Jump to content

ustup nasljednog dijela


hasegawa

Preporučene objave

Nedavno mi je preminuo otac, a kao njegovi nasljednici ostali smo mama, brat i ja. U očekivanoj ostavinskoj raspravi ja planiram ustupiti svoj nasljedni dio majci. Moj brat nije takvog mišljenja, te je svoj dio odlučio prihvatiti. Zanima me znači li to da je, konkretno u slučaju stana koji je bračna stečevina naših roditelja, a jednog dana nakon smrti naše majke, moj brat u boljoj poziciji od mene budući će već imati 1/6 stana dok je na mami 5/6 (uključujući onaj dio koji sam joj ustupio i njenu polovicu koja sada ne ulazi u ostavinsku masu). Ima li mogućnosti da u slučaju majčine smrti cijeli stan podijelimo na dva jednaka dijela ili ćemo tada dijeliti samo preostalih 5/6 stana? Slutim kakav će biti odgovor.. (Naime, nisam ni sam siguran koliko je taj moj ustup pametna ideja, ali jednostavno nemam se srca prihvaćati ičeg dok je mama još živa)..

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ustup nasljednog djela i nije baš pametna stvar.

ako ustupiš svoj dio

zauvjek si se odrekla svog djela nasljedstva.

 

ako je stan bračna stečevina samo 1/2 stana(ostavteljev dio) se djeli a druga polovina je vlasništvo (izvanknjižno ) drugog bračnog partnera.

na ostavinskoj treba samo postaviti zahtjev za izdvajanje bračne stečevine iz ostavinske mase.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinu čini samo ono što je bila imovina pokojnika. Dakle, iz smrti majke nasljeđuje se ono što njoj pripada. Ne može se u okviru ostavinskog postupka ponovno raspoređivati imovina živog nasljednika koju je stekao u nekom prethodnom postupku.

 

Imate puno primjera na Legalisu gdje su se ljudi pokajali zbog toga što su ustupili nasljedni dio.

 

Kad se ustupa vrijedna imovina, treba uvijek imati na umu da pitanje imovine nije samo pitanje stjecanja nego i odgovornosti prema sebi i budućim potomcima. Također ponašanje drugih, pa i bliskih osoba, nije dato jednom za uvijek. Na odluke tih osoba mogu utjecati i treće osobe. Ako se odreknete neke imovine, a nakon toga stjecajem nesretnih životnih okolnosti postanete teret drugome zbog neimaštine, niste baš učinili dobro djelo ne samo prema sebi nego i prema drugome.

 

Majci možete dati pravo doživotnog uživanja i pravo plodouživanja i tako joj osigurati da koristi stan kao da je njezin vlastiti, ali bez mogućnosti otuđivanja vašeg dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija