Jump to content

obrt i posao kod drugog poslodavca


komercijala

Preporučene objave

POŠTOVANI,

imam 2 pitanja:

1. Suprug je otvorio obrt ali u isto vrijeme radi i u obrtu kod oca.javlja se problem pravdanja putnih troškova na ime suprugovog obrta. kako da opravda put u inozemstvo i bilo gdje po Hrvatskoj preko svog obrta kada je zapooslen i kod tate.

 

Njegov tata je predložio da ga u svom obrtu zaposli na 4 radna sata, pa da ostatak može iskoristiti u svom obrtu. no onda me muču što s mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem, da li može biti osiguran 4 sata preko tatinog obrta a 4 preko svog.

 

2. novi obrt je otvoren s sjedišten u vlastitoj kući, i napravili bi ugovor o najmu s kojim bi iznajmili stan obrtu, kako bi mogli troškove struje, plina, telefona plaćati preko obrta - da li je to dopušteno i moguće sprovesti.

 

UNAPRIJED HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. vaš suprug može priznavati izdatke temeljem putnih naloga u svojim poslovnim knjigama, iako je zaposlen u očevom obrtu (ostvaruje primitak od nesamostalnog rada). To obavljanje obrtne djelatnosti uz radni odnos. vidi čl 10. tč. 10. Zakona o porezu na dohodak i čl 25. st 1. tč. 8. Pravilnika o porezu na dohodak.

 

on nije zaposlenik u svom obrtu, niti je vaš punac zaposlenik u svom obrtu. Obrtnici nemaju ograničenje što se tiće radnog vremena sukladno Zakonu o radu. Vaš suprug može biti zaposlen na svih 8 sati kod svog oca.

 

2. pitanje je tko je vlasnik nekretnine, otac, sin ili netko treći?

 

ako je nekretnina očeva - treba zaključiti ugovor o zakupu poslovnog prostora. Ako su i otac i sin u sustavu PDV-a, a nije ugovorena naknada - zakupnina, tada ne otac nema obvezu obraučuna PDV-a. vidi Zakon o zakupu i prodaji poslovnog prostora

 

ako je nekretnina suprugova - tada nema ugovara o zakupu jer ne može osoba zaključiti ugovor sama sa sobom

 

ako je nekretnina od nekog trećeg - tada treba zaključiti ugovor o zakupu poslovnog prostora. Zakupodavac ostvaruje dohodak od imovine.

 

svi režijski izdaci mogu se priznati kao izdaci u obrtu ako postoje zasebna brojila odnosno telefonski broj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija