Jump to content

uzdržavani član?


nimora

Preporučene objave

ako sam uzdržavani član obitelji(razvojačeni branitelj) da li tada porezna uprava ima pravo uzimati prosjekl primanja moje obitelji?naime zbog svog duga pu ,tražio sam otpis zbog ugrožavanja egzistencije ubog čega su mi odgovorili da prosjek moje obitelji nije loš te očekuju da moja obitelj to plati?imaju li moji roditelji tu obvezu da plačaju moje dugove ako sam ja na porez.kartici svoje majke?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzdržavani član je osoba koja živi u zajedničkom kućanstvu, (po nekim autorima to čak nije ni obvezno), u krvnom je srodstvu, a za koju se potvrdom obrazovne ustanove dokazuje redovno školovanje ili potvrdom Zavoda za zapošljavanje činjenica nezaposlenosti. Na osnovu navedenog zaposlena osoba koristi osobni odbitak za takvog člana obitelju u visini 50% od osnovnog odbitka (znači još 900,00 kn).

Vaši roditelji ne moraju odgovarati za vaše obveze koje imate prema državi na ime poreznih dugova (nejasno je kako ste ih napravili), osim ako vi nemate poslovnu sposobnost. A što se tiče zahtjeva za otpis dugova, mogućnost podnošenja takvih zahtjeva ne znači i pravo da se oni uvaže i odobre, zato neka vas ne čudi što je porezna izvršila uvid u vašu obiteljsku situaciju kad ste ju vi već naveli kao argument (ugrožavanje egzistencije) i zaključila da vam to ne može odobriti. Porezna sad može pokrenuti ovršni postupak protiv vas ako ima na čemu provesti ovrhu, a to nipošto nije imovina punoljetnih članova vaše obitelji.

A da ipak platite porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo malo pjašnjenja:dug potjeće od neplaćenogmirovinskog i zdravstveno i ostalih davanja koja su nastala kao obveza dok sam imao obrt koji je "živio" svega 1,5 god.dug je bio cca 7-8 tis.kuna a sada je narastao do neslučenih razmjera.razvojačeni sam branitelj bez posla a kad sam pokušao promjenit situaciju samozapošljavanjem evo rezultata.na dug je došla i ovrha 2006.god.uložio sam prigovor ali kao da i nisam jer odgovor nisam dobio!2007. vještak je izvršio procjenu moje imovine koju nemam!no svejedno ovrha je na snazi i kamate rastu,zato sam zatražio da mi "oproste" dug zbog ugroze a oni odgovaraju da moji imaju i primanja i imovinu i da da me taj dug životno ne ugrožava?????

sad imam pravo podnjeti žalbu na drugostupanjski upravni postupak al neznam kako sroćit žalbu...može pomoć?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji aposlutna i relativna zastara, čini mi se da je apsolutna 10 godina. Žao mi je da niste uspjeli u samozapošljavanju,ali to vas ne oslobađa obveze plaćanja pripadajućih doprinosa koji terete obrtnika (poreze na dohodak ionako vjerojatno niste plaćali zbog gubitka), a osnovom kojih imate radni staž i zdravsveno osiguranje. I novci koje ste od države dobili za samozapošljavanje su u državnu blagajnu došli od nečijih drugih poreza i doprinosa, pa možda da se probate sa poreznom upravom dogovoriti o obročnom plaćanju duga? Nazirem moralni dug upravo zbog sredstava koja ste kao razvojačeni branitelj dobili, ne dobiju to svi obrtnici koji se registriraju u obrtnom registru. Za žalbu nažalost ne znam kako je sročiti, jer radi se o dugu koji ste sami stvorili, zašto niste odjavili obrt odmah kad ste vidjeli da posao ne ide.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako sam napisao da sam se samozaposlio doslovno sam to i mislio...nitko ama baš nitko mi nije dao ni kune a država najmanje...uvalio sam se u dugove dok sam obrt otvorio a ono sve krenulo krivo...zatvorio nakon 1,5 godine kad sam stvarno vidio da tonem sve dublje i dublje...ostalo neplačeno mio i zdravstveno moje, za djelatnike i ostale obveze sve sam poplačao....ali to je od 2004 god.do danas napuhano i dakako stalno raste(kamata) a ja bi rado da se zaposlim pa da to vratim ali to je već suma preko 30 tis.kuna!!!!i ja ne znam kako to uopće da vratim tim više što ako bi i vračao u nekakve rate kamata bi jela glavnicu???i tako u nedogled...dakle tražio sam da iskoristim mogučnost da mi otpišu dug i moj staž koji bi tako dobio jer mi to ugrožava egzistenciju jer me obitelj hrani a ako se i zaposlim kako ču to uopće otplatit??? a oni mi nabrojali primanja majke i oca kao da sam maloljetan ili umobolan pa su oni odgovorni za moje postupke i dugove?????

e tu leži pitanje.....kako napisati žalbu na drugostupanjski i navesti da moji roditelji nisu dužni plačat moje dugove bez obzira što imam sreču da sam uzdržavani član! e i da tu žalbu moram platit 50 kn...ali kako kad nemam nikakova primanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nezavidna situacija, ali valjda ćete pronaći način da se iz nje izvučete.

U vašem tekstu je bio izraz "samozapošljavanje" koji je svojevremeno značio nemali novac (oko 100 tisuća kuna)namijenjen razvojačenim braniteljima da njime započnu neki obrt ili otvore d.O.o., pa me to navelo na zaključak da ste neki novac za svoje poduzetništvo od države dobili, te vam se ispričavam zbog krivog zaključka.

Ostaje vam problem plaćanja duga, ali nakon drugostupanjskog upravnog postupka više nema "trećeg stupnja" već se pokreće upravni spor pri Upravnom sudu RH, na kojem ćete dokazivati ovo što ovdje pišete. Naravno da vaši roditelji nisu dužni platiti baš nijednu lipu vaših dugova, osim ako su vam jamci po nekim kreditnim zaduženjima. Pretpostavljam da je vaša sreća u tome što se naši poreznici i ne trude oko takvih kao vi koji ne plaćaju godinama, već "pritišću" one koji su još platežno sposobni, pa ćete vjerojatno dočekati zastaru. Ako se ponovno odlučite krenuti u poduzetničke vode, pazite da poduzimate nešto što će vam donositi prihod barem toliki da budete na pozitivnoj nuli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija