Jump to content

(Pre)autoritativno ponašanje suca na glavnoj raspravi


Lakonogi

Preporučene objave

Suci imaju pravo i dužnost održavati red u sudnici, čuvati dignitet suda i svih sudionika u postupku. To je vjerojatno propisano Zakonom o sudovima, i/ili drugim zakonima ili podzakonskim aktima.

 

Vjerujem da je to propisano nekom općom formulacijom, pa se postavlja pitanje interpretacije tog propisa - koja je granica između potrebnog održavanja reda i šikaniranja sudionika u postupku? I ne samo sudionika u postupku, nego i ostalih - javnosti npr.

 

Nedavno je na televiziji prikazano kako jednom okrivljeniku u postupku za ubojstvo Pukanića sutkinja Ivana Kršul, uz komentar "nismo u birtiji", ljutito predbacuje što se drugom okrivljeniku, prilikom postavljanja pitanja, obraća s ti.

 

Pretpostavljam da persiranje nigdje nije propisano kao obvezna forma, pa se radi o osobnoj interpretaciji sutkinje. Možda je propisano da se ne smije tolerirati nepristojno ponašanje. Može li se obraćanje s ti smatrati nepristojnim ponašanjem? Moje osobno mišljenje je da ne može, i da je pitanje obraćanja pitanje osobnog komunikacijskog stila. Dapače, krajnje je neprirodno da se osobe koje se inače dobro poznaju jedno drugom obraćaju sa vi. Zašto bi sudnica bila poprište neprirodnog ponašanja? Kao u lošem teatru, u kojem se glumci preglumljuju, umjesto da vjerno glume realnost.

 

Pitanje obraćanja sigurno ne dovodi u pitanje tok ili efikasnost postupka, pa u tom smislu ne bi trebalo biti briga sutkinje. Da je prigovorila nekome tko se s ti obratio osobi koju ne pozna, ili mnogo starijoj osobi (dakle, da je postupio nepristojno s obzirom na norme ponašanja koje vrijede u našoj kulturi) bilo bi diskutabilno smije li mu sutkinja to predbacivati - pitanje (ne)pristojnosti je pitanje osobnog stila.

Budući da je prigovorila osobi za koju je (s obzirom na norme ponašanja koje vrijede u našoj kulturi) posve prihvatljivo da se suokrivljeniku obraća s ti, smatram da je prekoračila svoje ovlasti.

 

Volio bih da se i drugi izjasne o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija