Jump to content

Vraćanje studentskog kredita (pitanje)


VPLinus

Preporučene objave

Molim jedan savjet. Prijateljica je primala studentski kredit. U ugovoru stoji da mora imati prosjek iznad 4.0, redovno završiti fakultet i zaposliti se u županiji koja je dala kredit nakon završetka studija. Ona je zadovoljila prva dva uvjeta, ali ne i treći. To su činjenice. Problem je u tome što je njezina struka vezana uz školstvo te se svake godine otvara nekoliko radnih mjesta koja se odmah i popune. Prijateljica je više od tri mjeseca bila prijavljena na burzi i aktivno tražila posao (javljala se na otvorene natječaje) i za to ima dokaze. Nakon što nije uspjela naći posao, javila se na natječaj u drugoj županiji te joj je tamo ponuđen posao koji je i prihvatila. Sada županija s kojom je sklopila ugovor o studentskom kreditu zahtjeva da vrati i glavnicu i kamate. Njena žalba nije prihvaćena pa me sad zanima da li postoji neki pravni lijek. Županija ju je kreditom obvezala da se zaposli, a s druge strane nije osigurala uvjete za zapošljavanje. Po meni je stavljena u neravnopravni položaj u odnosu na druge studente jer niti nakon 3 mjeseca na burzi ne bi smjela tražiti posao u drugoj županiji odnosno morala bi i dalje biti na burzi ukoliko želi izbjeći vraćanje punog iznosa kamata.

Unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zupanija, da bi ostvarila svoje potrazivanje mora sudskim putem traziti naplatu, bilo redovitim parnicnim postupkom ili eventualno temeljom izvrsenja na osnovu vjedostojnih isprava, sto je mozda teze zamisliti, premda ni to nije nemoguce.. U svakom od ovih slucajeva prijateljica moze ustajati s pravnim lijekovima, da zupanija sama nije ispunila svoju obavezu po ugovoru o stipendiranju.

Jedna od daljih mogucnosti, koju ja ne bih predlozio jest da prijateljica sama pokrene parnicu za utvrdjenje da je ugovor o stipendiranju raskinut krivicom zupanije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

I ja sam u istoj situaciji, samo je riječ o kreditu od grada, a ne od županije. Posla nema, a ja ću izgleda svakako morati vratiti kredit, iako sam svih 5 godina (bolonja) imala prosjek iznad 4,0.

U mom ugovoru piše da mi se može oprostiti dio kredita na temelju prosjeka. Međutim sad kad sam pitala da podnesem taj zahtjev, unaprijed su mi rekli da vjerojatno neće biti prihvaćen, jer grad nema novaca da ga vraća umjesto mene.

 

Znači u redu je ako oni izravno krše ugovor, ali bi ga ja morala vratiti bez riječi? Što mogu napraviti osim da ih tužim, jer za to nemam ni volje ni novca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po završetku studija trebalo je pismeno obavjestiti davatelja kretita da je školivanje završilo i da se stavljate na raspolaganje .

ukoliko u roku od mjesec dana od strane kreditora nebude osiguran posao ponoviti zahtjev s obrazloženjem da ukoliko ne ispune ugovorenu obvezu (da osiguraju posao)u ostavljenom roku

da ćete biti prinuđeno posao potražiti sami.

 

obavjest uputiti samo pismeno ,preporučeno i sa povratnicom.

 

VPLinus.

prijateljica je imala ugovorenu obvezu koju očito nije izvršila.

trebala se županiji obratiti pismeno i tražiti ispunjenje ugovorene obveze.(osiguranje posla ili tražiti napismeno da nisu u mogućnosti osigurati posao ,po ugovoru)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija