Jump to content

Osporavanje/promjena/dokazivanje očinstva od strane djeteta


Lovro22

Preporučene objave

Poštovanje,

 

molim vaš odgovor u vezi mog problema!

 

Dakle, doslovce nedavno sam saznao da moj otac nije u stvari moj otac. Radi se o tome da tijekom braka mojih roditelja moja majka je imala aferu i zatrudnjela samnom sa ljubavnikom; no to nikome nije rekla.

 

Brak između mojih roditelja više ne postoji jer su se razveli.

A ja se vodim kao dijete njenog muža, premda to nije tako.

Htio bih da mi se u papire uvede pravi otac i molio bih vaše savjete i mišljenja u vezi toga kako bi to uspio postići!

 

Molim za vašu pomoć i potrebne savjete jer želim riješiti te grozne probleme prošlosti prije nego zagazim u svoj život i krenem stvarati obitelj jer nebih mogao živjeti sa sobom u laži i prijevari koju bih morao govoriti svojoj djeci.

 

Hvala na razumjevanju.

 

 

P.S. - Saznao sam da imam do 25. godine za osporavanje očinstva što znaći da postoji ne tako daleko ograničenje na postizanje istine u mom životu pa sam u dodatnom šoku! Trenutno studiram i pokušava se eto osvjestiti u vezi toga što mogu napraviti u vezi ovog problema premda nisam novčano neovisan a taj nelogičan rok mi visi nad glavom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz obiteljskog Zakona takodje proizilazi da se i tuzbe za utvrdjenje ocinstva mogu podizati do 25-te godine zivota.

 

Dobro bi bilo da da se prvo pravosnaznom sudskom odlukom ospori ocinstvo, tj. da se utvrdi da upisani otac nije Vas stvarni otac.

 

Povodom utvrdjivanja ocinstva odnosno upisa Vaseg stvarnog oca, dovoljno bi bila njegovo pismeno priznanje kod organa socijalne skrbi, uz saglasnost Vas i Vase majke. Ako ovo ne mozete pribaviti onda ide tuzba uz onaj objektivni rok do napunjenih 25 godina.

 

U potpunosti se slazem da je ovo ogranicenje od 25 godina potpuno cudno.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

desimir je napisao:

 

U potpunosti se slazem da je ovo ogranicenje od 25 godina potpuno cudno.

 

Nije čudno, jer bi muškarac koji je otac djeteta u suprotnom morao cijeli život strepiti hoće li biti tužen na utvrđenje svog očinstva. Bilo bi potpuno nepravedno da Damoklov mač visi nad njim ostatak života.

Dakle, tom odredbom se pruža zaštita muškarcu, dok, s druge strane, pravni poredak više nema interesa pružati zaštitu djetetu nakon 25. godine, jer je ono odraslo i zrelo te sposobno brinuti se samo za sebe i nije mu potrebna očeva zaštita.

Osim toga, otac uvijek može priznati dijete, ako to želi, pa čak i u oporuci. S tim da ni to neće automatski dovesti do brisanja podataka o osobi koja je kao djetetov otac upisana u maticu rođenih iz te matice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Floki

Potpuno je pravedno da čovjeka cijeli život može sustići istina i pravda!

Nepravedno je da nemože... Jadnog li čovjeka koji mora strijepiti od posljedica svojeg djela.

 

 

Gosp desimir

Možete li mi konkretnije objasniti kako se sudstvom osporava očinstvo, i kako se vodi u knjigama ako se uspije osporiti mi očinstvo krivog "oca", dok se u međuvremenu treba riješiti pitanje sa stvarnim ocom?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi konkretnije objasniti kako se sudstvom osporava očinstvo?

 

Na temelju čega mogu pokrenuti parnicu ... jer nemam ništa no usmeno priznanje moje majke.

Treba li mi ona na sudu zbog kakvog iskaza jer nevjerujem da če se upustiti u to... ?

Ili može li se to samo riješiti između mene i mog ne stvarnog oca DNK analizom, tako da se probam sa njime dogovoriti, nešto u tom smislu?

 

Također, može li se šta učiniti u vezi zaštite majke jer mi "otac" naginje na nasilje i postoji mogučnost da joj naudi kada sazna?

 

Te kod kojeg tipa pravnih osoba mogu tražiti savjete u vezi ovih stvari?

 

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U državnoj matici ne možete imati dva upisana oca.

Da bi druga osoba bila upisana vašim ocem, prvoj bi moralo biti osporeno upisano očinstvo.

Pravo na takvu tužbu imate još uvijek imate samo vi, a majci, ocu i osobi za koju pretpostavljate da je vaš otac su rokovi istekli.

I da, kao i pri utvrđivanju očinstva sudskom odlukom tako i pri osporavanju, koriste se i suvremene medicinske metode...

Odvjetnik je osoba koja vas može informirati, savjetovati i zastupati, a jedna od daljnjih adresa koja će vam zatrebati će biti i sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U CZSSu bi vas mogli informirati iako niste maloljetni, jer da jeste mogli bi vam imenovati posebnog skrbnika koji bi tužbu podnio u vaše ime.

 

Saznanje koje dovodi u sumnju istinitost upisanog očinstva bi trebalo biti dovoljno za tužbu.

 

Obzirom da ni vi, niti čovjek na kojeg ukazuje majčina priča, a moguće ni majka pouzdano, ne znate je li on vaš biološki otac ili nije, s jednim od njih dvojice biste možda mogli dogovoriti DNA test prije nego doista započnete. Tako biste bili sigurni trebate li uopće što poduzimati ili ne, a ona nasilna od te dvije osobe ne bi bila iziritirana saznanjem da se nešto davno zbilo, ali možda i bez posljedica po očinstvo.

Ako ste skoro pa sigurni, onda ćete stvarno trebati tužiti, osporavati, a DNA će pokazati rezultat. Osobu koja vam je upisana ocem ne možete u tužbi izbjeći jer se o njoj i radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, probao sam naći preko interneta nekakve informacije o kontaktima o centrima za SS za informiranje da bih se mogao informirati no nisam našao ništa osim brojeva tih ustanova a neznam dali slobodno nazovem te brojeve i kako da objasnim to što tražim jer neznam dali se javljam na prava mjesta?

 

Znači da i ako bi me stvarni otac priznao i nakon 25 godine mog života, ja nebi mogao tim priznanjem osporiti očinstvo maminog bivšeg muža da bi uveo pravog oca?

Recimo da me on prizna u nekom spisu ovjerenom kod javnog bilježnika i da imam dna analizu? Pa sa time da se kasnijem probam upustiti u rješavanje očinstva? (van roka od 25 godina starosti)

 

Recimo da dobijem ovjereno priznanje od oca da sam mu sin , a da pričekam neko drugo razdoblje života gdje bi mi bilo pametnije radi posljedica upustiti se u mijenjanje "istine"? Što bi bilo nakon 25. godine kada kao po zakonu nebi mogao pokrenuti parnicu ... jeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači: da druga osoba ne može biti upisana vašim ocem dok očinstvo osobe koja vam sada piše ne bude osporeno.

Tek tada će biti izvršena promjena podataka u matici.

Tek tada vam neće pisati ocem.

I tek tada će netko drugi moći biti upisan kao vaš otac.

Kako ćete osporavati očinstvo kad svjesno i namjerno propustite rok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to što kažete, kamen spoticanja je majkin bivši muž, čovjek vođen kao moj otac.

 

I sada zato jer postoji granica do 25. godine, ja ču se vjerojatno morati odreći istine i svoje slobode i prava da ju on jednostavno ne ubije ako to otkrijem.

 

ovako bih pričekao koje desetljeće dok se stvari ne slože bolje mi za taj opasan proces.

 

Toliko o kvaliteti naših zakona i Ustava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ovog zakona, kriv je jer nelogično umanjuje slobodu bez da je stavljen u uvid osobno afekt.

Meni kao djetetu ne smeta istina i da je ona na vidjelu, dapaće, jedino što bi htio je da se to upravo ovoga trena riješi, a ne da zauvjek propustim priliku jer me između rješavanja ovog problema dijeli mogučnost nastradavanja majke.

To nebih nikako htio, a to što če mi majka nastradati, ja znam najbolje da je istina, i bez obzira što zbog njenih odluka imam hladan odnos sa njom, moja savjest mi neće moći prožvakati taj neugodni danak.

Nemojte zamjenjivati emocionalni komfort djeteta sa razboritom odlukom o stradavanju tuđeg života.

Kako ja nisam ni napravio sam sebe niti sastavio tu situaciju, tako nisam ja ni pisao zakon koji mi nedaje pravo ni priznanje da to riješim na manje štetan način.

 

Ako se po nekoj logici može vremenski ogranićiti tuđe pravo na istinu, onda bi se trebalo moći i po nastavke te logike stvoriti i mogućnost za okolnosti koje se kose sa tom logikom da se po nekom čudu te stvari magično (ili nikako) rješavaju do 25.

 

 

 

 

Možete li mi šta reći konretnijem o tom zakonu o zaštiti od nasilja i kako bi se on mogao primjeniti na moj slučaj?

 

Neopisivo mi svakim savjetom i informacijom pomažete,

hvala Vam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U smislu tog Zakona, obitelj čine (između ostalih) žena i muškarac koji su živjeli u bračnoj zajednici, njihova djeca (svakog od njih ili zajednička), ako su nakon prekida bračne zajednice povod sukoba bili njihovi bivši bračni odnosi. Nasiljem se smatra tjelesno nasilje, psihičko, verbalni napadi itd...

Bilo bi dobro da vam ne zatreba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Funkcija je exponencijalna, ako je bilo nasilja (od strane muža) i bez ovoga, biti če ga tek sa time.

 

Znači zaključujem, kako inače i je, da je taj zakon samo upotrebljiv kada se nešto dogodi.

Pošto svi troje živimo u jednom stanu i nemožemo se izbjegavati, pretpostavljam da ne postoji neki zakon o udaljavanju bivšeg muža ili tako nešto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zna li tko možda netko nešto o negativnim posljedicama i promjenama u ponašanju u obitelji, društvu ... koje se dešavaju nekon otkrivanja istine?

Možda je netko bio u takvoj situaciji ... ?

Neznam ima li na ovome forumu takvih ljudi, i dali da otvorim novi tread sa upitom da mi se tko javi ako ima ili je imao/la sličnu situaciju?

 

Potpuno sam nov na ovom forumu pa ... molim mišljenja.

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija