Jump to content

Javni bilježnici u ovršnom postupku


Tommy

Preporučene objave

  • 3 mjeseci kasnije...

gle sta mi se dogodilo- vjezbenica prije mene poslala je jednu ovrhu na sud umjesto javnom biljezniku nakon 28.1.

i sad sam dobila odbacivanje- krasno

gle sad u čemu je kvaka

lova je malo veća pa je i sudska pristojba bila pozamasna i sad imam dvije mogućnosti: ili da zicam strasnku nek mi opet da love, ovaj put za javnobiljezničku nagradu ili mogu žicati sud da mi vrati pare??

kopam po zakonu o sudskim pristojbama i mislim da nema sanse da mi sud vrati pare??

Ili mozda ipak ima?

 

Jer ja sam to poslala na sud jer su mi rekli da cemo se tak lakse opravdati pred strankom da nam da pare jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Mene zanima koji bi sud bio nadležan (čl. 252. h. st. 3 OZ-a) za postupanja u situaciji kada stranka podnosi sudu prijedlog za promjenu predmeta i sredstva na temelju pravomoćnog i ovršnog rješenja koje je donio jb (po čl. 252. h. st. 2 OZ-a). Dakle, ili sud mjesno nadležan po prebivalištu ovršenika ili sud nadležan prema sjedištu javnog bilježnika? Svaki sud ima drugačiju praksu, ne mogu pronaći naikave komentare vezane za tu nadležnost.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno je meni općenito nadležnost u ovršnom postupku, ali me zanima ona na koju upućuje čl. 252 h. st. 3 OZ-a "da će rješenje donijeti sud koji bi mjesno nadležan za odluku o promjeni predmeta i sredstva ovrhe", dok čl. 252. j. govori da je mjesna nadležnost vezana sjedištem javnog bilježnika. Zanima me veže li se i mjesna nadležnost iz čl. 252. h. st. 3 uz sjedište javnog bilježnika ili ne?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Nadležnost Vam ovisi o tome da li je doneseno rješenje o ovrsi na kojim je ovrha određena na drugom predmetu, a ne na tražbini po računu kod banke ili na stalnom novčanom primanju, ovrhovoditelj može zatražiti od nadležnog suda po mjestu javnog bilježnika koji je izdao ROO da provede ovrhu na tom predmetu.

Međutim, ukoliko je doneseno rješenje o ovrsi kojim je ovrha određena na tražbini po računu kod banke ili na stalnom novčanom primanju, odnosno općenito određena na imovini ovršenika – ovrhovoditelj može zatražiti od stvarno nadležnog suda (članak 33.a stavak 2. točka 3.) da ovrhu odredi na predmetu ovrhe na kojem se na temelju takvoga rješenja ne može tražiti izvansudska ovrha-dakle neovisno o sjedištu JB.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija