Jump to content

Previsoka alimentacija


Luminix

Preporučene objave

Javljam se povodom donešene presude o visini uzdržavanja.

 

Dakle ukratko brakorazvodni proces je trajao 3 godine. Bračna zajednica je egzistirala svega 4 mj., naime inicirana je začečem djeteta i trudnoćom, a skončana radi saznanja o supruginom preljubu prije i za vrijeme trajanja braka, tako da u stvari bračna zajednica nije niti imala temelje egzistiranja.

 

Od prvog mjeseca razdvojene zajednice plaćam samoinicijativno uzdržavanje djetetu od 800-1000kn, na tekući račun majke, uz plaćanje vanrednih troškova odjeće, obuće, kozmetike, kojih ne čuvam račune, ali ionako mi se ne priznaju na suđenju, nego samo onaj iznos plaćan na račun.

 

Do djetetovih nenavršenih 12mj života zakon ne dopušta podnošenje brakorazvodnog zahtjeva, pa tek nekih godinu i pol po okončanju zajedničkog života podnosimo tužbu za rastavu braka.

 

U međuvremenu, a od trena raskrinkavanja istine o bračnoj nevjeri i svršetka zajedničke zajednice, trpim enormna šikaniranja s majčine strane i konstantne osvete manipulacijama djetetom. Zabranama viđanja, neprenošenjem informacija o djetetu, ne slanjem robice iako sam alimentacijski uredno pridonosio, nepoduzimanja pravodobne zdrav. skrbi za dijete, neodazivanjem na mjeru javljanja u Obiteljsko savjetovalište radi poticanja roditeljske suradnje koju sam tražio i sl...

 

Dvije god. po izlasku iz zajednice, a još za vrijeme tijeka brakorazvoda, zasnivam novu zajednicu i nakon dvije godine postajem otac drugog djeteta, taman pred (nekoliko puta odgođenu) finalnu brakorazvodnu raspravu.

 

U jeku recesijske krize ostajem bez posla i stalnog primanja, te se ne mogu boriti niti za skrbništvo nad djetetom. Prvih par mjeseci plaćam 1000kn alimentacije, međutim nakon toga prisiljen sam spustiti na 500kn (cca slijedećih 8 mjeseci do presude).

 

U vrijeme završne parnice, nezaposlen sam već godinu dana, u međuvremenu otac drugog djeteta i bez obzira na sve to dodjeljuje mi se alimentacija od visokih 1200kn + podmirenje svih zaostataka u razlici + zatezne kamate!

 

U vrijeme zaposlenosti plaća mi je iznosila 4300kn, što mi se i za taj iznos plaće čini kao prevelik iznos određene alimentacije, a kamoli za nezaposlenog i oca još jednog djeteta! Osim toga za vrijeme boravka djeteta kod mene obzirom da smo gotovo vremenski podijeljeni u skrbi (2 dana u tjednu i svaki drugi vikend), ja neminovno moram imati na raspolaganju bar 800-1000kn za dijete, obzirom da kupujem i kompletnu kozmetiku, pelene, odjeću.

 

Sutkinja je ustvrdila da sam jako dobro prošao, moj odvjetnik isto, jer je bivša tražila nebuloze od 3000kn alimentacije i na temelju toga zaostatke od 60.000kn. Međutim meni je to neshvatljivo! PA KAKO to može biti povoljno u ovakvoj situaciji?!?

 

Apsolutno sam nezadovoljan presuđenim, pa me zanima da li i na koji način mogu smanjiti alimentacijski iznos? Presuda je donijeta uz nemogućnost žalbe!

 

Naime bivša me sada ucjenjuje ovrhom, namjerno me želeći uništiti znajući moje financijske (ne)mogućnosti. Ona ima vrlo dobre uvjete siguran državni posao, kvalitetnu plaću i prilično dobar standard.

 

Što se tiče preljuba na osnovu kojeg je došlo do razvrgnuća braka i bračne zajednice i raspada obitelji, što nipošto nije bila moja nakana stupanjem u brak - nikom nije bilo ni na kraj pameti bitno, a kamo li važno za saslušat.

 

Meni nije jasno u kakvoj to državi i društvu živimo, kad se nemoralnost kod nas još i nagrađuje?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine dragi tako je isto i kod mene.Redovito plačam od prvog dana alimentaciju za svoju kčer,pritom pazivši da svaki mjesec uplatim prije 10-tog u mjesecu,no svejedno mi odlaze u pljenidbu stvari kod moga brata jer se vodim još uvijek na njegovoj adresi pošto nemam ništa svoje "živim kod roditelja moje sadašnje supruge",pa se pitam kako to funkcionira naša pravna država? Bivša me malo malo tuži da platim zaostatke alimentacije unazad par godina za koje imam uredno uplatnice da sam plačao svaki mjesec,zatim mi brani susrete sa mojom kčerkom "telefonski i direktno" iako ona to negira na czss,a ja imam dokaze crno na bijelo,dignu mi "alimentaciju za duplo od onoga što sam plačao uzevši pri tome u obzir da sam zasnovao drugi brak,da sam dobio još jedno dijete koje je bolesno,i treba mi podosta novca za njegovo liječenje "sve sam im uredno dostavio papire o njegovoj bolesti" Navedu mi prosječnu plaču u Hrvatskoj 7400 kuna iako ja radim kao zaštitar i imam plaču od 3100 kn što i sami znaju,pa vam ja kažem isto da neznam kome da se više obratim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam kako da vam ovo na lijep način kažem, ali što da učine vaša djeca sa 500 kuna alimentacije mjesečno? Vas dvoje ste birali kada i s kim ćete u brak, kada i s kime želite dijete? oni vas nisu mogli birati, a prosječna alimentacija, ovisno o starosti djeteta je od 900 do 1 200 kuna, amože biti i niža, doduše rijetko, ali odluku o visini alimentacije možete mijenjati, na način da se obratite sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda se nismo dobro shvatili. Dijete iz drugog braka, naravno živi uz mene u obiteljskoj zajednici, a iz prvog je sa majkom. Ja sam tražio dogovorno od majke skrbništvo za prvo dijete, radi mnogih nepravilnosti koje su se događale, a koje bi mu kod tate bile višestruko kvalitetnije uređene.

 

Majka mu je iskakala iz veze u vezu (oženjeni partneri), dok mu je otac zasnovao novu skladnu obitelj. Zar već to nisu parametri za dobiti skrbništvo? a da ne pričamo o posvećenosti djetetu koje je kod tate imalo svu pažnju i interesnu posvećenost, a majka se odnosila kao da joj je prveliki teret i lanac oko nogu, pa je uglavnom prepušten staroj baki na "prekovremno" čuvanje. Dakle niti ima majku uz sebe, niti može do oca.

 

E sad dijete je gotovo podijeljenog vremena boravka koliko kod mame toliko i kod tate, ja sam otvoreno želio dijete uzeti sebi na skrb, no majka se neshvatljivo tome protivila iako očigledno nije posvećivala vremena djetetu. Nažalost u našem društvu je nemoguće ocu dobiti skrbništvo, ukoliko majka to iz bilo kojeg razloga odbija. Pa čak iako u zadnje dvije godine za svaku djetetovu bolest (doslovno mjesečno bar jednu) je tata taj koji je uzimao bolovanje, a majka se samo vječito izgovarala od te obaveze. U vrijeme nezaposlenosti dijete je čak konstantno boravilo kod tate puna 3 mj., a tata je majci i dalje plaćao alimentaciju. Pa vas stvarno pitam, a što je dijete uopće imalo od te alimenatacije?!?

 

Naravno, ona je ipak majka i zakon joj je kao zakonskom skrbniku namjenio alimentacijsku naknadu. Dakle po svemu sudeći ispada da je dodijelio njoj, a ne djetetu, jer da je djetetu onda bi valjda za taj period ona uplaćivala tamo gdje je dijete na skrbi ili barem moralno bila svjesna da nije u redu da za taj period optereti time roditelja koji ionako mora sve djetetove troškove podnosit sam.

 

E tad se javlja naravno zanimljiva formulacija neprincipjelnosti i gramzivosti, pa se u alimentaciji odjednom ne treba partcipirati ako si majka, nego postupit po pravnoj odredbi koja je odredila da je majka ta koja prima alimentaciju i naravno bez trunke grižnje savjesti ona sebi i pravno namiruje tu "potrebu", ma za šta god joj bila služila.

 

Tako da vam nije sve crno il bijelo.

 

A samo sam bio pitao, obzirom na moj nezavidni trenutni standard, drugo dijete i s druge strane punu posvećenost skrbi prvog djeteta koja je opterećena jednakim troškovima kao i majčina strana (hrana, režije, odjeća, zdrav. njega), pa i vremenom boravka s djetetom, nije li 1200kn za pretškolsko dijete ipak preforsirani iznos?

 

Kako je moguće da netko tko provodi jednako vremena s djetetom i participira jednako u njegovim potrebama, dakle automatski toliko time rasterećuje drugog roditelja, jer mora imati i odjeću i obuću i igračke duple (zbog majčine nerazumnosti i manipulativnosti), bude jednako opterećen kao netko tko jednom mjesečno posjeti dijete i ne čini nikakvo rasterećenje drugom roditelju? Nije li tu zakon ipak vrlo paušalan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Luminix je napisao:

Ja sam tražio dogovorno od majke skrbništvo (...)

Zar već to nisu parametri za dobiti skrbništvo? (...)

Nažalost u našem društvu je nemoguće ocu dobiti skrbništvo (...)

zakon joj je kao zakonskom skrbniku (...)

a. Skrbništvo niste mogli tražiti sigurno, ni dogovorno ni nedogovorno

b. Parametri za skrbništvo su da dijete nema odgovarajuću roditeljsku skrb (umrli, nestali, nepoznati ili su najmanje mjesec dana nepoznatog boravišta, lišeni poslovne sposobnosti ili su lišeni roditeljske skrbi, maloljetni a nisu stekli poslovnu sposobnost, odsutni ili spriječeni i nisu u mogućnosti brinuti se o svojem djetetu a nisu ga povjerili na čuvanje i odgoj osobi koja ispunjava uvjete za skrbnika)

c. Nemoguće je i ocu i majci.

d. Majka nije imenovana skrbnikom djetetu niti to može biti.

 

Ako jednom budete tražili izmjenu odluke, bilo bi prilično zgodno da budete upoznati s tim što od suda tražite/predlažete (i o čemu je uopće prethodno odlučeno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija