Jump to content

dnk dokaz za ocinstvo pokojnog roditelja


anamarijasama

Preporučene objave

pitanje: ja imam samo makedonsko drzavljanstvo,on samo hrvatsko,.nase dijete je rodjeno lijeta 1990 u skoplju.on je prirodnom smrtcu umro leta 1992.pokopan je u istri.nismo bili vjencani, pa je curica ostala bez hrvatskog drzavljanstva. Ako dokazem da on jeste otac mog djeteta pomocu dnk-a testa,dali djete , a kasnije i ja mozemo dobiti na osnovu toga hrvatsku domovnicu? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u Vašem se slučaju očinstvo dokazuje tužbom, ali ste dobrano propustili rok:

 

O.z. Članak 74.

 

(1) Ako osoba, za koju se tvrdi da je majka, odnosno otac djeteta nije živa, tužba radi utvrđivanja majčinstva, odnosno očinstva podnosi se protiv njezinih nasljednika.

 

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti u roku od godine dana od smrti osobe za koju se tvrdi da je majka, odnosno otac djeteta ili u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti odluke o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dete je rogeno 1990. a on je umro 1992 znaci do 1993.,ali sve to kad je u pitanju nasledje i ja sam to znala i nisam pitala o tome niti o penziju koju takodje nismo dobili.ja sam prakticno dobila samo jednog spermatozoida i od njega napravila krasnu osobu koja jeste u ovome trenutku studentica sa prosekom 10.00(najveca ocjena).

nije mi bilo lako osobito zato sto sam vec imala sina od prvoga braka 9 godina starog kada sam ju rodila.

zato mi veoma veoma veoma tesko pada kad mi neko kaze da ona nema oca i da nema hrvatsku domovnicu.

dakle ako ulozim novac u eshumaciju i dokazivanja dnk-a povezanosti i ocinstva dali ce ona dobiti domovnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zakonske su odredbe vrlo jasne i nedvosmislene. imali ste rok za tužbu za utvrđivanje očinstva (obzirom da je otac umro, formalno se tuže njegovi nasljednici, što nema veze s nasljeđivanjem), koji ste propustili (samo Vi znate zašto ste čekali dvadeset godina da bi svom djetetu osigurali prava koja mu pripadaju). dakle, Vaša kćer više nema nikakve zakonske osnove po kojoj bi mogla dobiti hrvatsku domovnicu.

a o tome jesu li zakoni smisleni ili besmisleni, humani li nehumani, fer ili nefer, bespredmetno je ovdje raspravljati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dnk dokaz za ocinstvo

 

postovani,

hvala da ste u zasada dijalogu sa mnom, budite ljubazni i sjetite se, ili pronadjite podatak, kada se u sudskom obiteljskom zakonu uvela mogucnost da se roditeljstvo moze dokazati pomocu dna testa?

Jer ja se secam da sam onda isla u pulskome sudu i nudili su mi klasican nacin dokazivanja ocinstva (koji rekli su mi nikako nije sto posto siguran),a nitko i nikako nije spominjao dnk. Za dnk se saznalo puno kasnije tek iza rata. Meni nije bilo jasno, mislila sam da se ti testovi vrse samo za zrtve i sudionike rata. Ako je to bilo moguce za i u mome slucaju, zasto mi u pulskome sudu nisu nista rekli o tome? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam ja cekala dvadeset godina, jos onda sam isla u pulskome sudu,uputio me advokat iz maloga losinja i jos cuvam dokumente od ono vreme ... ako sud nije znao, zasto mislite da sam ja trebala znati vise od suda???

samo Vi znate zašto ste čekali dvadeset godina da bi svom djetetu osigurali prava koja mu pripadaju)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija