Jump to content

Ponavljanje postupka?


Drvosjeca

Preporučene objave

Štovani, Moje pitanje glasi.

 

Dvije strane vode spor oko nečega vezanog za obiteljsko pravo. Spor traje cca 10 godina. Dali postoji opasnost po onoga tko dobije spor da nakon presude koja je u njegovu korist stigne nova tužba protiv dobitnika koja je identična ili slična ovoj koju je već dobio? (ukratko ponovo sve) Postoji li neki zakon koji to spriječava jer ponekad gubitnici se teško mire sa sudbinom, pa svašta izvode?

HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali nije to ono što sam pitao. Žalba bi bila u sklopu tog predmeta koji je trajao cca 10 g. Ja sam mislio dali postoji opasnost pokretanja novog predmeta pod novim brojem PP.... na sudu koji je identičnog ili sličnog sadržaja. Isto tako dali netko zna postoji li neki zakon koji to spriječava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da ste pitanje postavili jer slutite da u vašem slučaju kraj ne bi morao stvarno biti kraj.

 

Načelno, o istoj se stvari ne može suditi dva puta. Postoje, međutim, određene situacije u kojima se raspravlja - da tako kažem - isti prijepor dva puta, ali se formalno ne sudi o istoj stvari.

 

Na primjer, ako je u jednom sporu odlučivano o dugovanju i presuđeno da dužnik mora platiti, dužnik u određenim slučajevima može pokrenuti parnicu radi utvrđenja da pravni odnos temeljem kojega je obavezan platiti ne postoji, pa se na kraju ipak osloboditi obaveze. Tako će biti ako je u prvoj parnici o samom tom pravnom odnosu odlučivano samo kao o tzv. prethodnom pitanju.

 

Zato bi onako laički bilo preciznije reći da se ne može dva puta suditi o onome što je sadržano u izreci jedne konačne presude; ako je sud o nekom pitanju u presudi zauzeo stav ali samo u obrazloženju, ali ne i u izreci, pod određenim uvjetima se o tome iznimno može pokrenuti poseban postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija