Jump to content

Vlasništvo nad zemljištem oko zgrade


goodie

Preporučene objave

Unaprijed se zahvaljujem na pojašnjenjima o odgovorima koje bih trebao čim prije.

 

Zgrada sagrađena na katastarskoj čestici površine 2375 m2 zauzima ukupno 736 m2. Ostatak od 1639 m2 zauzima dvorište te je u tim omjerima i veličinama upisano u posjedovnicu svakog poduloška Z.K. uloška.

 

Stvarno je stanje da zgrada doista zauzima 736 m2 a dvorište na kojem je sagrađen parking na kojem sa svakim stanom etažirano i parking mjesto zauzima cca 450 m2 ukupne površine čestice.

 

Ostatak čestice veličine cca 1150 m2 koje prema katastarskom planu pripada nekretnini građevinski je investitor koji je gradio zgradu razdijelio od zgrade i njezinoga parkinga rubnim kamenom i na njemu sada raste šikara i širi se blato u kojem obitavaju žabe i komarci,

pod pretpostavkom da će u neka bolja i isplativija vremena, nakon parcelizacije i ucrtavanja tamo sagraditi nešto novo.

 

Pitanje glasi:

Budući da smo mi suvlasnici kupili stanove, tj. dijelove zgrade prema etažnom elaboratu te smo također suvlasnici zajedničkih prostorija u idealnom omjeru, što je sa zemljištem oko zgrade i njegovim korištenjem te pravom na korištenje istog?

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima definirano je da pojedinačnu nekretninu čini zemljišna čestica, uključujući i sve što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje te nadalje da trava, drveće, plodovi i sve uporabljive stvari koje zemlja rađa na svojoj površini dijelovi su te nekretnine sve dok se od zemlje ne odvoje.

Možemo li mi suvlasnici, dok god je u vlastovnici taj "odvojeni" dio zemljišta na istoj KČ kao i naša nekretnina njime se koristiti te ga iz pričuve ili drugih sredstava uređivati bez pristanka investitora građevine?

 

Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi uređujemo prostor oko zgrade, a čestica prati temelje zgrade tako da je sva zelena površina i sve oko zgrade u vlasništvu grada na drugoj čestici.

 

Najbolje je da vi pokušate izvršiti parceliranje i zatražite određivanje zemljišta nužnog za uporabu građevine te na osvovu toga parcelirate pa ćete tada biti sigurni što je vaše.

 

Proučite i zakon kolika površina građevne čestice smije biti maksimalno izgrađena, nisam siguran no mislim da je to uređeno prostornim planom grada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija