Jump to content

Problem s isplatom plaće


Antalia

Preporučene objave

Radim u državnoj firmi preko ugovora u djelu u kojem nije naznačeno do kad mi moraju isplatiti plaću u mjesecu, već samo mjesečno. U 9.mj. su mi isplatili za 6.mj, i sad čekam isplatu za 7.,8. i uskoro 9. Gotovo svakodnevno sam u računovodstvu i molim isplatu i pitam kada će biti, kažu danas, sutra, i opet ništa.

Plaća kakva je nije loša, ali mi je sve u lipu isplanirano, jer uzdržavam i muža i mlt. dijete, tako da neredovite isplate unatrag ne mogu pokriti troškove.

Obećavaju mi ugovor o radu već mjesecim, i opet ništa.

Moj šef se zauzima za mene koliko može, ali je problem u glavnom šefu, tj. ministarstvu koje odobava isplatu.

Koje su moje zakonske mogućnosti?

Dosta mi je svakodnevno moljakati za plaću koju sam dobrano zaradila jer radim i prekovremeno koje se ne plaća...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše su mogućnosti prilično skučene ako u ugovoru o djelu nije točno određen rok isporuke "djela" i rok plaćanja ugovorene svote. Ne znam koje je djelo za koje ste ugovorili ovaj oblik plaćanja, toplo se nadam da ne idete nekud "na posao" svaki dan. Jer, onda bi imali osnove prijaviti svog poslodavca državnom inspektoratu zato što se tu radi o prikrivenom radnom odnosu. Ali, što je meni, pa ne bi naša državna tijela kršila zakon o radu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovoru postoji rok isporuke djela, 30. u mjesecu, i da, već mjesecima svaki dan radim osam sati, bila isplaćena ili ne, s tim da putujem na posao u drugi grad, tako da je meni zapravo jeftinije ne raditi...

Da je riječ o privatniku, već bih ga bila prijavila, ali riječ je o državnoj firmi pod ingerencijom ministarstva koje obećava ugovor o radu već mjesecima. Ugovor o djelu je bio "zamjena" dok ne dobijem ugovor o radu i pod tim uvjetima sam pristala na taj posao jer su me uvjeravali da je riječ o mjesec-dva čekanja. Sad ide peti mjesec, a ja i dalje čekam.

Nemam zdravstveno, mirovinsko, prijevoz, ne ide mi staž...pa mislim, gore je nego kod privatnika! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je u ugovoru naveden rok isplate 30-ti u mjesecu, morali bi to poštivati, kad već krše propise po svim drugim osnovama, ali to je stvarnost države sa stotinama tisuća nezaposlenih i sa ovakvom strukturom vlasti koja ni sama ne poštuje zakone koje donosi. Razmislite što ćete - znam da vam obećavaju posao, ali pitanje je hoćete li ga dobiti, na snazi je još uvijek nekoliko godina stara odluka vlade o zabrani zapošljavanja u državnim i javnim službama. Radi te odluke sva tijela državne i javne vlasti najprije od svojih nadležnih unutar resornog ministarstva moraju dobiti odobrenje za zapošljavanje, bez obzira koliko stvarna potreba posla bila, a dobivanje tog odobrenja traje i traje. Kao odgovoran građanin vi bi ovo trebali prijaviti državnom inspektoratu jer se radi o izbjegavanju plaćanja poreza i doprinosa, vi ste na gubitku za staž, ali znam da je u vašim okolnostima to nemoguće, no ovakvi upravo s tim i računaju. Nadam se da ćete uspjeti pronaći poslodavca za kojeg će vam rad ostavljati više ljudskog dostojanstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija