Jump to content

promjena skrbništva


talia

Preporučene objave

Pozdrav svima.Dugo pratim ovaj forum,ali vam se tek sad obraćam za pomoć.

Iako sam poprilično proučavala obiteljski zakon molila bi da mi netkoda konkretne smjernice oko pokretanja promijene skrbništva.

Djevojčica je,nakon sprazumnog razvoda dodjeljena ocu.

Ja nisam imala stalni posao niti stan, suprug me ostavio bez ikakve imovine, te sam preselila roditeljima.I prije konačne presude dijete je u više navrato živjelo samnom kod mojih roditeljajer je oduvjek jako vezana uz mene .No moji roditelji to nisu dobro prihvaćali, pa se mala vraćala ocu.

Otac nikad nije previše mario za dijete i nije imao ništa protv da ono živi samnom. Sud je to znao, ali je skrbništvo dodjeljeno ocu,uz opasku da dijete može živjeti kod mene.Za razliku od bivšeg supruga kiji je iza sebe imao cijeli odvjetnički tim,ja sam na svakom ročištu bila sama (nisam si mogla priuštiti odvjetnika)

Sada sam donekle materijalno zbrinuta (imam stalna mjesečna primanja-ne velika,ali uspjevam dodatno zaraditi).

Promjenu skrbništva moram tražiti zbog sustavnog zanemarivanja djeteta što se odrazilo na njen loš uspjeh u školi.Sve je to primječeno u školi te je dijet uključeno u tretman prduženog boravka.Ja sam u stalnom kontaktu s razrednicom i školskim psihologom, koji su već upozorili oca da će ga prijaviti centru.Meni su savjetovali da zatražim promjenu skrbništva, jer otac ne surađuje sa školom dapaće i prijeti.

Otac ne bi imao ništa protiv promjene dapaće često govori djetetu da se spakira i ode materi, ali problem je alimentacija zbog koje je on na kraju krajeva i tražio skrbništvo.

Ima poprilična primanja, stambeno je zbrinut.

Koja prava imamo dijete i ja dali je on dužan osigurati nužni smještaj i što je s alimentacijom. Ni dijete ni ja više ne možemo tako, Na svoje roditelje ne mogu računati.

OČAJNA MAMA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nema vam obvezu osigurati smještaj, ali ako vi želite da vam sud povjeri dijete, morali biste mu ga osigurati. Hoće li to biti stambeni prostor u vašem vlasništvu, unajmljen, kod rodbine i sl. nije pretjerano bitno- važno je da ga dijete ima.

 

Škola ima načina natjerati oca na suradnju. Ako su već uočili da je s djetetom sve lošije, da njihovi predviđeni stručni postupci ne urađaju ni približno očekivanim rezultatom, prijeteći CZSSom a ne radeći i u smjeru nadzora nad njegovom roditeljskom skrbi svakako djetetu ne rade uslugu već sebi smanjuju posao praćenja i koordinacije sa CZSSom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga newbie. Drago mi je da ste mi se upravo Vi javili-

Ja sam predala zahtijev za dodjelu gradskog stana u najam (u 12. mjesecu 2009.)S obzirom na situaciju rečeno mi je da imam velike šanse da ga i dobijem.No u međuvremenu ja bi unajmila stan,ali teško bi sama mogla snositi troškove Da li sud u tom slučaju visinu alimentacije određuje ne samo prema očevim primanjima i starosti djeteta ngoi prema njegovim potrebama i standardu na koje je naviklo i samoj činjenici da otac ne želi dijeliti imovinu stečenu u braku. Tu se sve radi o pravu i pravdi, korektnosti i nekorektnosti i velikoj sebičnosti oca koji ne oskudjeva ni u čemu . Znam da je podjela imovine poseban postupak i da dugo traje.Nisam ga pokrenula jer je otac zastrašivao dijete da onda ona neće mmoči imati ništa.što naravno nije istina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše je pravo zatražiti utvrđivanje bračne stečevine i raskid suvlasničke zajednice. Ako ne ide dogovorom, uvijek postoji ta mogućnost putem suda. Pokušaj manipulacije djecom pričajući im što sve neće imati i opterećujući ih vlastitom financijskom konstrukcijom, a s ciljem nedjeljenja imovine nije jedinstveni primjer.

Uzdržavanje će svakako biti određeno i prema potrebama djeteta i mogućnostima roditelja, ali ako je što sigurno- sigurno je da do realizacije ne dolazi brzo, osim ako se postigne nagodba i plaća bez instrumenata prisilne naplate.

U tom smislu je financijsko opterećenje za očekivati kod onog drugog roditelja barem u početku. Trajanje je relativan pojam obzirom da zna... potrajati (postupak, žalba, ovrha= vrijeme).

Zato bi bilo dobro da se kvalitetno pripremite, pa radije neka vas iznenadi da se sve riješilo prije nego li ste očekivali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie, zahvaljujem na odgovorima.

Iako sam se na svim ročištima oko rastave braka (bilo ih je ćetiri - upravo zbog skrbništva )prilično dobro snalazila i bez odvjetnika, na kraju sam shvatila da mi je ipak potreban.

Još dan danas ne mogu se oteti dojmu da je na kraju pao dogovor između bivšeg supruga, njegovih odvjetnika i suca.

Ponudili su mi da dijete može slobodno živjeti samnom u stanu

mojih roditelja.Ja sam to naravno prihvatila.

Tako je i u zadnji zapisnik ušlo dijete živi s majkom ,koju jako voli i da se otac ne protivi.Sudac me na toj zadnjoj raspravi uvjerava da pristanem da otac dobije skrbništvo, a da dijete može živjeti samnom.Otac se pred sucem kune da će

plačati za dijete koliko god bude trebalo.Sudac ga podržava,a mene uvjerava.Ja potpisujem zapisnik,jer mi je već svega dosta,važno da je dijjete samnom.

Naravno da se "ogromna" alimentacija koju je otac obećao svela na 800 kn mjesečno i to si je on rasporedio tako da je tjedno davao 200 kn. Ponekad i manje. U konačnoj presudi stiji da se dijete dodjeljujeje na skrb ocu, viđanja s majkom iznos alimentacije koji ja moram plaćati A DIJETE CIJELO VRIJEME ŽIVI SAMNOM.Naravno prasuda nema obrazloženja iako sam ga ja tražila.

Sve to skupa izgledalo je kao da smo na placu, a ne na sudu. Da li sudac uopće može tako nešto raditi i svesti dodjelu skrbništva na takav nivo.

Sada ću ipak uzeti odvjetnika da se konzultiram, da li će mi biti potreban i dalje ne znam,jer dijet je uz oca zanemareno i ugroženo,o tome je saznanja imala i osnovna škol ,a sada i gimnazija koju pohađa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"A DIJETE CIJELO VRIJEME ŽIVI SAMNOM"

 

"Promjenu skrbništva moram tražiti zbog sustavnog zanemarivanja djeteta što se odrazilo na njen loš uspjeh u školi"

 

Nije mi baš najjasnije s jedne strane okrivljujete djetetovog oca zbog lošeg uspjeha djeteta u školi, a s druge strane tvrdite kad je u pitanju alimentacija da dijete cijelo vrijeme živi s vama!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo!

Priznajem da sam kronološki bila prilično konfuzna.Bila sam još pod dojmom razgovora vođenog u školi s razrednicom i psihologom uz nazoćnost djeteta (otac se nije odazvao,iako mu je upućen pismeni pozv, razrednica ga je zvala i na mob, no nije se javljao)-

Dakle ovako:

Iprije donošenja sudake presude dijete je nakon našeg razlaza

došlo živjeti kod mene,otac se nije protivio.

No kako sam navela u prvom postu moji roditelji nisu to baš najbolje prihvatili.Pa se dijete vratilo ocu i tako nekoliko puta.Uvrijeme zadnjeg ročišta dijete je živjelo samnom To je i evidentirano u zapisniku. Na tom zadnjem ročištu sklopljen je i taj famozni usmeni dogovor da dijete može živjeti samnom,a otac će plačati. Nakon toga dolazi konačna presuda koju sam opisala u prethodnom postu Dijete je i dalje živjelo samnom.No situacija s mojim roditeljima, pogotovo majkom bila je preteška za dijet (nije imala svoju privatnost na koju je navikla,nije mogla pozivati prijatelje,a nije bilo baš i zgodno da djevojčica koja ulazi u pubertet spava samnom u krevetu,svaki dan putovala na drugi kraj grad u školu).

Stoga smo odlučile da je možda bolje da se vrati ocu.

Tamo je ipa k imala svoj mir, nije morala slušati svađe i predbacivanja.No kao što sam rekla pojavili su se drugi problemi-zanemarivanje i neuspjeh u školi

O školi sam ja uvijek vodila brigu iiuvijek je sve bilo ok.,dapače odlično.I nakon prestanka zajedničkog života sa suprugom ja sam odlazila na informacije i roditeljske.

U 6.mj 2008.(dijete tada deefinitivno živi s ocem) ja sam se teško razboljela (sada sam ok) i završila u bolnici,pa

toplice,pa opet bolnica.Nisam mogla hodati pa nisam mogla ni u

školu kako bi pratila djetetov rad.

Radilo se o dvije ključne godine (7.i 8. razred),slijedili su upisi u gimnaziju. Ja polovicom 4. mjeseca počinjem polako hodati i odlazim u školu.Tamo katastrofa.Oca nitko nije vidio godinu i pol.Ocjene i nisu tako loše ,ali za upis moraju biti malo bolje-kaže razrednik i psihologinja.

Odtada ja svaki tjedan odlazim u školu, razgovaram srazrednikom ,ostalim profesorima ipshologom .Uspjeli smo je motivirati i ohrabrit vikendom je dolazila kod mene da joj pomognem oko učenja)i u mjesec dana s lakoćom je uspjela srediti ocjene Psihologinja je napisala i zamolbu za upis u dotčnu gimnaziju u kojoj je navele složenu obiteljsku situaciju ivelike potencijale djeteta koje je na žalost ssustavno zanemarivano od strane oca koji je skrbnik.

Dijete sada živi kod oca,a ist problemi se nastavljaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo ja nikako ne bježim od svog djela odgovornosti.

Dok je dijetje bilo ok.dok je živjelo samnom.

No kako sam rekla suživot s mojim roditeljima bio je nemoguć.

Nisam bila u mogućnosti osigurati nam smještaj,a na obiteljnisam mogla računati.Tada sam se razboljela (multipla skleroza).Godinu i pol bila sam praktički nepokretna, povlačila se po bolnicama i toplicama.Sada sam relativno dobr, normalno se krečem,imama redovita mjesečna primanja (ne

velika,ali opet koliko toliko dovoljna, uz to dajem instrukcije i prevodim te na tome mogu mjesčno skupiti pristojnu svoticu.Kao što rekoh u 12.mjesecu podnjela sam zahtjev za dodjelu gradskog stana u najam.

Moja največa greška je št sam se previše oslanjala na svoje roditelje i vjerovala tatitinim obečanjima o pronalasku stalnog zaposlenja.Sad sam prestala slušati njihove savjete ipreuzel stvari u svoje ruke i krenulo jeeee!!!

Konačno sam na neki način prekrižila svoju obitelj i prestala ih u 41.godini slušat i udovoljavati im.Sad sam važna samo ja i moje dijete.Konzultirat ću se s odvjetnikom (sad si ga mogu priuštiti) i zatražiti promjenu skrbništva.

Sad žurim na instrukcije.

Ako Vi ili još netko ima kakav savijet bila bih zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sigurno Vam je teško s obzirom na kroničnu bolest i probleme s kojima se morate nositi. Čestitam na osamostaljivanju.

 

Ipak, bilo bi jako važno razgovarati s djetetom i pitati dijete što želi. To je već gotovo odrasla osoba o čijoj se sudbini ne bi trebalo odlučivati bez uvažavanja njezinog mišljenja. Ukoliko tako veliko dijete zaista želi živjeti s vama, nema suda koji će to zanemariti - odvjetnik će tu lako zaraditi svoju naknadu.

 

Ne razumijem kako je dijete još zanemareno osim toga pada ocjena koji je obična stvar u dobi u kojoj je vaše dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bartleby hvala na lijepim riječima!

MOa djevojčica sanja o našem zajedničkom žživotu otkad je ta cijela mora poćela, a tomu je sada već pet godina.

Htijela je svjedočiti ina sudu ,ali sud je smatrao da to nije potrebno (imala je tada 9 godina, znači dovoljno).

Kada danas razgovaramo o svemu ne znamo da li nam j bilo teže kada smo živjele s mojim roditeljima bez mira i privatnosti ili sada kada smo razdvojene.Razgovaramo, viđemo se iako ne onoliko koliko bi htjele(vikendi, praznici) jer prosto nemamo gdje.Ona više ne želi dolaziti u stan mojih roditelj, jer smatra da su nam okrenuli leđa kad nam je bilo najteže.

Ona je otpoćetka svjasna ,a to i stalno govori ocu da je tražio skrbništvo samo zbog alimentacije i da joj je otac samo na papiru.

No ipak sad će za proljetne praznike dolaziti k meni

da joj pomognem oko školskog gradiva.ima tu puno za pokrpat,

ali bistro je to dijete. Mi ćemo to ko od šale.

Njoj jednostavno fali brige, malo kontrole i puno ljubavi,a ništa od toga od oca ne može dobiti.

Ona naravno zna za moje planove o promjeni skrbništva i jedva čeka O tome je već govorila i psihologinji u osnovnoj školi,a i sada u 1. gimnazije.Što se moje bolesti tiče, za sad je dobro i pod kontrolom.Ima bolji i gorih dana,ali nastojim o tome ne razmišljati imam važnijih stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bartleby hvala na lijepim riječima!

MOa djevojčica sanja o našem zajedničkom žživotu otkad je ta cijela mora poćela, a tomu je sada već pet godina.

Htijela je svjedočiti ina sudu ,ali sud je smatrao da to nije potrebno (imala je tada 9 godina, znači dovoljno).

Kada danas razgovaramo o svemu ne znamo da li nam j bilo teže kada smo živjele s mojim roditeljima bez mira i privatnosti ili sada kada smo razdvojene.Razgovaramo, viđemo se iako ne onoliko koliko bi htjele(vikendi, praznici) jer prosto nemamo gdje.Ona više ne želi dolaziti u stan mojih roditelj, jer smatra da su nam okrenuli leđa kad nam je bilo najteže.

Ona je otpoćetka svjasna ,a to i stalno govori ocu da je tražio skrbništvo samo zbog alimentacije i da joj je otac samo na papiru.

No ipak sad će za proljetne praznike dolaziti k meni

da joj pomognem oko školskog gradiva.ima tu puno za pokrpat,

ali bistro je to dijete. Mi ćemo to ko od šale.

Njoj jednostavno fali brige, malo kontrole i puno ljubavi,a ništa od toga od oca ne može dobiti.

Ona naravno zna za moje planove o promjeni skrbništva i jedva čeka O tome je već govorila i psihologinji u osnovnoj školi,a i sada u 1. gimnazije.Što se moje bolesti tiče, za sad je dobro i pod kontrolom.Ima bolji i gorih dana,ali nastojim o tome ne razmišljati imam važnijih stvari.Zanemarivana je i na tjančin što ju je otac vikendom ostavljao samu po noći,ovo ljeto otišao je na par dana na more, a mene nije obavjestio,no dijete je samo došlo k meni.

Hrani ju fas foodom,a dijete je u razvoju,Stoga sa ja kad samto ćula počela kuhat za nju,a on pod pauzom skokne k meni po ručak.Bilo je tu i pranja i peglanja,ali mala sad to sama radi,a i on je izgleda naučio koristiti vešmašinu

mene nije obavijestio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija