Jump to content

Ulaz u sustav PDV-a (85k) racunanje


Marko321

Preporučene objave

Pozdrav svima

 

Imam jedno pitanje ako netko moze pomoci...dakle radi se o racunanju limita od 85k za ulaz u sustav PDV-a. Cijeli dan citam zakone o tome i nigdje ne mogu naci konkretan opis kako tocno se to racuna.

Dakle primjer, recimo da imamo radnika zaposlenog u nekoj firmi i on ima placu 5k/mj (dakle 60k godisnje). Isti taj radnik u svojem slobodnom vremenu tijekom te godine obavlja neki poslic za koji ima ugovor o djelu na iznos od 30k.

 

Pitanje glasi, da li taj covjek postaje obveznik PDV-a? Dobih 2 razlicite verzije... po prvoj on nije obveznik pdv-a jer se za izracun toga ne uzima placa..i u tom slucaju to je 30k godisnje sto ne prelazi 85k.

 

Po drugoj verziji "Od trenutka kada ostvarujete dodatni prihod kao ovaj sa ugovorom o djelu, onda vam se obracunava ukupni godisnji neto nesamostalni, plus taj dodatni "samostalni" prihod."

I to ispadne 90k onda sto prelazi 85k.

 

Koje od toga je tocno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

članak 22. stavak 1. Zakona o PDV-u

 

Poduzetnik, osim poduzetnika iz članka 6. stavka 1. točke 3. Zakona, čija godišnja vrijednost isporuka dobara i obavljenih usluga iz članka 2. stavka 1. točke 1. ovoga Zakona, nakon odbitka vrijednosti isporuka koje su prema članku 11. i 11.a ovoga Zakona oslobođene poreza, u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 85.000,00 kuna, oslobođen je plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara i usluga, nema pravo na iskazivanje poreza na izdanim računima i nema pravo na odbitak pretporeza koji mu zaračunaju ostali poduzetnici.

 

članak 2. stavak 3. Zakona o PDV-u

 

Poduzetnikom se, u smislu Zakona, smatra pravna ili fizička osoba koja samostalno i trajno obavlja djelatnost s namjerom ostvarivanja prihoda. Poduzeće, u smislu ovoga Zakona, obuhvaća gospodarsku ili drugu djelatnost poduzetnika.

 

 

Fizička osoba postaje obveznikom PDV-a od početka naredne godine ako tijekom promatrane godine ostvari preko 85.000 kuna primitaka od samostalne djelatnosti i/ili primitaka od imovine i imovinskih prava i/ili primitaka po osnovi kojih se utvrđuje drugi dohodak osim primitka od isporuka navedenih u odredbama članka 11. i 11a. Zakona.

 

Postoje izuzeci poput naknadi članovima nadzornih odbora, nagrade stečajnim upraviteljima (osim ako nisu registrirali djelatnost stečajnog upravitelja)

 

 

Ostvareni primici od kapitala, osiguranja i od nesamostalnog rada nisu naknade od samostalne i trajna djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija