Jump to content

pravni savjet


m0artin17

Preporučene objave

Poštovani, ako ikako možete molim vas da mi pomognete pri savjetovanju kako riješiti ovaj slučaj, jer za sobom poteže već dosta vremena i familijarne netrepeljivosti. Zapravo, radi se o dva slučaja:

 

1)moja je šukunbaka kupila jednu parcelu zemljišta, o tome postoji i dokaz u gruntovnici uz priložen račun. Jedino što nas zabrinjava jest to da je u gruntovnici uvedeno da je ta parcela općenarodno dobro, ali je svejedno upisana pod njezinim imenom i prezimenom. Poslije njezine smrti moja prabaka je nije prenijela u svoje vlasništvo, ali ju je nastavila obrađivati. Poslije moje prabake, preuzeo ju je njezin sin, moj djed, kao majčinstvo, ali isto nije uvrstena u dohrambreni ugovor kojeg je moj djed potpisao sa majkom i koji uključuje sve, osim te parcele koja još onda vec drugu generaciju nije prolazila pismenim putem kroz nasljedstvo. Sada je moj djed prošle godine dobio rješenje od države u kojem piše da je država stekla pravo upisa vlasništva nad određenom parcelom. Uglavnom, zanima me, na koji način povratiti tu parcelu koja je u našem posjedovanju preko sto godina, za koju postoji papir da je kupljena i prenesena u vlasnistvo mojoj prabaki, država je to uzela u obzir, ali tu nastaje drugi problem...deda je vec pokrenuo žalbu na rješenje i sad oni zahtijevaju da dođe i djedova sestra i da potpise da se ona odrekne svog dijela te zemlje, a proslo je i oko 25 godina odkada je umrla dedova majka, a zemlja je jos uvijek ostala na prabaki, postoji li mogućnost da deda zadrži tu zemlju bez sestrinog potpisa jer ona želi pokrenuti postupak utvrđivanja ostavine na toj parceli, a vec je odavno nastupila zastara njezinog prava zahtijevanja ostavine. osim toga, moj deda obrađuje tu zemlju najmanje trideset godina, računajući da ju je obrađivao za života i poslije smrti svoje majke, živjeli su čak u istom kućanstvu????

molim vas za savjet..

 

 

2) problem..

djedova sestra je izgradila kucu na parceli, koja je katastarski i gruntovno stajala na njemu. ali on je svoj dio općinske zajednice dao bez naknade republici hrvatskoj, kasnije je taj dio od općine otkupio susjed. radi se o čestici 715, koja ispada da je podijeljenjena između nekoliko suvlasnika, ali suvlasnici nisu niti jedan gruntovno upisani, samo katastarski. što je najbitnije kod svakog je suvlasnika upisana kompletna ta čestica 715, a nigdje ne pise koliki dio koji suvlasnik posjeduje. tako ispada da je i deda svoj dio te parcele, ali koja je upisana kao kompletna 715, poklonio državi odnosno općini, a općina je to prodala susjedu. zanima me sada, ima li deda vise kakve veze oko rješavanja tog problema sa svojom sestrom ili taj problem njegova sestra mora riješiti sa susjedom koji je trenutno gruntovni i katastarski vlasnik? te parcele? mora li tražiti mjernika i ostale suvlasnike da odrede svoj udio u ukupnoj parceli? koji je tu postupak?

 

unaprijed zahvaljujem, molim vas da mi ponajvise pomognete oko prioritetnog problema pod brojem 1. hvala svima na odgovorima :))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija