Jump to content

Unos nenaplacenih racuna obrta u d.o.o.


mukyca

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Vlasnik sam obrta kojeg sad planiram zatvoriti, a posao bi se nastavio preko d.O.o. kojeg sam otvorio.

 

 

Obrt (R2) ima nenaplacenih racuna (nekih koji nece nikad biti naplacenih, a nekih koji hoce samo nakon x mjeseci ili godina) i posto se obrt gasi receno mi je da bez obzira sto su nenaplaceni postaju dohodak (za obvezu PDV-a po njima nisam siguran, mozda i to) te da imam ove mogucnosti:

 

a) platiti porez na dohodak na sve te racune (da li i pdv?) iako neki od njih nikad nece biti naplaceni. Sto u ovoj varijanti s onima koji bi se ipak mogli naplatiti, kako se to tehnicki odradi kad nece biti zira niti obrta vise?!

 

b) otpisati klijentima dugovanja (barem ona za koje sam siguran da su nenaplativa), tako da nikom nista, ali bar ne trebam jos nesto i placati na to.

 

c) "prenijeti" dugovanja (ona naplativa sigurno, a i nenaplativa samo ako nista ne kosta) na d.O.o.

 

 

U C) varijanti mi nije jasno:

 

1. Ok prijenos se obavi nekim ugovorom izmedju obrta<->doo , ali sto ne nastaje i tu neka porezna obaveza za obrt (ako se taj prijenos smatra "prodajom", onda je opet obrt "zaradio" pa dodjem na isto)?

 

2. Kako se u doo-u ti preneseni racuni gledaju? Tu mi je receno da ponovo, iako nisu naplaceni, oni ulaze u dobit drustva, a jos se i PDV odmah(!) placa na sve te racune posto je sad R1 shema s PDV-om.

 

 

Znaci kako god da gledam ispadam dodatna zrtva, ne samo sto sam ostecen jer mi klijenti nisu platili za odradjen posao, vec mi jos i drzava zeli (i to na ime novca kojeg nikad nisam dobio!) uzeti novce koje nemam.

 

Bio bih vam vrlo vrlo zahvalan na bilo kakvoj pomoci, sto mislite da je najpovoljnije rjesenje u ovakvoj situaciji!

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Unos obrta u d.O.o. je poprilično kompliciran i što se tiče prijenosa imovine/obveza/potraživanja a i nema apsolutno nikakvu svrhu uraditi navedeno ukoliko ste već otvorili trgovačko društvo. Prenesene obveze/potraživanja podliježu oporezivanju porezom na dodanu vrijednost (ukoliko ste u sustavu) te porezom na dobit.

 

Jednako tako i prilikom zatvaranja obrta, dužni ste kao poslovne primitke evidentirati sve nenaplaćene tražbine od kupaca (zatvoriti račun kao plaćen i prinati porez), te kao poslovne izdatke knjižiti sve nenaplaćene obveze prema dobavljačima i druge neplaćene obveze u svezi s djelatnošću ( zatvoriti račune prema dobavljačima kao da su plaćeni i priznati pretporez).

 

Da bi ste mogli otpisati potraživanja od svojih kupaca morate ih prvo utužiti kako bi se pravno smatrala nenaplativima.

 

Žiro račun ne morate zatvarati ukoliko mislite da bi još kakva novčana sredstva mogla leći, mada Vam kupci nakon zatvaranja obrta mogu svoje obveze uplatiti u gotovini ili na tekući račun (mada su rijetki oni koji plaćaju obrtniku nakon saznanja da je obrt zatvoren, nažalost).

 

Prije zatvaranja obrta probajte nabaviti što više računa dobavljača, za troškove vezane uz obavljanje Vaše djelatnosti kako bi ste anulirali poreznu obvezu.

 

Prije samog zatvaranja napravite analizu na način da obračunate pdv iz izlaznih (neplaćenih) i pdv iz ulaznih (neplaćenih) računa pa javite rezultat u svrhu daljnjih sugestija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija