Jump to content

Terenski dodatak vs. prekovremeni sati


mp3lab

Preporučene objave

Molim vas da mi netko odgovori ali sa sigurnošću da li terenski dodatak isključuje prekovremeni rad. Naime mi radimo na terenu i dobivamo terenski dodatak ali nam se ne priznaju prekovremeni sati dali jedno drugo isključuje i kojim je to zakonom regulirano, možda zakonom o radu ili???

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, rad na terenu je rad izvan sjedišta poslodavca i mjesta boravka radnika. Znači, oba uvjeta moraju biti ispunjena da bi rad bio definiran kao terenski.

Propisani su neoporezivi iznosi naknada za rad na terenu, i oni (slično kao i dnevnica) služe za pokriće povećanih troškova prehrane koje radnik ima kad se nalazi izvan svog uobičajenog boravišta. Znači, nikako nije ispravno od radnika tražiti da radi više od ugovorenih dnevnih sati zato jer je dobio terenski dodatak.

Ako ste vi slučajno radnik iz područja graditeljstva, možda je kod vas na snazi preraspodjela radnog vremena pa vam se zato ne priznaje prekovremeni rad, to je dosta česta pojava u graditeljstvu (možda ste u zimskim mjesecima kod kuće). U svim drugim slučajevima, neovisno o tome da li radite u mjestu A ili B imate pravo na plaćanje prekovremenog rada ako ste ga izvršili, vjerojatno neki poslovođa to može i potvrditi.

Inače, rad na terenu već u ugovoru o radu mora biti predviđen, u onom obveznom dijelu koji se tiče mjesta rada, tamo već treba navesti u kojim ćete sve mjestima raditi, ili općenito - na području RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija