Jump to content

doživotno uzdržavanje vs. neupisano vlasništvo


bbaraba

Preporučene objave

Jedan od roditelja bi htio ugovorom o doživotnom uzdržavanju svu svoju ostavinu prenijeti nakon smrti jednom djetetu od njih više. Taj roditelj nije upisan kao (su)vlasnik kuće koja je bračna stečevina. Drugi roditelj je naslijedio zemljište prije braka, a tijekom braka na istome je 70-tih napravljena obiteljska kuća. I vlasništvo nad kućom u cijelosti je na tom drugom roditelju.

 

Mora li prije svega, prvi roditelj biti upisan u zemljišne knjige? Odnosno, može li taj prvi roditelj u ugovoru o doživotnom uzdržavanju izrijekom kao svoju ostavinu obuhvatiti svoj udio u kući koja je bračna stečevina? Što treba pisati u ugovoru u tom slučaju?

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U principu, teoretski nema zapreke da osoba raspolaže svojom imovinom koja predstavlja bračnu stečevinu, koja nije upisana u gruntovnici. Na isti način može raspolagati i svojom izvanknjižnom imovinom, iako vlasništvo nije upisano u gruntovnici.

No, radi mogućih budućih zavrzlama oko dokazivanja što je bilo čije (a koje dokazivanje će stjecatelju imovine biti otežano kad bračni drug premine), ili čak i osporavanja bračne stečevine od strane drugog bračnog druga i/ili nasljednika, najsigurnije je da bračni drugovi razriješe svoje imovinske odnose u braku (bračnim ugovorom, darovnim ugovorom..), pa da to uređenjei proknjiži u gruntovnici. Tada je i najčišće sklopiti ugovor o doživotnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija