Jump to content

Invalidnina


frakson

Preporučene objave

Nisam uspio naci, pa ću tekst postaviti u novoj temi, za koju smatram da je nekima od izuzetnog značaja.

 

Ovo je dugotrajna, može se reci agonija pripadnika HVO-a koji su svoja prava kao RVI ostvarili, sada davne 1995-1997god.

 

Radi se o sljedećem;

-kao pripadnici HVO-a su u ranjeni za vrijeme rata, neki su bili i u HV-u a danas nemaju sva prava, radi se o invalidnini.

 

 

Pa da malo pojasnimo, ostvarili su pravo na mirovinu koju uredno i primaju. Nikada ništa nisu niti tražili, a to znam iz razgovora sa njma.

Prije od prilike par godina neki su sami išli u Zagreb da pitaju imaju li pravo na mirovinu, gdje im je rečeno „da imaju“ ali moraju imati i potrebnu dokumentaciju, a to je prijepis rješenja mirovine, pripadnost postrojbi,status Branitelja,rješenje invalidnine,… Sto je većina uspjela da pribavi na ovaj ili onaj način.

Da napomenem cijena papira su se kretale npr. Za rješenje o invalidnini (kopija bez ovjere bilježnika oko 700 – 1000 eura, a papira je trebalo malo vise od samog rješenja koje kao kopija ne znači ništa. Dosta je novca uzeto, kada se pomnoži sa potrebitim papirima.

 

Mnogi su krenuli putem Upravnog Suda i tužbi prema Ministarstvu Branitelja, sada zamislite apsurda, koje mi je i sugerirano upravo da podnesu tužbe !?!?!?

 

Slijedom događaja, nakon dugogodišnjih parnica oni koji su dobili presudu u svoju korist, dobivali su pozive, interne da dođu u ministarstvo na nagodbu, iz razloga jer su zaostaci koje su MORALI ISPLATITI bili enormni. Invalidnina * godine = _______

 

Ko je ovdje lud, i gdje je logika … nevjerojatno.

 

Par mjeseci unatrag sam uspio sjesti sa izvjesnim brojem tih pripadnika koji u BiH ne ostvaruju nikakva prava a u RH imaju djelimičana. U razgovorima su se VEČINA izjasnila da bi pristali da im se počne isplaćivati invalidnina „ BEZ ISPLAČIVANJA ZAOSTATAKA“ retroaktivne isplate,(što bi bila ogromna ušteda) pa i priznavanjem invalidnine podlegli bi zakonu prema kojemu bi se trebali i stambeno zbrinuti. Ali i tu se naišlo na razumijevanje situacije kako u Svetu tako i u RH, pa se ostvarivanje prava iz zakona prolongiralo/odgodilo do ulaska u EU i boljeg stanja u cjelokupnom gospodarstvu IAKO JE VEČINA PODSTANARI I IMAJU KREDITE.

 

Ovo je upućeno kao dopis u Ministarstvo Branitelja, i nikako da se dođe do odgovora. Sto je po meni nevjerojatno, jer se ne radi sam o konzumiranju prava, već se daju i razumna rješenja uštede kao u sudskim dugotrajnim sporovima, isplatom zaostataka, tako i zbrinjavanja, …

 

Za informaciju sam saznao da takvih ima izuzetno mali broj. Pokušao sam da vidim sa odvjetnicima koji se bave radnim pravom ili tako nekako. Uvidom u dokumentaciju, koja je bila priložena na uvid, su SVI dali pozitivno mišljenje vezano uz pravo priznavanja. Ni to mi nije bilo dosta, jer sam bio skeptičan u pogledu, da odvjetnici imaju korist da daju pozitivno mišljene, pokrenu parnicu i imaju dugotrajno zagarantirana primanja. Otišao sam i u Mirovinsko gdje sam dobio identične ili 90% iste odgovore.

 

Ovo je neki vakuum, bestežinsko stanje, koje prema nekim informacijama niti Ministarstvo ne može razriješiti, što mi je malo vjerojatno.

Zanima me vaše mišljenje ali i rješenja da ponudite!?

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odi na stranice mobms-a i tamo u zakonima možeš nešto pronaći,a i u arhivama legalisa,nemoj biti samo na prvoj stranici foruma o braniteljima ima ih oko 30 stranica pa ćeš već nešto pronaći.

Ukratko odeš na prvostupanjsku komisiju da ti da postotak invalidnosti,onda to ode na drugostupanjsku komisiju8 da ona to i potvrdi i da ti daju za trajno ,a kada to dobiješ onda ti iz ureda državne uprave odjel za branitelje šalju invalidninu u visini koja je za određeni postotak ,primaš preko hpb svakog 14. u mj.Da bi ovo sve ostvario kako treba moraš imati živce za jedno 2-4 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija