamo niti jedan dokaz o tome i pravnik u HNS-u nam je zato rekao da nemamo nikakve sanse.Mislim da to nije istina i ako je, onda je zalosno.Moj suprug ce mozda biti deportiran jer ima nepodmireni dug zdr.osig a oni koji su zakuhali,nece biti ni najmanje kaznjeni.

O cega krenuti? Kome se obratiti? Pomoc!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Vaš primjer je jedan od mnogih kada osobe kojima je neophodno informirati se u svezi svog statusa (boravišnog,poslovnog,statusa osiguranja...) to ne učine.

 

1. Vaš suprug je potpisao ugovor s klubom.U ugovoru nije definirano osiguranje (mirovinsko/zdravstveno).Kako nije? Što bi se dogodilo da je Vaš suprug pretrpio sportsku ozljedu? Krivac je klub.

Klub je "rekao" da će uplaćivati mirovinsko i zdravstveno.Pa temeljem čega će vršiti uplate ako to nije definirano ugovorom? Krivac je Vaš suprug.Potpisao je ugovor u kojemu isto ne stoji.Kriv je što nije tražio osiguranje od kluba.

Klub je znao da je on strani državljanin.Dakle, trebali su mu naglasiti da strani državljani koji imaju boravišnu i radnu dozvolu a nisu osigurani temeljem radnog odnosa sami sebi uplaćuju zdravstveno osiguranje.Kriv je klub što nije sugerirao navedeno, krivi ste vi što se niste raspitali.Na kraju krajeva i prilikom prijave boravka i odobravanja radne dozvole MUP traži isto.

 

2. Obrt? Obrt se može otvoriti na adresi prebivališta/boravišta stranca, s tim da vlasnik nekretnine na čijoj se adresi obrt otvara mora sklopiti ugovor o najmu s obrtnikom.Osoba koja otvara obrt mora dostaviti Uredu državne uprave ugovor o najmu,osobnu,svjedodžbu o završenoj školi,potvrdu suda da se nad njim ne vodi kazneni postupak,radnu knjižicu, obrasce potrebne za otvaranje obrta (koje sam potpisuje)... pa dakle, kako je moguće da je netko drugi otvorio obrt za račun Vašeg supruga.Nemoguće. Ukoliko je to ipak nekako urađeno (provjerite na internetu u registru obrtnika da li postoji obrt kojemu je supug vlasnik), tada se radi o teškom kaznenom djelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da smo krivi.Ja sam vjerovala svom suprugu da zna sto radi bez provjeravanja a on je vjerovao poslodavcu.Trebali smo se informirati o svemu.No,sta je tu je.Sad pokusavam ispraviti gresku.Nazalost,veca je vjerovatnost da necu uspijeti.U registru obrtnika ga nema i zato mi nije jasno kako onda na poreznom ispisu pise ta djelatnost koju sam navela prije a on je nezaposlen :misli:

hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija