Jump to content

Pitanje u vezi sklapanja obveze


Vin

Preporučene objave

Pozdrav svima, imam jedno pitanje, ako znate nešto o tome molim vas odgovorite.

 

Moja poznanica je čula da postoji određeni dokument koji mora biti napisan sa zaglavljem nekog odvjetničkog ureda u kojem jedna fizička osoba priznaje nanosenje dusevne boli drugoj osobi. U tom istom dokumenta štetnik pristaje isplatiti određeni iznos novca u određenom roku na racun dusevne boli. Poznanica je isto tako čula da kad štetnik i oštećenik potpišu dokument bez ovjere javnog bilježnika da takav dokument postalje pravno valjan i utuživ.

 

Dali takav ili sličan dokument uopće postoji i kako se zove?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokument na koji misliš jest u stvari najobičniji ugovor kojim dvije strane reguliraju neki predmet obveze, što je u ovom slučaju naknada štete zbog duševne boli. Ako tvoja poznanica traži isplatu na takav način, a misli se naplatiti, onda je jedini pravi način da kod javnog bilježnika ovjeri čitav ugovor (ne samo potpis!), što košta. Takav ugovor je ovršna isprava, a to znači da kad dospije na naplatu iznos koji je u ugovoru ugovoren, otiđeš kod bilježnika, dobiješ potvrdu da je ugovor ovršan i možeš podnijeti sudu prijedlog za ovrhu- na računima, nekretninama, pokretninama ... Bez ovjere javnog bilježnika nemaš ništa. To jest, temeljem ugovora koji nije ovjeren možeš sudu podnijeti tužbu, slijedi parnični postupak, troškovi zastupanja, duljina trajanja itd., da ne govorim. tako da ako postoji volja obje ugovorne strane da se stvar sredi izvansudski, na ovjeru ugovora. Inače, nisam stručnjak za javno bilježništvo, ali ako štetnik doista misli platiti iznos štete, predlažem ti sljedeće:

 

Podneseš tužbu (po mogućnosti bez odvjetničkog troška), druga strana primi tužbu i onda se dogovorite da pred sudom sklopite nagodbu, koja ima učinak sudske presude, a pristojbu plaćaš samo kn 400,00.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija