Jump to content

financijsko zlostavljanje


garfield123

Preporučene objave

Postovani!

Otac sam 12-godisnjeg djeteta, razveden zadnjih 8 godina, te uredno podmirujem mjesecnu alimentaciju u iznosu od 1200 kuna. Kako radim vani, svo svoje slobodno vrijeme kuci posvecujem djetetu. Moje je pitanje slijedece. Iako uredno i na vrijeme placam navedeni iznos, momentalno se nalazim na ljetovanju sa svojim djetetom, negdje sam procitao da ako dijete provede 30 konsekventnih dana sa drugim roditeljem, isti nije duzan platiti alimentaciju za taj mjesec. U pravilu ne lomim koplja preko ledja djeteta i prije nego sam sebi skocim u usta zelio bih provjeriti istinitost ovog navoda. Naime, moja bivsa supruga I njen sadasnji muz traze od mene isplatu alimentacije unaprijed jer imaju uplaceno ljetovanje. Ne mogu se oteti dojmu kako me se financijski iskoristava i vrsi represija preko dodijeljenog skrbnistva te da ja iz straha od gubitka djeteta uglavnom pristajem na sve novonastale uvjete. Ovaj put na iznimno grub nacin dozivio sam jedno verbalno matretiranje na koje ne zelim ostati gluh. Isto tako me zanima da li postoji zakonska odredba I mogucnost da ja dobijem na uvid stanje potrosenih namjenskih sredstava. Novac koji se mjesecno uplacuje, dakako, nije jedini koji ja dajem za svoje dijete. Ukljucene su izvannastavne aktivnosti, odjeca, obuca te ostale stvari koje dijete te dobi cine sretnim, i ja sve to financiram sa zadovoljstvom. U svakom slucaju, zelio bih znati na sto se trose sredstva namijenjena djetetu jer meni dolazi u staroj odjeci, bez odredenih osnovnih potrepstina, naskuhanog rucka, starim knjigama za skolu itd… U isto vrijeme, ja sam u braku sa drugom zenom, imamo dvoje djece, te citava ta situacija se odrazava i na nase zivotne prilike. Svakako me zanima koja su moja prava uz obaveze koje sam apriori preuzeo, da li postoji mehanizam koji mene kao oca i davatelja alimentacije stiti od financijskog iskoristavanja, i na kraju, najvaznije, kako i na koji nacin ja mogu zastiti svoje dijete od nemarnosti prouzrocene nenamjenskim trosenjem sredstava namjenjenih za djetetovu dobrobit.

Zahvaljujem na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

određenu alimentaciju uplaćuj na račun majke (ako su djeca maloljetna)i to u roku navedenom u rješenju.

ako alimentaciju isplaćuješ unaprijed za više mjeseci i pristaješ na ucijene (radi djece)to nije protuzakonito .

 

ako djeci kupuješ garderobu,igračke ,školske potrebštine ili plaćaš izvanškolske aktivnosti traži raču(paragon blok)koji će glasiti na tvoje ime da bi mogao dokazati kupnju tih stvari (ovako možda je i mama kupila neke dječije stvari)i ako primjetiš da djeca kupljene stvari ne koriste upozorui CZSR .

ali od toga nema neke koristi.

račune za kupljeno čuvaj.

 

navedene dileme će biti rješene tek kad djeca budu punoljetna i kada budeš njima uplaćivao alimentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

garfield123 je napisao:

negdje sam procitao da ako dijete provede 30 konsekventnih dana sa drugim roditeljem, isti nije duzan platiti alimentaciju za taj mjesec

Ako je tako odlučeno i piše, onda nije dužan. Ako ne piše nešto u tom smislu, onda je ipak dužan.

 

Što se tiče slanja djece u staroj odjeći ili bez ičega, to bi bio jedan od ne baš rijetkih načina kojim se pokušava od onog drugog roditelja dobiti na dar i ono što možda nije planirao u tom trenutku...

Nema zakonske odredbe po kojoj biste imali detaljan uvid na što je potrošen uplaćen iznos uzdržavanja, ali povedite računa i o troškovima stanovanja/hrane/higijene i sl. koji preostaju uz aktivnosti/obrazovanje i oblačenje/obuvanje djeteta kada se eventualno budete obraćali CZSSu po tom pitanju.

Oko ovog tekućeg mjeseca, možda biste zakasniti s uplatom do povratka djeteta majci nakon mjesec dana, pa svota namjenjena njemu neće iscuriti tijekom odvojenog ljetovanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima i sugestijama.

Naravno da su u alimentacijskim troskovima uracunati troskovi izdrzavanja djeteta, dakle stanarina/hranarina... + ono sto ja kao otac smatram da je mom djetetu potrebno mimo tih 1200 kn mjesecno. Kako sam ja shvatio, i kako po slovu zakona stoji, izdrzavanje djeteta nije samo moja briga, vec i briga majke. Ovo je prvi puta u toliko vremena da sam primoran vlastito dijete razlomiti na proste brojeve na papiru, te prema toj prostoj racunici stoji da je 50% "vlasnistva" djeteta moje (50% vode, struje, hrane itd sto dijete mejsecno potrosi u majcinom smjestaju). I kako su se moje sumnje u sivilo citavog ovog dijela zakona opravdale, ja i dalje tapkam u mraku nastojeci pohvatati konce sistema koji neopravdano baca ne-skrbnika u nemilost drugoj strani. Moja isplata alimentacije ne kasni, direktno se skida sa mog racuna odredenog datuma u mjesecu, paragon blok za kupljeni sok, carape, knjigu ne namjeravam nositi sa sobom u setnju parkom, a necije ljetovanje naustrb djeteta necu i ne zelim placati. Umjesat kakav centar za socijalu i kojekakve savjetnike u ovom slucaju mi se cini izrazito nepovoljno spram mene osobno i vrlo sam razocaran i skeptican u pravni legitimitet sustava kao takvog.

Dakle, ostaje napraviti mali pokus... Jednostavno ne financirati necije ljetovanje novcem za uzdrzavanje djeteta i trazit rupu u sistemu koja omogucuje malo pravde i na ovoj strani. Novac za redovno izdrzavanje djeteta te nabavku neophodnih potrepstina za pocetak nove skolske godine ionako je neupitan na pocetku novog mjeseca.

Hvala forumasima na brzom odgovoru i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija