Jump to content

pitanja kartice iz trgovačkog


leonesa

Preporučene objave

Evo barem dijela:

registar dionica - čl. 226. ZTD-a, Petrović: Osnove prava društava, str 91.

članska prava i obveze u d.d. - stjecanje može biti izvorno (kada se stječe tijekom osnivanja društva i povečanja temeljnog kapitala ulozima jer se ovo provodi samo izdavanjem novih dionica) i izvedeno (kada se dionica stječe od dioničara), Petrović, str. 85

Unošenje temeljnih uloga u d.d. - mislim da se ovdje mislilo na temeljni kapital (čl. 179. ZTD-a).

nadam se da ovo pomaže :palac::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ja sam išla u biti logikom temeljni kapital je podijeljen na dionice pa se stoga pravila ZTD-a o uplati dionica u biti odnose i na temeljni kapital, te na načelo uplate i održanja temeljnog kapitala. Mislim da je za ovo pitanje dovoljno objasniti kako se dionice mogu uplatiti (u novcu, u stvarima i u novcu i stvarima), što se dešava kada se uplačuju u stvarima (revizija osnivanja-vanjaska revizija) te u kojem najmanjem iznosu se moraju uplatiti dionice koje se uplačuju u novcu (1/4 ako se dobro sjećam-nisam još ponavljala društva). :misli: Evo, nadam se da je to dovoljno :palac:

sretno s učenjem i na ispitu, proći će i to :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To su ti statusne promjene. Dakle ovako, o njima je riječ kada trgovačko društvo temeljem VLASTITE ODLUKE izazove takve promjene da se ono nakon toga više ne može smatrati istim društvom. Kod statusnih se promjena u slučajevima kad društvo koje je predmet statusne promjene prestaje postojati NE PROVODI likvidacija.

Pripajanje: jedno ili više društava se pripaja društvu preuzimatelju prijenosom cijele imovine pripojenog društva društvu preuzimatelju čime PRESTAJE pripojeno društvo, a dioničari pripojenog društva postaju dionoičari društva preuzimatelja.

Spajanje: je postupak kojim dva d.d. osnivaju novo društvo na kojega prenose SVU svoju imovinu i time prestaju postojati, a njihovi dioničari zamjenjuju svoje dionice za dionice novoosnovanog društva i postaju njegovi dioničari.

Podjela: može se provesti samo nad društvima kapitala, a javlja se u dva podoblika:

a) podjela s osnivanjem koja je moguća kao razdvajanje (imovina se prenosi jednom ili više novih društava kapitala, a društvo koje se dijeli prestaje postojati) i odvajanjem (društvo koje se dijeli prenosi dio imovine na jedno ili više novih društava koja se osnivaju radi provođenja podjele društava te nastavlja postojati).

b) podjela s preuzimanjem koja je moguća kao razdvajanje i odvajanje - za razliku od podjele s osnivanjem gdje nastaju nova društva, ovdje već postoje društva na koja se prenose prava, obveze i pravni odnosi društva koje se dijeli, a ovisno o tome je li riječ o razdvajanju ili odvajanju društvo koje se dijeli prestaje postojati ili nastavlja dalje postojati.

ŽIVIO PROF. PETROVIĆ I NJEGOVA KNJIGA!!!!!!!!!!!!!!!!

:palac::smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija