Jump to content

Otvaranje d.o.o.


Milija

Preporučene objave

Otvaram dentalni (zubotehnički)laboratorij kao d.O.o.Zanima me ako su proizvodi dent.laboratorija oslobođeni plaćanja pdv-a (ne iskazuje se pdv na računima) da li se to odnosi i na trg. društva za obavljanje zdrav.djelatnosti ili samo privatnu praksu. Čitala sam Pravilnik o pdv-u NN 149/09, pa mi nije jasno:

Članak 64.

(1) Usluge i isporuke dobara doktora medicine, doktora stomatologije ili dentalne medicine, medicinskih sestara, primalja, fizioterapeuta, psihologa i usluge biokemijskih laboratorija povezane s liječenjem, oslobođene su plaćanja poreza na dodanu vrijednost, ako se obavljaju u okviru privatne prakse.

(a ako se otvara d.O.o. trg. društvo za obavljane zdravstvene djelatnosti u ovom slučaju dentalni laboratorij)

 

1.1.3. Usluge zubnih tehničara te isporuka zubnih nadomjestaka

Članak 66.

Usluge što ih obavljaju zubni tehničari u okviru svoje prakse te zubni nadomjesci koje isporučuju zubni tehničari i stomatolozi, oslobođene su plaćanja poreza na dodanu vrijednost, ako se obavljaju u skladu s posebnim propisima koji uređuju njihovu djelatnost.

 

Kako je onda d.O.o. u sustavu pdv-a ako ne iskazuje pdv na računima, onda ima uvijek povrat od države ili?????

Molim pravnu pomoć, da li otvoriti dentalni lab. kao d.O.o. ili kao privatna praksa dentalnog laboratorija???????!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što preporučate za tu vrstu djelatnsti privatna praksa dentalnog laboratorija ili trgovačko društvo, zbog toga što djelatnost kojom se bavi nije u sustavu pdv-a, što je povoljnije za poslodavca (osnivaju 2 osobe koji su dentalni tehničari, te će oni biti u slučaju d.O.o.-a i direktori) zbog plaća, najamnine i svih ostalih troškova potrebnih za obavljane dentalnog laboratorija!

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

 

Lijep pozdrav! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zdravstveni djelatnici u privatnoj praksi ne otvaraju obrt već samostalnu djelatnost koja spada u slobodna zanimanja.

 

S poreznog aspekta, svakako je bolje (i izuzetno jednostavnije) da poslovanje vodite kao samostalnu djelatnost a ne putem trgovačkog društva (d.O.o.-a).

 

S aspekta navedenog Zakona o porezu na dohodak (čl.18.st.2) a po rješenju ministra zdravstva, privatna praksa se upisuje u registar poreznih obveznika (na obrascu RPO), temeljem kojega nadležna ispostava Porezne uprave utvrđuje predujmove poreza na dohodak.

 

NETOČNO je da djelatnost kojom se bavite ne mora biti u sustavu PDV-a !

 

Kada zubotehnički laboratoriji posluju samostalno, prema propisima o PDV-u je određeno da ne uživaju povlasticu oslobođenih djelatnosti, jer nisu navedeni u čl.11., st.1., t.4. Zakona o PDV-u. Zubotehnički laboratoriji se u ovom slučaju smatraju poduzetnicima-obveznicima PDV-a čije isporuke dobara i usluga su oporezive PDV-om, ako su sukladno čl.22.Zakona o PDV-u ostvarili godišnji promet veći od 85.000,00 kn.

Jedino na što se ne odnosi primjena redovne stope PDV-a su ortopedska pomagala prema čl.10.a Zakona i čl.57., t.f.Pravilnika o PDV-u gdje se primjenjuje nulta stopa.

 

Zubotehnički laboratoriji koji posluju i u sastavu su stomatološke ordinacije, dijele porezni položaj zdravstvenih djelatnosti oslobođenih PDV-a !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Zakon o PDV-u (nn do ... 87/09, 94/09)

 

Članak 11. (1) Plaćanja poreza na dodanu vrijednost oslobođene su sljedeće isporuke od javnog interesa:

(...) e) usluge što ih obavljaju zubni tehničari u okviru svoje prakse te zubni nadomjesci koje isporučuju zubni tehničari i stomatolozi,

(...)

Članak 20. (...)(3) Porezni obveznik ne može odbiti pretporez sadržan u računima za primljena dobra i obavljene usluge što ih koristi za isporuke dobara i obavljanje usluga:

1. oslobođenih plaćanja poreza na dodanu vrijednost u tuzemstvu (članak 11. i 11a.),

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija