Jump to content

Zastita projekta i aplikacije


bebika

Preporučene objave

Postovani,

 

napravili smo aplikaciju i projekt koji se temelji na toj aplikaciji. Za daljnji razvoj aplikacije i realizaciju projekta kontaktirali smo neke programerske kuce koje bi u suradnji s nama suradivale na realizaciji.

 

S obzirom da ne zelimo da nam netko preuzeme aplikaciju i projekt voljeli bi ih zastititi nekim ugovorom, prije konkretne prezentacije, koji bi nam posluzio kao dokaz da je taj dio koji smo isprezentirali nase vlasnistvo.

 

Da li postoji neki primjer takvog ugovora koji ima pravnu osnovu u RH?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da bi vam za to bio potreban jednostrani ugovor o povjerljivosti (One-way NDA).

 

U attachmentu vam šaljem jedan model koji sam za potrebe posla prilagodio na hrvatski. Riječ je o relativno standardnom obliku jednostranog Non-disclosure Agreement(NDA) adaptiranog na hrvatski i prilagođenog domaćim pravnim uvjetima.

 

On je jednostran, jer se njime samo stranka koja prima informacije obvezuje na čuvanje tajnosti, za razliku od dvostranog koji se koristi kod međusobne razmjene povjerljivih informacija dvaju subjekata.

 

Ako vam se model učini korisnim, slobodno se njime poslužite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 1.

Ovaj ugovor odnosi se na sve informacije vezane uz aplikaciju i poslovni projekt za potrebe budućeg razvoja ....(u tekstu dalje – Predmet ugovora)

 

Članak 2.

(1) Pružatelj informacija posjeduje tehničke i poslovne informacije tajne i povjerljive prirode koje se odnose na Predmet ugovora, i koje se od strane Pružatelja informacije smatraju imovinom od značajne vrijednosti.

(2) Pružatelj informacija je voljan izložiti i povjeriti Primatelju informacija određenu količinu informacija iz stavka 1. ovog članka pod uvjetima da ih Primatelj informacija ne prenese na bilo koji način bilo kojoj trećoj strani, niti ih na bilo koji način ne iskoristi, izuzev na načine dopuštene ovim ugovorom.

 

Članak 3.

Primatelj informacija se obvezuje odnositi se prema primljenim informacijama sa strogom povjerljivosti i tajnosti, ne otkriti ni jednoj trećoj strani bilo koju od informacija primljenih od Pružatelja informacija te ne iskoristiti ni jednu od tih informacija bez prethodne pisane suglasnosti Pružatelja informacija.

 

Članak 4.

Primatelj informacija se obvezuje da će u trenutku odobrenja i provedbe Predmeta ugovora potpisati pismenu suglasnost o suradnji na Predmetu ugovora sa Pružateljem informacija te da neće uključiti treće strane u realizaciju Predmeta ugovora bez prethodne suglasnosti sa Pružateljem informacija.

 

 

Članak 5.

Obveza tajnosti i povjerljivosti iz ovog Ugovora neće se primjenjivati na:

 

a) otkrivanje primljenih informacija od strane Pružatelja informacija trećim stranama u svrhu potrebe odobrenja i provedbe Predmeta ugovora;

b) informacije koje su u trenutku njihovog izlaganja Primatelju informacija već bile javno objavljene, ili su na drugi način postale dostupne javnosti;

c) informacije koje su nakon izlaganja od strane Pružatelja informacija bile objavljene, ili su postale dostupne javnosti na neki drugi način, no ne kroz bilo koju činidbu ili propust od strane Primatelja informacija;

d) informacije za koje Primatelj informacija može dokazati da ih je posjedovao u trenutku njihova izlaganja, i koje nisu bile pribavljene od Pružatelja informacija, bilo na direktan ili indirektan način.

 

Članak 6.

Istekom deset (10) godina od dana potpisa ovog Ugovora:

a) Primatelj informacija prestaje biti vezan obvezama koje je preuzeo po osnovi ovog Ugovora;

b) Pružatelj informacija će se pouzdati na patente koje do tad može steći, kao način zaštite informacija koje je izložio Primatelju u skladu s odredbama ovog Ugovora.

 

Članak 7.

(1) Odredbe ovog Ugovora primjenjuju se i na zaposlenike te suradnike Primatelja informacija.

(2) Pružatelj informacija od svojih zaposlenika i suradnika može zahtijevati nadgledanje provođenja obveza iz ovog Ugovora.

 

Članak 8.

(1) Na ovaj ugovor primjenjuje se pravo Republike Hrvatske, a u slučaju spora ugovara se nadležnost suda u Zagrebu.

(2) Ovaj ugovor sklopljen je u dva (2) primjerka, od kojih svaka strana zadržava po jedan.

 

 

Nadam se da je ovo ok i da nece biti nikakvih nejasnoca?

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovani, molim Vas pravni savjet o slijedećem. Imam ideju vezanu za računalni program za aplikaciju na mobilnim uređajima, ali bi za izradu trebao angažirati vanjskog suradnika za programiranje. Na koji način bi se mogao zaštititi da mi taj vanjski suradnik ne ukrade ideju i ne prezentira je naknadno kao svoju. Je li dovoljan klasičan jednostrani ugovor o povjerljivosti informacija ili je potrebno nešto drugo? Je li moguće pravno npr. audio snimkom snimljenom u tajnosti prilikom predstavljanja svoje ideje dokazati vlasništvo nad istom? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija