Jump to content

kako sprijeciti teret na nekretninama


oltea

Preporučene objave

Brat i ja se spremamo potpisati sa ocem Ugovor o dosmrtnom uzdravanju gdje cemo zajednicki dohraniti oca i nakon potpisivanja prenijeti nekretnine na nas u 1/2 svaki (stan i zemljisna cestica). Kako sprijeciti brata, koji je uvijek u dugovima, da opterecuje zajednicke nekretnine sa kreditima ili slicno, dok ih jednog dana u buducnosti ne prodamo (ne zelim prodavati dok je otac ziv)?

Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako,

 

ne znam jesi li se s nekim savjetovala oko uzdržavanja vašeg oca, ali imaš 2 vrste ugovora. Jedan se zove ugovor o doživotnom, a drugi o dosmrtnom uzdržavanju.

 

Kod dosmrtnog ugovora vaš otac odmah na vas prenosi nekretninu, i svaki od vas praktički može s njom činiti što ga je volja. U tom slučaju, tvoj brat ne može teretiti čitavu nekretninu, ali može svoj dio i tu ga ne možeš spriječiti. No,njegovi vjerovnici se mogu naplatiti samo na njegovom dijelu. To ide ovako: ako on nekome duguje, taj pokreće postupak ovrhe, cijela se kuća prodaje, a prvo se tebi isplati tvoj dio.Inače, postoji jedna mogućnost koju može učiniti tvoj otac- može u ugovor unijeti odredbu kojom se tvom bratu zabranjuje otuđenje i opterećenje nekretnine (s nekim rokom ili bez njega) i to se mora upisati u zemljišne knjige(!). No, to samo tvoga brata sprječava da osnuje npr. hipoteku, ali ne sprječava njegove vjerovnike da se namiruju na toj nekretnini.

 

Kod doživotnog uzdržavanja otac na vas prenosi nekretninu, ali vi postajete vlasnikom iste tek kada vaš otac umre. S obzirom da namjeravate prodati kuću, ali tek nakon smrti oca, ova druga opcija mi se čini boljom, a usto imaš garanciju da nijedan vjerovnik tvog brata u međuvremenu neće "sjesti" na njegovu polovicu kuće (jer još nije vlasnik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija