Jump to content

Hitno


moni5

Preporučene objave

Roditelji su mi razvedeni 15 godina,otac prošle godine umro,može li majka tražiti da se iz ostavine izdvoji bračna stečevina jer to nije tražila kod razvoda-Ona je suvlasnica 1/4 a otac je imao ostali dio kuće.Ja sam jedini nasljednik i to bi dopustila majci!Može li javni bilježnik to obaviti na ostavini bez da mi idemo na sud,ako se ja kao nasljednik slažem??Molim vas hitno mi je-gori pod petama!

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali mora tražiti bračnu stečevinu,jer bi mi to htjele zbog toga što je otac iza sebe ostavio brdo dugova koje čak prelaze vrijednost kuće koju bi ja nasljedila,pa mi je mama jedina nada,jer ne radim i ne mogu toliki dug otplačivati !!

Samohrana sam majka 3 djece i nemam riješeno stambeno pitanje ,pa vas molim za ponovni odgovor!!Da li onda može?Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mozete napraviti da je to "bracna stecevina" Vase majke a vjerovatno i nije.

To je procedura koja ne spada u ostavinsku raspravu. Moguca je bila dugim nizom godina, dok je otac bio ziv a nakon brakorazvodne parnice.

 

Iza umrlog oca je nasljedje od 3/4 kuce koju bi vi trebali po zakonu da naslijedite, ukoliko se prihvatite nasljedstva.

 

Majka nema polozaja stranke/ucesnika u ostavinskoj raspravi jer je razvedena jos prije 15 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažu da pravo tražiti bračnu stečevinu ne zastarjeva ,a 1/4 su joj njeni roditelji kupili tj dali novce i zato je samo ta 1/4 uvijek bila na njoj!! 3/4 su zajedno gradili i ulagali iako moja majka puno više nego otac, !!Zbog čega ona ne bi mogla mene sad tužiti i uzeti svoj dio??Ponavljam da sam ja jedini nasljednik !!Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ponovim:

 

Utvrdjivanje bracne stecevine se ne vrsi pred Vanparnicnim sudom.

Prihvatite nasljedjivanje.

Kao vlasnik po osnovi pravosnaznog rjesenja o nasljedjivanju sklopite jedan ugovor o Vansudskom poravnanju/nagodbi izmedju Vas i majke po kojem cete joj priznati to sto je stekla u braku svojim radom i doprinosom i prenijeti vlasnistvo u navedenom dijelu.Svakako ugovor mora biti pismen i ovjeren od j.b.

Isto bi ste mogli postici i vodjenjem posebnog parnicnog sudskog postupka " radi utvrdjivanja bracne stecevine u ostavinskoj masi iza umrlog...", u kojoj parnici je majka tuzitelj a vi tuzenik, s tim sto bi mozda ovo imalo "jaci kvalitet" autoritativnosti, te bi se trazilo i uvodjenje zabiljeske o vodjenju parnice nad spomenutom nekretninom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala !!!Još samo jedno malo pitanje,mogu li ja tražiti prekid ostavinske rasprave kao jedini nasljednik ,dok se ta bračne stečevine ne riješi,ne utvrdi na sudu?Jer se bojim primiti nasljedstvo da me ne bi odmah teretili za to sve što sam nasljedila,jeovaj ostatak bi mi i mama pomogla vračati!!Hvala još jednom na strpljenju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija