Jump to content

očajna majka i žena


latica555

Preporučene objave

Poštovani,molim pomoć.U toku sam brakorazvodne parnice koja je izuzetno gruba i stresna kako za mene tako i za moje dvoje djece kćer od 18 god.i sina od 12.god.koji je dijete sa posebnim potrebama.Bivši suprug je razvod počeo na grub način ,djeca su sve gledala uglavnom,da skratim,kćer odbija susrete sa njim o čemu se izjasnila pred sudom i centrom za skrb ,a za sina su određene privremene mjere o kontaktima koji se održavaju iako traju sve kraće i nepovoljni su za dijete zbog njegovih problema jer ne može shvatiti da više nema tatu svakodnevno.Kao privremena mjera je donesena i visina alimentacije od 1.000 kn.Bivši suprug i ja imamo svako po pola kuće koja je pod kreditom i hipotekom još 20.god.On ima plaću 5.000 kn i plaća kredit za kuću od 2.500 kn.ja imam istu toliku plaću i tri kredita koja smo podigli za adaptaciju kuće u iznosu od 3.800 kn.nemamo za osnovne potrebe ,a prodajom kuće ne bi imali dosta ni za pokriti dugove koje imamo.ročište mi je zakazano 01.09.2010.i zato vas molim pomoć ,kolika je alimentacija za moje dvoje djece po zakonu i ako mi možete reći šta zakon kaže o ovim našim dugovima i kreditima jer se bojim da ću sa djecom završiti na ulici kao prosjak.Svaki savjet je dobrodošao jer se zaista nalazim u bezizlaznoj situaciji. Unaprijed hvala velika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala što si se javila ali mislim da to nije moguće jer sam zaposlena i polovica kuće i auto su na meni .Čula sam da postoje dvije podjele kuće i da u jednoj od njih mogu tražiti da se kuća etažira i podijeli tako da se izbjegne prodaja znaš li nešto o tome.Još jednom velika hvala što si se javila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga latice ,

 

Moje mišljenje je , napominjem samo mišljenje , je da ti nikakva dioba kuće ne bi mogla pomoći . Osim što bi ti "pomogla" povećati dugove !

 

Bračna stečevina tebe i tvojeg supruga su i kuća i auto i svi vaši krediti .50 : 50 .

Banke će tražiti svoje . I dobit će svoje . Lakše nego u svojim matičnim državama u kojima postoji Zakon o osobnom bankrotu .

 

Socijalni stan , bar se nadam , dobit ćeš .

Jer ćeš sa djecom biti klasičan socijalan slučaj.

Nakon javne dražbe , na kojoj će se prodati vaša zajednička kuća .

Nadam se da će vam na ročištu 1.9. nadležni sudac i to objasniti .

Da li će banka zbog tolikih kredita morati "sjesti " i na vaše plaće , ne znam .

 

Alimentaciju za vašu djecu otac će plaćati od ostatka plaće , nakon što mu banka, ako , plijeni svoj dio . Zato je visinu alimentacije teško prognozirati.

Pobrini se , latice , da pravovremeno dođeš na listu svojeg mjesta / grada za jedan socijalan stan . Idi gradonačelniku sutra :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav...i sretno prije svega, nemam sto dodati na ovaj savjet prije...osim jedne stvari....kad govorite s ljudima, bilo koje ustanove...osim generalnih izraza "razvod je bio grub" opisite tocno sto znaci grubo...u detalje...

 

zapravo jos nesto...

 

bez obzira na financijsku situaciju, i vlasnistvo...ako se nasilje ponovi, mozete traziti od policije mjeru zabrane pristupa kuci, djeci i vama i to ne smao u domu nego na cijelom teritoriju republike Hrvatske. To ce vam donjeti privremeni mir da se saberete

 

Ne dozvolite da vas strah zaustavi od potupaka....Covjek koji udari dijete i zenu, te ih psihicki maltretira je zasluzio snosit odgovornost za takve postupke...

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzdržavanje će otac plaćati od onog što sud procjeni potrebnim zbrajajući sve prihode, ukupno imovinsko stanje, ev. mogućnosti stjecanja povećanih prihoda, uvažavajući i vlastite potrebe koje nisu "ovoliko meni treba ukupno pa što i ako ostane". Za ovo dvoje može biti određeno najmanje 50% od propisanog minimalnog iznosa koji je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi, i to radi obveze uzdržavanja više djece. Za starije je trenutno taj minimalni objavljeni ovogodišnji iznos 1.168,42kn a prema 22% prosječne plaće isplaćene po zaposlenome u pravnih osoba u RH za proteklu godinu, za mlađe koje će do kraja balade možda prijeći u istu skupinu 13g nadalje, trenutno je 1.062,20 (20%). Vjerojatno djeca nemaju vlastiti prihod pa da bi bila dužna sudjelovati u vlastitom uzdržavanju (pa da postoji mogućnost i manje od tih 50%). U rasponu od 50%tnog do punog minimalnog iznosa je vrlo lako. Iako, preciznije bi mogli pogledati jedino u kristalnu kuglu.

 

Kao dodatak možda zatreba i...

Čl.232a

(3) Ovrha na plaći i drugom stalnom novčanom primanju roditelja za uzdržavanje djeteta provest će se prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na tim primanjima neovisno o vremenu njihova nastanka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom svima veliko hvala na pomoći .Upravo dolazim od odvjetnice koja kaže da piše tužbu za povećenje uzdržavanja i da mi, još savjetuje da oslobodim kat kuće te da će tražiti od suda da on dobije kat a ja prizemlje s tim da još 7 g.nastavi otplaćivati kredit,on svoj,a ja moje što do sad unatoč svemu uredno plaćamo,iznos koji traži i kaže da je po zakonu tako je 1.800 kn ali mi nije rekla da se to rješava ovrhom na plaću i zato vam zahvaljujem na toj korisnoj informaciji.Međutim,isto tako kaže da ne može prognozirati u kojem će se smjeru stvari dalje odvijati,jer će on vjerovatno sve pobijati tako da mi u suštini opet ništa nije jasno.Šta u slučaju žalbe na takav prijedlog.Odvjetnica kaže korak po korak a ja ne znam više šta dao svenu mislim.hvala svima koji mi pomažu znajte da mi to mnogo znači jer nemam ni koga sama sam sa djecom i sa vama dragim ljudima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako da vodite računa da o vašim imovinskim odnosima, razvrgavanju suvlasničke zajednice i tko će plaćati koji kredit i koliko dugo neće biti odlučivano u okviru samog brakorazvodnog postupka. Tada se odlučuje o:

- brak se razvodi

- djecu sud povjerava na zajednički život jednome od vas

- s onim drugim će se djeca susretati i dužiti tijekom tjedna, vikendima, praznicima i blagdanima, tijekom godišnjeg (kada, koliko...)

- iznos uzdržavanja koji će plaćati roditelj koji s djetetom ne živi: za period koji možda nije plaćao, a trebao je unutar zadnjih 5g (kod vas možda koji mjesec, možda razlika u iznosu, ali možda i ništa, ovisno o plaćanjima i kasnijoj odluci) jednokratno u roku 10/15 dana, a mjesečni iznos koji bude određen s datumom dospjeća u mjesecu na ruke onog kome sud djecu povjeri

Ako ne ide, prijedlog za ovrhom je u svaka doba moguć.

 

Oko drugog, a za početak, bilo bi lijepo kad biste se, možda već sada, ono što ste planirali oko imovine mogli i dogovoriti. Moguće da bi odgovaralo i jednom i drugom. Jer, razvod je ionako sam po sebi prilično stresna stvar, a na imovinu i novac osjetljivi svi, pa je svaka mogućnost postizanja sporazuma vrlo dobrodošla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala lijepo sad mi je jasnije ali s njim nema nikakve mogućnosti za dogovor oko imovine on se samo toga želi riješiti tako da sve rasproda i riješi se kredita koji plaća ili da ga jednostavno prepusti meni a ja to ne mogu plaćati jer imam još svojih kredita .Tako da očekujem dugu i paklenu borbu .Hvala na svim savjetima puno mi je lakše kad znam da ima još dobrih ljudi spremnih pomoći u svakom trenutku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija