Jump to content

Raskid kupoprodajnog ugovora


dakem

Preporučene objave

Prije dvije godine sam potpisao kupoprodajni ugovor za stan na katu neetažirane kuće koju smo sestra i ja naslijedili nakon smrti roditelja 1/2. U ugovoru je krivo upisana katastarska čestica i nije naveden rok isplate već samo dogovorena cijena. Kupac mi je do današnjeg dana isplatio samo 4 000 eura i želim raskinuti ugovor zbog nepoštivanja ugovorne obveze i jer mi stan treba i ne želim ga prodati. Do kupca ne mogu doći jer me izbjegava. U nekoliko navrata sam ga zvao i slao mu poruke da dođe i da se dogovorimo oko sporazumnog raskida ugovora no nije mi se nijednom javio. Sada govori okolo da će on stan prodati nekome trećem pa me zanima koje su mi mogućnosti da raskinem taj ugovor jednostrano s obzirom da me nije ni približno isplatio i da ne mogu doći do njega(radi na crno u Švicarskoj i ne dolazi u RH)i kolike su šanse da on stvarno proda stan trećoj osobi? Kuća je 1/2, nema građevinsku dozvolu, nije etažirana, taj stan nema svoj dovod vode ni struje.Da li bi išta postigao oko ništavnosti ugovora, ako svoje vlasništvo prepustim sporazumno sestri?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima NN35/05

 

3. Raskid ugovora zbog neispunjenja

Prava jedne strane kad druga strana ne ispuni svoju obvezu

Članak 360.

U dvostranoobveznim ugovorima, kad jedna strana ne ispuni svoju obvezu, druga strana može, ako nije što drugo određeno, zahtijevati ispunjenje obveze ili, pod pretpostavkama predviđe¬nim u idućim člancima, raskinuti ugovor jednostavnom izjavom, ako raskid ugovora ne nastupa po samom zakonu, a u svakom slučaju ima pravo na naknadu štete.

Kad je ispunjenje u roku bitan sastojak ugovora

Članak 361.

(1) Kad je ispunjenje obveze u određenom roku bitan sastojak ugovora, pa dužnik ne ispuni obvezu u tom roku, ugovor se raskida po samom zakonu.

(2) Ali vjerovnik može održati ugovor na snazi ako nakon isteka roka, bez odgađanja obavijesti dužnika da zahtijeva ispu¬njenje ugovora.

(3) Kad je vjerovnik zahtijevao ispunjenje, pa ga nije dobio u razumnom roku, može izjaviti da raskida ugovor.

(4) Ova pravila važe kako u slučaju kad su ugovorne strane predvidjele da će se ugovor smatrati raskinutim ako ne bude ispunjen u određenom roku, tako i onda kad je ispunjenje ugovora u određenom roku bitan sastojak ugovora po naravi posla.

 

ako si potpisao ugovor i odustaneš od prodaje djela objekte

kupcu si dužan vratiti kaparu sa kamatama (na eure u banci potpisivanja ugovora,štednja -oko 5%/godišnje)

ako kupac odustane od kupnje tj.ne isplati u roku (ili po pozovu )ostatak ugovorene cijene

prodavatelj nije dužan vratiti kaparu (akoje tako nevedeno u ugovoru)

 

ako nije izvršen upis vlasništva (u gruntovnici)na kupca iz ugovora nema brige.

kupcu poslati pismenu (preporučeno i sa povratnicom)obavjest o raskidu kupoprodajnog ugovora zbog neizvršavanja obveze iz ugovora u zakonskom roku.

ako je kupac iz ugovora upisao vlasništvo (?)a nije isplatio ugovorenu cijenu

tužbom (općinski sud)tražiti poništenje ugovora zbog neizvršavanja ugovorene obveze.

 

ako rok isplate nije naveden u ugovoru

potrebno je predhodno kupca pozvati na ispunjenje ugovorene obveze

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na Vašem brzom odgovoru imolio bih Vas za još malu pomoć.

Rok za isplatu nije određen ugovorom, ali je kupac prije godinu dana prestao daljnje plaćanje. Upis vlasništva u gruntovnicu nije izvršen. Da li pismenu obavijet trebam sastaviti kod odvjetnika, ili ovjeriti kod javnog bilježnika, ili je mogu sam napisati? Što ako mu pošaljem preporučeno pošiljku,a on je ne primi s obzirom da se ne pojavljuje na adresi na kojoj je prijavljen, a bilo kakva druga adresa je nepoznata? Ili ako netko drugi preuzme u njegovo ime(majka ili otac)? Da li poziv kupcu na ispunjenje ugovorne obveze može biti i u usmenom obliku ili mora biti u pismenom? Da li je dovoljno da mu samo pošaljem tu obavijest ili postoji određena procedura i nakon toga,nakon što je primi? Da li mi je u tom slučaju jednostavnije dići tužbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija