Jump to content

očinstvo ali ne biološko


videokane

Preporučene objave

Obračam vam se ovdje jer sam se našao u nezavidnoj psihološko - socijalnoj situaciji i zapravo neznam gdje da se obratim. Razveden sam oko dvije godine, imamo dvoje djece koja su dodjeljena na skrb majci i za koje uredno plačam alimentaciju.

Nakon rastave saznao za neka djelovanja bivše koja su me dovela u sumnju da sam otac mlađeg djeteta. Neovisnom DNA analizom te su moje sumnje i potvrđene. Dijete je staro 4 god. Znači što se tiče osporavanja očinstva, iako se neovisna analiza ne priznaje na sudu, ne bi trebalo biti problema jer sam spreman podvrgnuti se i službenoj DNK analizi.

Moj problem je što to dijete volim, ono me smatra ocem i imam dobar odnos sa njim i nakon mog saznanja ništa se u mom odnosu nije promijenilo. Bojim se da bih nakon odluke suda izgubio pravo da ga i dalje viđam i da bi dijete bilo jako povrijeđeno. Sa druge strane ne želim da netko drugi može izbjegavati svoju obavezu. Zapravo sumnjam da je taj "drugi" sadašnji vanbračni partner bivše supruge. Sa bivšom suprugom uopće ne komuniciram i neznam kako se on ponaša prama djeci. Ali ne želim i dalje plačati alimentaciju silom zakona, želim se i dalje brinuti za to dijete ali zato što ga volim a ne zato što me netko na to prisiljava zbog moje naivnosti. O rezultatima Dnk analize nisam još sa nikim razgovarao i držim to saznanje za sebe.Što ćiniti a da i dalje mogu tom djetetu biti barem emocionalni ako ne već biološki otac? Na suradnju majke i barem ljudski dogovor za daljnje viđenje djeteta ne računam pošto su nam odnosi na apsolutnoj nuli i sadašnja viđenja djece su otežana te nam je zbog toga uveden nadzor Czss.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očinstvo možete osporavati 6mj od saznanja koje vas je dovelo u sumnju, ali do navršenih 7g starosti djeteta.

Susrete i druženja se može zatražiti, a sud ih odrediti i sa maćehama/očusima i sl. Dakle, smisao je ne prekidati odnos koji je moguće blizak a za vrijeme življenja u obiteljskoj zajednici uspostavljen između djeteta i roditeljevog partnera, u vašem slučaju roditelja u punom smislu riječi. Tim više bi to moglo biti na dobrobit djeteta.

 

Obzirom da imate problem i sada, kada ste smatrani (i ne sumnja se) ocem djetetu, za očekivati je i još veće majčino protivljenje ako bi očinstvo bilo osporeno.

 

O ovome ćete zapravo odlučiti vi sada ili možda dijete ako jednom kasnije sazna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija