Jump to content

Članak 129 - Prijenos poslovanja u novo poduzeće


ValdemarCh

Preporučene objave

U poduzeću u kojem sam radila dobila sam protuzakoniti otkaz (tj. jednostavno su me usmeno obavijestili da više ne radim i predali mi radnu knjižicu). Nekoliko dana nakon toga, prema prethodnom planu prodaje svojeg poslovanja, prenjeli su sve poslove, pa i onaj na kojem sam radila u drugo poduzeće. Drugo poduzeće je nastalo izdvajanjem iz prvog poduzeća. U prvom poduzeću nije ostao nitko zaposlen dok je u to drugo poduzeće prešao dio radnika a ostali su pristali na sporazumni raskid r. odnosa.

Pokrenula sam spor za povrat na moje radno mjesto i to protiv prvog i drugog poduzeća. Tijekom spora sam saznala da su u međuvremenu svi poslovi iz drugog poduzeća preneseni u treće poduzeće, pa i onaj posao na kojem sam ja svojevremeno radila.

Što mi je činiti? Na sudu ću lako dokazati da je moj otkaz protuzakonit, tu je stvar prilično čista. Međutim, niti prvo niti drugo poduzeće više ne rade ništa (nema prometa po računima). Svi poslovi (pa i moje staro r. mjesto) su u trećem poduzeću. Dakle, jedino ima smisla ako me vrate na posao u treće poduzeće. Može li se tu primjeniti članak 129 ZOR? Prvo i drugo poduzeće zacijelo će biti uskoro ugašena. Pretpostavljam da su vlasnici upravo računali na to, ako povedem spor, čak i ako ga dobijem, da se neću imati gdje naplatiti. Sva imovina je već odavno izvučena iz prva dva poduzeća. Imam li šanse naplatiti se u onom trećem poduzeću? Mogu li očekivati da me po okončanju spora vrate na posao u to poduzeće? Napominjem da je treće poduzeće nakon proširenja moje tužbe na njih odbilo uzeti učešće u mojem radnom sporu, iako su oni zapravo dirigirali cijelim procesom prijenosa posla i oni su isplatitelji vlasnicima prvog i drugog poduzeća.

Inače, ugovorom o radu ugovorena mi je minimalna plaća ali sam stvarno dobijala plaću na osnovu uspješnosti u poslu. O tome nema pisanog traga osim mojih obračuna plaća po kojima se vidi da je plaća daleko veća od ugovorene. Osim toga imam jedan dopis u kojem vlasnik kaže da mi je plaća točno određeni postotak od vrijednosti ugovorenih poslova. Matematički se na osnovu posrednih dokaza može dokazati da mi je stvarno isplaćivana plaća na osnovu uspješnosti. Zapravo nikada nisam primala plaću kakva je po ugovoru već puno veću. Ukoliko dobijem spor, hoće li mi zaostale plaće biti isplaćene prema ugovoru ili prema praksi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija