Jump to content

Porez i mirovinsko za odjavljeni obrt


igor07

Preporučene objave

Otvorio sam trgovački obrt(štand) početkom 2006.god. ali nikada nisam radio,znači ne postoje ugovori sa tržnicama,priliva sredstava na račun nije bilo-blokiran je nakon par mjeseci.Krajem godine zaposlio sam se u poduzeću koje mi od tada plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje.Pitanje je slijedeće :-da li me porezna uprava i mirovinsko može teretiti za razdoblje od trenutka zapošljavanja do danas jer upravo to i radi (naime,mirovinsko i zdravstveno tvrde da su raskinuli ugovor o osiguranju za obrtnika).Već tri godine te račune plaća firma jer sam njihov zaposlenik dok porezna uprava i dalje uporno šalje račune.Pretpostavljam da me mogu teretiti za ratzdoblje od godinu dana do zapošljavanja,ali što je sa ostatkom-zar bih trebao plaćati mirovinsko i u firmi i kao obrtnik koji nisam već godinama(a po verziji službenice u poreznoj upravi to nije tako,jer me oni vode u svojoj evidenciji do 2008.god.).Žalbu sam pisao,čekam ishod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno je nemoguće da Vas porezna uprava zadužuje za obrtničke doprinose u razdoblju osiguranja od strane poslodavca kod kojega ste zaposleni.Dakle, ne možete istovremeno biti osigurani na hzmo/hzzo i kao obrtnik i kao radnik drugog poslovnog subjekta.

 

Pitanje je da li ste napravili odjavu s osiguranja samostalnog privrednika kada ste prelazili u radni odnos kod drugog poslodavca, za što svakako kontaktirajte hzmo (da slučajno nije došlo do greške s njihove strane), mada, u suštini, Vi kao obrtnik niti ne možete dobiti svoju radnu knjižicu iz evidencije hzmo-a ukoliko ne postoji razlog za prekidom osiguranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija