Jump to content

Naplata potraživanja od poduzeća


recycled

Preporučene objave

Zanima me da li pravno postoji mogućnost naplate potraživanja od krovne tvrtke, koja je istovremeno i inozemna tvrtka. Naime, supruga mi radi u firmi koja je imala dobar rezime, poprilično temeljnog kapitala, ogroman priljev na račun, zaista fantastično poslovanje. Neke su se stvari promijenile, i njoj i još nekim radnicima su ostala dugovanja za plaće i doprinose. Račun je u blokadi, dugovi su se nagomilali, vlasnici su prebacili kompletan temeljni kapital u drugu sestrinsku tvrtku, uglavnom, njezino poduzeće više nema ništa osim dugova, prema vjerovnicima, radnicima i poreznoj upravi. Ali, postoje te sestrinske tvrtke, koje ostvaruju prihode, i osnivač tih nekoliko tvrtki, koji je u inozemstvu i dobro posluje. Da li postoji mogućnost naplate potraživanja od tih društava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji ta mogućnost.

Jednako kao što ne postoji nikakva mogućnost prebacivanja kompletnog temeljnog kapitala u drugu tvrtku (osim kada se radi o spajanju ili pripajanju).

Nadalje, da li ste sigurni i po čemu da su to "sestrinske" tvrtke? Moguće je da jedna osoba bude osnivač više tvrtki ali to ne znači da su te tvrtke "sestrinske", budući je svako Društvo samostalna pravna osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, pa sam možda glupo napisao. Procijenio sam ih "sestrinskim" tvrtkama, jer su sve istog imena, sa dodanom jednom rječju po kojima se razlikuju, a koja označava glavnu djelatnost. Osnivač je svima isti - firma iz inozemstva, koja svima osigurava djelatnost narudžbama. To su, recimo, servisne tvrtke, ovoj glavnoj. A što se tiče temeljnog kapitala, do nedavno je firma imala temeljni kapital u stotinama tisuća kuna, sve u materijalnoj imovini, sada smo čuli, pa naknadno i provjerili u sudskom registru, da to više nije tako, već temeljni kapital iznosi 20 000 kuna. Štoviše, navodno je i sva druga imovina, koja nije bila upisana kao temeljni kapital, prodana ovim drugim firmama. Uglavnom, ostali su samo dugovi, a imovine više nema. Je li takvo što uopće moguće, tj. je li na takav način inače moguće izbjeći plaćanje dugova, ili postoji kakva kaznena odgovornost? Jer ako je tak olako izbjeći plaćanje dugova, ajmo svi u poduzetnike :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, moguće je i zakonski dozvoljeno smanjenje temeljnog kapitala. Ne želim Vas zamarati opširnim obrazloženjima kada i na koji način te u koju svrhu se radi smanjenje temeljnog kapitala, samo ću napomenuti da se temeljni kapital društva ne može smanjiti ispod najnižeg zakonom dopuštenog iznosa a to je upravo iznos koji spominjete, 20.000,00 kn.

Jednako tako,svako trgovačko društvo ima pravo da proda svoju materijalnu imovinu pa i po tome nije ništa van zakona.

Nažalost, takva društva, kao ova koja opisujete, realnost su našeg lošeg gospodarstva i mogućnost vjerovnika da naplate svoja dugovanja iz tvrtke koja ima blokirane račune,nema imovine i sl.uglavnom je ništavna.

 

Dokazivanje tzv.proboja pravne osobnosti tj. odgovornosti članova društva je vrlo teško ostvarivo pa se sve uglavnom svodi na "piši propalo".

 

Nažalost!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija