Jump to content

nesavjesno upravljanje zgradom


MirkaJ

Preporučene objave

Poštovani,

Trebala bih savjet u vezi predstavnika stanara i nesavjesnog upravljanja. Može li se spriječiti izvršenje radova na kući ako je više od 50% suvlasnika protiv izvođenja istih (ne radi se o nužnim radovima)? Koja je procedura kako bi se to i učinilo? Radi se o tome da je u više navrata predstavnik stanara svojevoljno potpisivao tobože hitne intervencije i pečatirao ih, bez ikakvog znanja večine stanara i sve to u korist stanara koji posjeduje firmu koja je obavljala te iste tobože hitne intervencije. Pojednostavljeno, predstavnik stanara daje drugom stanaru izvršenje poslova na zgradi koje ovaj višestruko skuplje naplati i sumnjamo da se tu radi o međusobnoj podjeli novaca iz pričuve.

 

Zahvaljujem na savjetu!

 

Mirka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Općenito uzevši, predstavnik stanara (točnije: suvlasnika nekretnine) ne može odlučivati ni o čemu. Zgradu održava upravitelj i njegov je zadatak npr. da raspisuje natječaje za pojedine radove, a posao predstavnika stanara je da pojednostavi komunikaciju između stanara i upravitelja.

 

No, trebalo bi vidjeti i međuvlasnički ugovor i ugovor o upravljanju da se vidi nisu li neke ovlasti ugovorom prenesena na predstavnika stanara.

 

I predstavnik stanara i upravitelj (ugovorni) su nalogoprimci stanara kao nalogodavaca, pri čemu oni odlučuju prema odrebama Zakona o vlasništvu i Međuvlasničkog ugovora, u načelu većinom glasova.

 

Za odnos nalogodavca i nalogoprimca vrijede odredbe Zakona o obveznim odnosima, koji propisuje i odgovornost nalogoprimca za nesavjesno izvršavanje naloga odnosno rad bez naloga.

 

Ako se radi o posebno teškoj i namjernoj zloporabi ovlaštenja i povjerenja, nalogoprimac može biti i kazneno odgovoran.

 

O imenovanju, ponašanju i smjenjivanju predstavnika stanara i upravitelja odluke donose suvlasnici, ali i svaki pojedini, manjinski suvlasnik može tužbom tražiti zaštitu suda ako smatra da je oštećen odnosno da su suvlasnici oštećeni.

 

Za opisano "poslovanje" mogu biti zainteresirani i poreznici, npr. ako predstavnik stanara ostvaruje neprijavljenu zaradu iz takvih aranžmana, ili druge inspekcije - npr. ako davatelj usluge nije registriran za djelatnost koju obavlja.

 

Za početak pribavite međuvlasnički ugovor i ugovor o upravljanju, te pismeno zatražite da vam upravitelj dostavi godišnje izvještaje iz kojih mora biti vidljivo koliki su prihodi ostvareni i kako su trošeni. Moguće je da će se upravitelj izmotavati, ali sve podatke vam mora dati na uvid i bez posredovanja predstavnika stanara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija