Jump to content

slika prema fotografiji-povreda?


animor13

Preporučene objave

Ukoliko se na bilo koji način želimo koristiti bilo kojim autorskim djelom, potrebno je zatražiti odobrenje autora (postoje iznimke ali one se odnose uglavnom ukoliko djelo koristimo za vlastite, privatne potrebe).

Fotografija kao autorsko djelo uživa zakonom propisanu zaštitu od onog trenutka od kada je nastala (Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima čl 9.) i korištenje fotografije također povlači za sobom cijeli niz pravnih, imovinskih i moralnih pitanja (Članak 13. ZAPSP-a). Između ostalog autor se ima pravo usprotiviti deformiranju, sakaćenju i sličnoj izmjeni svojeg djela (članak 16. ZAPSP-a). Reinterpretacija fotografije u likovno djelo mogla bi biti okvalificirana kao sakaćenje ili deformiranje. Tim više što se radi o moralnom pravu odnosno o pravu kojim se štite duhovne veze autora sa njegovim autorskim djelom pa se ne može unaprijed predvidjeti da li bi obrada kod autora izazvala odobravanje ili negiranje. Na moralna prava nastavljaju se i imovinska (pravo na naknadu za korištenje predmeta zaštite)i druga prava, pa bi preporuka za Vas svakako bila zatražiti odobrenje autora prije nego što bilo kakvu preradu objavljujete u javnosti. Jedan od poznatijih slučajeva povrede prava dogodio se objavom Severininog albuma ''Zdravo Marijo'' na omotu kojeg je neovlašteno upotrijebljena i pritom i izmjenjena slika poznatog slikara Ivana Rabuzina. Iako se javnosti omot možda i svidio, nositelj autorskog prava doživio ga je (s punim pravom) kao povredu i skrnavljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija