Jump to content

Problemi sa uknjiženjem u zemljište


chaosteam

Preporučene objave

Molim vas za savjet

 

2008. sam kupio nekretninu od strica, radi se o šumi (Čazma), za neku sitnu lovu. Sastavili smo kupoprodajni ugovor kod javnog bilježnika nakon čega sam ga isplatio. Problem se javio nakon što sam se pokušao uknjižiti u vlasništvo. Naime, stric je državljanin BiH, a na čestici u kojoj je upisan kao vlasnik stoji adresa na kojoj on nikada nije bio prijavljen, (adresa je u Čazmi) i nemoguće je pribaviti dokaze da je ikada tamo boravio. Meni je predao sve papire iz kojih se vidi kada je on tu zemlju kupio i od koga (to je bilo krajem 80-ih. Međutim u gruntovnom uredu su rekli da se što se njih tiče ne radi o istoj osobi (zbog adrese na kojoj nije boravio, a pod kojom se vodi kao vlasnik). Kako sam u međuvremenu imao dosta obaveza, zbog kojih se nisam mogao baviti tim slučajem (radim dva posla i ne stignem otići do Čazme u radnom vremenu, a radilo se o maloj svoti ušteđevine) kupoprodajni ugovor nisam prijavio poreznoj.

Zanimaju me vaši savjeti, postoji li način da se uknjižim kao vlasnik te nekretnine i kako. Nekretnina se i dalje vodi na strica koji ne može dokazati da je on ta osoba (zbog adrese).

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !"

 

U gruntovnici zatražite povijesni izvadak iz zemljišnih knjiga.Trebalo bi usporediti tko je bio upisan i kako .Možda je u gruntovnici došlo do pogreške .

U povijesnom izvatku vidljivo je kako je nekretnina pralazila u nasljedstvo , a u zbirci isprava pohranjeni su kupoprodajni ugovori sa točnim podacima i adresama ,tako da problem nije nemoguće riješiti .Točni podaci nalaze se ili u rješenju o nasljeđivanju ili u jednom od kupoprodajnih ugovora u zbirci isprava .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U MUPU možete iz navedenih razloga zatražiti pismenim putem,

da Vas informiraju da li je taj Vaš stric bio privremeno prijavljen u čazmi i točne podatke za osobu na toj adresi,imena roditelja , jer kod prijave i odjave postoje precizni podaci .U svom zahtjevu MUPU trebate navesti razlog

zašto Vam informacija služi .

Što se tiče porezne uprave javni bilježnik je bio dužan

jedan primjerak ovjerenog ugovora dostaviti poreznoj .

Nije smak svijeta svaka se pogreška može ispraviti .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da bi brži put upis vlasništva bio

tužba radi utvrđivanje prava vlasništva.

o tužbi obavjestiš strica

dogovorite se i problem se rješi na prvoj raspravi.

na raspravi stric prizna tužbeni zahtjev.

ili uopće nedođe na raspravu.

sa presudom upišeš vlasništvo i prijaviš porez.

 

a moguć je i prijedlog za mirno rješenje spora (pred izabranim sudom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na odgovorima. Mislim da bih trebao u gruntovnici zatražiti povijesni izvadak. U MUP-u sam bio i oni nemaju podatke da je moj stric tamo ikada boravio. Na kupoprodajnom ugovoru u kojem je stric kupovao zemlju od prijašnjeg vlasnika, koji je u međuvremenu preminuo se navodi da je stričeva adresa na parceli koju je kupovao tim ugovorom ??? Je li moguće da je prilikom sastavljanja tog prijašnjeg ugovora stric jednostavno naveo bilo kakvu adresu, a da se to nije provjeravalo osobnom ispravom. (on se ne sjeća)

Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija