Jump to content

darovni ugovor - uknjižba - nesređeni zk podaci


mirjam71

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas pomoć oko uknjižbe nekretnine dobivene darovnim ugovorom. Tetka je darovala nećaku nekretninu.

Moje prvo pitanje je: da li darovni ugovor treba nositi na katastar da se u katastru promjeni posjednik u posjednovnom listu? Budući da se nekretnina samo u posjedovnom listu vodi na darovateljicu, a u zemljišniku tj. u vlasničkom listu na njenu majku i sestru da li prvo treba prebaciti to vlasništvo u gruntovnici, pa onda u katastru posjedovanje ili se može rještit katastar bez obzira što nije prije rješeno vlasništvo?

Nadalje, darovateljica, kao i njena majka i sestra su sve mrtve. Darovateljica nije imala djecu niti muža. Njena sestra je imala 4 živuće djece. Molim Vas savjet kako bi bilo najlakše prebaciti to vlasništvo na daroprimatelja?

Postoji li realna šansa napraviti to bez uzimanja odvjetnika (daroprimatelj je socijalni slučaj i nema novaca za plaćanje odvjetnika)?

Unaprijed zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vi trebate pokrenuti sudski postupak utvrđivanja vlasništva,darovanjem i dosjelošću .Postupak se pokreće tužbom za utvrđivanje vlasništva .

Sa gruntovnice dignete vlasnički list , a sa katastra posjedovni list , te darovni ugovor ovjeren od javnog bilježnika ili na sudu -ranije ,te dva svjedoka ,koji će

svjedočiti da temeljem darovanja vi koristite određenu nekretninu duže razdoblje .

 

Tužbu Vam treba napisati dobro pravno educirana osoba .

 

Tuže se sve osobe navedene u vlasničkom listu ,odnosno ako nisu na životu onda treba pronaći njihove nasljednike i tužiti njih.

Sud tužbu dostavlja na naznačene adrese i ukoliko osobe koje su uredno primile tužbu na istu ne podnesu odgovor u roku od 8 dana sud može donijeti presudu zbog ogluhe .

 

To bi bio najkraći put i sudskom odlukom istovremeno se rješava gruntovnica i katastar.

U koliko ste dobri sa svima iz vlasničkog lista ,možete sklopiti sporazum i na temelju tog kod bilježnika sastavljenog i ovjerenog sporazuma može se isto riješiti.

Jasno kod bilježnika trebaju se pojaviti svi, a kada tužite lakše je jer dovoljno je da zainteresirani prime tužbu i ne odazovu se .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zahvaljujem Vam na odgovoru. No zanima me da li bi se to moglo rješavati dosjelošću ako je daroprimatelj to postao tek prije 2 godine, odnosno darovni ugovor je potpisan i ovjeren kod JB prije 2 godine, a darovateljica (tetka od daroprimatelja) je još nakon toga koristila nekretninu do svoje smrti tj. do prije ca. 11 mjeseci. Darovateljica je tu nekretninu koristila u samostalnom posjedu ca. 40 god. tj. od smrti njene majke.

Unaprijed zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

U navedenom slučaju nema mjesta dosijelosti .

Sve ostalo ostaje isto .Vi ćete se moći uknjižiti tek kada sud donese odluku .

 

Sada se pojavljuje i pitanje ostavinske rasprave iza ostaviteljice , njezinih nasljednika , koji imaju pravo tražiti nužni dio kojim ostaviteljica nije mogla raspolagati,pa tako niti darovati nekome .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

zahvaljujem Vam na odgovoru. Kao što sam napisala u prvom postu darovateljica nije imala muža niti djecu.

Ostavinska rasprava je prošla, neki nasljednici - djeca od pokojne sestre darovateljice isprva nisu htjeli priznati valjanost darovnog ugovora i htjeli su ga pobijati, no ipak su odustali od toga. Svoj dio nasljedstva dobili su od preostale imovine pokojnice.

Sada me zanima da li bi se oni naknadno mogli buniti tj. kad se počne rješavati zk stanje darovane imovine pa im se budu slale tužbe (jer su oni nasljednici iza ostaviteljičine pokojne sestre na koju se dijelom vodi ta darovana imovina u zk)?

Da li bi oni uopće imali pravo tražiti nužni dio da je kojim slučajem ostaviteljica svu imovinu darovala nećaku, s obzirom da oni nisu 1. nasljedni red iza darovateljice-pokojnice?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija