Jump to content

otvaranje novog obrta


ajam69

Preporučene objave

bok

namjeravam otvoriti salon za ugradnju noktiju ali imam par nepoznanica pa ako mi može tko odgpvpriti

2. da li mi je potreban wc za obavljanje ove djelatnosti i nekakva sanitarna knižica

3. ne razumjem što znači izvan sustava pdv ! što bi ja onda imala plaćati -prostor, režije,članstvo obrtničkoj komori i.... imam li ikakve obveze prema poreznoj upravi(uzmimo da za napravljenih 10 noktiju zaradim oko 1300 kn i sve prijavim što ide porznoj??)

 

kako da izbjegnem velika plaćanja poreza ima li koji način da se registriram na pola radnog vremena ili je to sve isto-....

isto tako zanima me da li se mogu registrirati na 9 h rada dnevno.

imam situaciju da mi vlasnik prostora želi iznajmiti prostor na 3 god po ugovoru (zanima me što će biti u slučaju da ja obrt zatvorim nakon npr.1 god???)

do kada mu moram plaćati najam

 

 

eto molila bih sve koji mi mogu pomoći da odg.... jer mi je to velika životna želja a mlada sam i neupućena u sve te zakone

hvala :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo odgovora, za sanitarne prostorije ne znam.

 

ako nisi u pdv-u, račune izdaješ bez pdv-a, znači da ti je jeftinija usluga za 23 %. u sustav pdv.a ulaze obrtnici koji imaju veča ulaganja, da bi mogli iskoristiti plaćeni prtporez prilikom kupnje opreme. misloim da se to tebi neisplati. ako ostvariš više od 85.000 kn u godini, po sili zakona od 01.01. iduće godine moraš uči u pdv.

obrtničkoj komori se plaća 288 kn za kvartal.

moraš se prijaviti na mirovinsko i zdravstveno osiguranje kada otvoriš obrt, mjesečno se plaća, cca 2.000 kn, to ovisi o osnovici, a u slučaju da imaš posao, plaćaju se doprinosi, jednokratno cca 35% na dohodak od obrta, a dolaze na naplatu kad i plaćanje poreza po godišnjoj prijavi.

i na kraju, porez se plaća na način da se tvoji ukupni primici (zbroj izlaznih računa umanje za izdatke (zbroj ulaznih računa), dobiješ dohodak koji se oporezuje po stopama od 15, 25 ili više posto, isto kao i plaća.

što se tiče ugovora o najmu(to bi ti bili ulazni troškovi), može se sklopiti na tri godine, ali obavezno staviti klauzulu da se isti može raskinuti, uz najavu, recimo od 30 dana unaprijed, tako da ne plačaš za cijeli period, aobrt ti ne radi.

nadam se da si uspjela shvatit bit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim navedenih obveza, postoji porez na dohodak od samostalne djelatnosti, koji se placa prema godisnjoj poreznoj prijavi, i to u slucaju da dohotka ima. Znaci, tek iduce godine. Nakon toga postoje predujmovi, ali to te za sada ne zanima. Ovdje je rijec o progresivnom oporezivanju, sto znaci da postoje 4 stope po kojima se racuna; za dohodak (godisnji)

 

do 43.200,00 kn = 15%

od 43.200,00 do 108.000,00 = 25%

od 108.000,00 do 302.400,00 = 35%

i sve iznad = 45%.

 

Primjerice, za dohodak u iznosu od 50.000,00 kn obveza poreza racuna se ovako:

 

prvi dio od 43.200,00 kn oporezujemo sa 15% (6.480,00 kn), a ostatak do 50 tisuca, sto je 6.800,00 sa 25% (1.700,00kn). Ukupna godisnja obveza poreza iznosi 8.180,00 kn. Nacin kako se racuna dohodak je Marco opisao u prethodnom postu.

 

Sto se tice sanitarnih uvjeta, najbolje je obratiti se Uredu za gospodarstvo (gdje se obrt i registrira) i traziti detaljne upute oko toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija