Jump to content

Pitanje iz ZPP-a, ZOO-a ?


monti

Preporučene objave

Poštovani kolege,

 

molim vas da mi odgovorite na pitanje.

 

Između dvije stranke postoji spor te su vodili parnični postupak u kojem je donesena prvostupanjska presuda na način da se jednoj strani nalaže isplata ovoj drugoj.

 

Tuženik kojem je izrečena kondemacija isplate je uložio žalbu, e da, radi se o trgovačkom sporu tako da je nadležan Visoki trg. sud RH.

 

Nakon kratkog vremena stranke sklapaju izvansudsku nagodbu na način da će tuženik isplatiti u tri rate dug koji je u nagodbi ipak manji nego po presudi te će tuženik povući žalbu, a tada će prvostu.presuda postati pravomoćna.

 

Moje pitanje je, što ako tuženik plati dug po nagodbi a tužitelj mu pusti ovrhu na temelju presude ? ili ako ne plati dug po nagodbi a ovaj mu pusti ovrhu opet po presudi?

 

Kakvu snagu ima ova nagodba u odnosu na, pravomoćnu presudu?

 

Shvaćam da će tuženik tada moći pokrenuti spor radi proglašenja ovrhe nedopuštenom gdje će dokazivati da su se oni dogovorili te sklopili nagodbu, ali ipak s druge strane imamo pravomoćnu presudu...

 

Molim pomoć...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Izvansudska nagodba nema svojstvo pravomožćne presude , za razliku od sudske nagodbe ,koja može biti i ovršna isprava .

Izvansudska nagodba nema autoritet sudske presude i u pravilu nije ovršna isprava,osim ako je sastavljena u obliku javnobilježničke isprave .,i propisno ovjerena.

Ta nagodba nema nikakvih učinaka na tijek postojeće parnice i stranke moraju posebnim podneskom obavijestiti sud ako žele prekid parnice.(povući žalbu itd.)

Pravni učinci izvansudske nagodbe nastupaju u trenutku davanja izjava o bitnim djelovima ugovora,o čemu stranke mora upoznati javni bilježnik i stručno im pomoći.

 

Nagodba treba biti stručno sastavljena , sud treba biti obaviješten o nagodbi ,povlaći se žalba .

 

S obzirom da je nagodba ugovor u njemu treba biti odredba koja spriječava takav postupak.

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

školski je točan samo dio udetovog posta no ono što je on napisao nije odgovor na vaše pitanje.

 

Ako bi tužitelj pokrenuo ovrhu na temelju pravomoćne presude, Vi biste bili dužni staviti prigovor ispunjenja, odnosno nepostojanja tražbine ovrhovoditelja i u tu svrhu dostaviti sporazum o izvansudskoj nagodbi.

 

Dalje bi trebalo znati koji je sadržaj vašeg sporazuma, da bi vam se moglo detaljnije odgovoriti na pitanje.

 

Ovo s obzirom na činjenicu je li u izvansudskoj nagodbi ugovoreno da stranke nemaju više međusobnih potraživanja (s obzirom da ste naveli da ste se nagodili isplatiti manji iznos nego je dosuđen u prvostupanjskoj presudi) ili takva odredba nije ugovorena.

 

u slučaju da nije ugovorena, ovrhovoditelj bi (temeljem pravomoćne presude) mogao u ovršnom postupku zahtijevati isplatu razlikovnog iznosa tražbine (dakle, razlike između dosuđenog i uglavljenog iznosa u izvansudskoj nagodbi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ude, Floki hvala.

 

Da, i ja sam mislio na takav način. U tom ugovoru - izvansudska nagodba kako su oni nazvali, stavili su samo da "stranke sklapaju ovu izvan.sud.nagodbu vezano za spor koji se vodi pred Trg.sudom u .. pod brojem P-..., na način da će ovaj isplatiti toliko..." Zasada nema ovrhe ali tužitelj prijeti.. jer je nagodbom primio 80 a presuda je na 110.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Prema Zakonu za pravilnu izvansudsku nagodbu potrebno je obostrano popuštanje.Izvansudska nagodba neće imati neposrednog procesnopravnog učinka na tijek postupka tako da stranke time ne gube interes za vođenje parnice i dobivanje sudske odluke.Uspješno isticanje prigovora o zaključenju nagodbe može dovesti do prihvaćanja ili odbijanja tužbenog zahtjeva (u ovršnom postupku rješenja o ovrsi ).

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija