Jump to content

Kolika kazna?


Iustitia_ZD

Preporučene objave

Zanima me kolika bi me kazna mogla očekivati. Naime, prekjučer sam u Zagrebu na križanju Palmotićeve i Boškovićeve, prestrojivši se u krajnju desnu traku za kretanje udesno i nastavivši vožnju ravno izazvao prometnu nesreću. Tako je došlo do kolizije mojeg vozila i vozila oštećenika koji je u lijevoj traci pored mene išao udesno. Vozilo oštećenog je po mojoj procjeni malo oštećeno, dok je na mom šteta 15000 kn. Na alkotestu sam imao 0,0 %. Mladi sam vozač i vozio sam jači auto nego što smijem.

Dakle, kakva bi me kazna mogla dočekati?

Mogu li 'čestitku' preusmjeriti da ne dođe na moju kućnu adresu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oko 2.000 kuna.

 

Svaka se kazna može preuzeti u policiji, ali morate pogoditi točan dan kada se ona otprema.

 

Možete u pošti koristiti uslugu nadoslanja, tj. neku vrstu preusmjeravanja dolazne pošte, ali možete i u policiji iskoristiti svoje pravo da se dostave vrše na drugoj adresi (potrebne su samo dvije izjave).

 

Mogući su problemi sa osiguravateljem zbog statusa "mladog vozača", ali mislim da do toga neće doći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Kako postići to s poštom?

A ovaj drugi način s policijom? (Napominjem da nisam u mogućnosti doći u Zagreb predati im tamo te izjave)

 

Također me zanima na koji se način mogu žaliti kada kazna stigne. Nemam iz čega platiti tu kaznu i volio bih da me netko može saslušati pa da tu kaznu recimo nekakvim radom odradim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZSPC

 

čl. 221. st. 3. i 4.

Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.

 

čl. 293. st. 1.

Za prekršaje iz ovoga Zakona kojima je izazvana prometna nesreća samo s materijalnom štetom, kaznit će se počinitelj prekršaja novčanom kaznom propisanom za taj prekršaj uvećanom za iznos do 1.000,00 kuna.

 

čl. 43. st. 1. i 3. (vjerovatno će ti prikačiti ovo)

Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

 

Moguća je kazna od 1600 do 2500kn, ovisno na koje se odredbe pozovu jer mi nije baš jasna tvoja situacija. U prekršajnom postupku sud ima MOGUĆNOST ublažiti kaznu za maksimalno 2/3. Dakle, ovisno o okolnostima moguće je da te na kraju dokači od najmanje 600 do najviše 2500kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija