Jump to content

Prometni redari, konflikt znaka i iscrtanog p.mjesta


Valkyrie

Preporučene objave

Pozdrav svima

 

Dogodila mi se slijedeća situacija - parkirao sam u ulici koja na internet stranicama Zagrebparkinga stoji prikazana kao prva zona (Streljačka) na slabo vidljivom ali ipak označenom parkirnom mjestu. Pri povratku, ugledao sam kaznu prometnog redara radi kršenja članka 12.st 4 (prometni znakovi - 500 Kn). Ispalo je da je u toj ulici (očito od relativno nedavno, jer se ocrtana mjesta još vide - nisu uklonjena) zabranjeno parkiranje i zaustavljanje, nažalost znakom koji nisam primjetio jer sam gledao iscrtana parkirna mjesta na samom kolniku.

 

Pitanja su mi slijedeća:

 

a)Koliko sam upoznat, znak zabrane parkiranja i zaustavljanja se odnosi na ulicu, ali ne na označena parkirna mjesta u njoj (primjer - moje naselje, a vjerujem i mnogo drugih). Da li sam u pravu?

 

b)Na kazni piše da nemam pravo na prigovor, nego jedino ako ne platim pa se pokrene Obavezni prekršajni nalog. Da li ima smisla pisati/zvati Zagrebparking, odnosno da li su oni uopće nadležni za to (s obzirom da, kao što sam napomenuo, na njihovim stranicama još uvijek stoji da je to prva zona, a očito to više nije). Također, sam znak zabrane parkiranja i zaustavljanja vozila je u suprotnosti sa iscrtanim parkirnim mjestima koja su još itekako vidljiva. Mogu li se ikako pozvati na te činjenice u prigovoru samom Sudu ako odlučim ne platiti kaznu?

 

c)Samo djelatnici MUP-a RH imaju ovlasti i školovane ljude koji mogu odlučivati ako je netko u kršenju zakona, a ne nekakvi likovi sa 2 tjedna tečaja (tzv. prometni redari). Također, što je sa zakonskom osnovom za tužbu protiv njih za "neovlašteni nadzor" i "neovlaštenu uporabu snimljenih materijala", jer za prisluškivanje i nadgledanje bilo koga SUD mora donijeti odluku/nalog, a ne neki civil (fotografiranje mog privatnog vozila)

 

Svjestan sam da je pitanje pod c) možda za neku dulju polemiku, pa me primarno zanima odgovor pod a) i b)

 

Hvala svima unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem.

 

Sutra ću, nadam se, imati sliku vidljivih parkirnih mjesta ( koji, po članku 12.st. 3, spadaju u prometne znakove, te su time u konfliktu sa prometnim znakom zabrane parkiranja.

 

Sliku zagrebparkinga koja prikazuje cijelu tu ulicu kao prvu naplatnu zonu (što bi značilo da je u njoj dozvoljeno parkiranje) nema potrebe da sada stavljam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija