Jump to content

vlastiti obrt i pol radnog vremena kod drugog poslodavca


komercijala

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imam dva pitanja:

1. na koji način i uz koje troškove se može prebaciti vlasništvo nad stanom na obrt. suprog je vlasnik 1/4 kuće u kojoj živimo. Da li se može ta 1/4 vlasništva prebacit u DI obrta i na temelju toga troškove uređenja okoliša pravdati kroz obrt.

2. suprug ima vlastiti obrt ali u sito vrijeme i radi kod drugog obrtnika. taj drugi obrtnik bi ga stavio na pol radnog vremena znači 4 sata. da li ti ikako stvara probleme mom suprugu kao obrtniku i na kraju godinu u poreznoj prijavi.

 

Unaprijed hvala,

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Možete staviti 1/4 kuće u popis DI kako bi mogli pravdati troškove kroz obrt, iako baš i ne znam koliko vam je to pametno. Uređenje okoliša možete prikazivati na taj način kao trošak, ali u razumnoj mjeri - npr. ne mogu ja svoju kuću u kojoj imam djelatnost koja se obavlja računalom uređivati i prikazivati kao trošak fasadu, opločnike, dvorište i slično, mogu se kao porezno priznati prikazivati rashodi koji su vezani uz djelatnost a ne oni koji pridonose boljem plasmanu na eventualnom natjecanju za najljepšu okućnicu ili balkon.

2. Obrtnik koji obavlaj djelatnost osobnim radom može bez ikakve zapreke biti istovremeno zaposlen kod drugog poslodavca po ugovoru o radu, u punom ili nepunom radnom vremenu. Na kraju godine će se u poreznoj prijavi plaća ostvarena nesamostalnim radom (za koju poslodavac izdaje IP obrazac) upisati u taj dio obrasca porezne prijave, a onaj dio koji ostvaruje kao obrtnik u dio porezne prijace predviđen za samostalnu djelatnost. Oba dohotka se zbrajaju, uzima se u obzir plaćen porez i prirez kod drugog poslodavca, obračuna se koliko se ukupno treba platiti poreza i prireza i tako se po konačnom rješenju i plati. Što se tiče obveznih doprinosa (mirovinsko i zdravstveno), obrtbnik zaposlen kod drugog poslodavca plaća obvezne doprinose na osnovicu koju čini ostvareni dohodak, a o tome po poreznoj prijavi također rješenje donosi porezna uprava i ta obveza dospijeva otprilike u lipnju za prethodnu godinu, ali neću o tome u detalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija