Jump to content

ostavina-nestanak dragocjenosti


schwabojj

Preporučene objave

molim hitno za pomoć! da li je moguće pravno sankcionirati nestanak nakita i zlata iz stana kojeg po pola nasljeđuju dvije sestre, prije ostavinske rasprave i pečaćenja stana od strane odvjetnika pod pretpostavkom da su dragocjenosti bile neregistrirane a stan je od roditelja koji su umrli u razmaku od godinu dana. ostavinska rasprava tek slijedi! unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravno je moguće sankcionirati samo ono što je moguće dokazati. Dakle, u takvim situacijama moguće je izvesti "savršeni zloćin" jer se nikoga ne može tretiti da je uzeo nešto čega postojanje nije dokazano. Inače bi se, npr., bilo lako riješiti neugodnih susjeda na dulji rok i to o državnom trošku :-D

 

Ipak, prijava policiji može biti korisna ako se radi o premetima koji bi jednog dana mogli biti identificirani prilikom "puštanja u promet", tj. prilikom pokušaja prodaje ili pojavljivanja u javnosti. Ali mislim da je to više teoretska mogućnost koja dolazi u obzir kod vrednijih umjetnina i sličnog.

 

Naravno, u ostavinskoj raspravi možete tražiti da se ti predmeti uračunaju u ostavinu, ali bez dokaza njihovog postojanja odnosno suglasnosti nasljednika od toga neće biti koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrijednost svih darova uračunava se u ukupnu vrijednost ostavine na temelju koje se utvrđuje nužni dio.

 

Ako je povrijeđen nužni dio, dar se mora vratiti do potrebnog iznosa da se nadoknadi nužni dio.

 

Ako nije povrijeđen nužni dio, dar se pri diobi ostavine uračunava u iznos svega što će darovani naslijediti, osim ako ako je ostavitelj izjavio u vrijeme darovanja ili kasnije, ili u oporuci, da se dar ne uračuna u nasljedni dio, ili se iz okolnosti može zaključiti da je to bila volja ostaviteljeva.

 

U svakom slučaju, oštećeni nasljednik mora izričito zatražiti uračunavanje dara.

 

Pogledajte člank 71 do 92 Zakona o nasljeđivanju, ima tu još detalja koje trebate provjeriti pa vidjeti da li se odnosi na vašu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija